Händelserikt år att vänta på öarna

Ett nytt år har precis inletts. Vi tittar framåt på vad som väntas ske lokalt under 2018. Här är några saker att hålla koll på.

  • Publicerad 10:58, 12 jan 2018

Bernadottes jubilerar

Ätten Bernadotte firar 200 år på tronen under 2018 och det kommer märkas på alla Stockholms slott. Exakt hur jubileet kommer uppmärksammas på Drottningholms slott är ännu inte klart

– Det kommer bli ett evenemang vid Drottningholm, under en dag i augusti. Och så kommer det även märkas under våra lovverksamheter, säger Helena Chreisti, enhetschef för marknad och pedagogik.

Jean Baptiste Bernadotte var en av Napoleons första marskalkar när han 1810 fick erbjudande om att bli kronprins av Sverige. Han tackade ja, bytte namn till Karl Johan och kröntes till kung 1818.

Ekerövägen får en fjärde fil – bygget börjar i höst

Den omstridda vägplanen vann laga kraft i november, men inte förrän efter sommarsemestrarna kommer trafikanter märka av arbetet.

– Vi kommer vara igång med bygget på hela sträckan under 2018, säger Pia Andersson, projektenhetschef på Trafikverket.

Först ut att påverkas av arbetet är sträckan mellan Edeby och Lindötunneln. Där kommer trafiken ledas över på en ny väg med tre körfält under byggtiden. En sådan lösning kommer inte fungera på de sträckor som går genom världsarvet och över broarna. Där planerar Trafikverket för mycket nattarbete för att minimera trafikpåverkan.

Efter cirka tre år, alltså 2021, beräknas Ekerövägen vara klar.

Äntligen byggs en rondell vid Svanhagen

Kommunens farligaste korsning har väntat på en säkrare trafiklösning i nästan ett decennium. Nu är tiden äntligen kommen. Bygget av en cirkulationsplats som samlar områdets olika vägkorsningar beräknas kunna börja efter sommaren.

– Kör man Färentunavägen i dag kan man ju i princip blåsa på så fort man vill. Cirkulationsplatsen kommer ge en naturlig fartdämpning, säger Mikael Freiman, projektledare på Trafikverket.

Bygget beräknas ta mellan sex och tolv månader och två körfält kommer vara öppna under hela byggtiden.

Inflytt vid Wrangels väg

Det pågående projektet vid Wrangels väg fortsätter under året. Planen är i dagsläget att de första hyresgästerna ska kunna flytta in under årets första halva.

Lägenhetsbygget på Adelsö väntar fortfarande på bygglov.

– Det finns vissa frågetecken mot gällande detaljplan. Jag skulle räkna med att bygglovshanteringen är klar under det första kvartalet. Jag tror att produktionstiden beräknas till tolv månader, säger Timo Siikaluoma, som själv tillträder som vd den 1 februari.

Enligt Timo Siikaluoma finns inga planer på annat ägande av bolaget än kommunalt. Något som utreddes under fjolåret.

Frågor som utreds är bland annat byggen i Stenhamra på den så kallade ”Ica-tomten” och vid Fårhagsplan.

Valdags i september

Söndagen den 9 september är det dags att bege sig till vallokalerna för att rösta. Planeringen för årets val har påbörjats och under året kommer bland annat vallokaler ses över. Även rekrytering av valarbetare pågår.

– Alla valarbetare ska utbildas. När det gäller förberedelser och genomförandet av valet är vi ganska rutinerade, säger valnämndens ordförande Göran Löfgren (M).

Från den 22 augusti går det att förtidsrösta. Det brukar ske vid biblioteken i Ekerö centrum och Stenhamra och det är planen även för året. Dessutom kommer en buss finnas vid kommunhuset för de som röstar innan valdagen.

Osäker prognos för bussdepån

Bygget av den nya bussdepån i Enlunda har tampats med marktvister och fortfarande är det osäkert om spaden kommer kunna sättas i marken under 2018.

För att kunna bygga depån behöver kommunen köpa ytterligare 5 000 kvadratmeter privat mark, mark som den inte kan tvångsinlösa på grund av en lucka i detaljplanen. Nu har kommunen gjort en ändring i planen och den hoppas kunna ställas ut för granskning under andra kvartalet.

Någon säker prognos för när arbetet kan börja finns inte.

– Det beror på om planen överklagas. Men vår förhoppning är att vi kan påbörja arbetet under året, säger Jonas Orring, teknik- och exploateringschef på Ekerö kommun.

Så fortsätter förbifartsbygget

Ännu återstår flera år innan Förbifart Stockholm är klar. Under 2018 fortsätter bygget. Närmast i tid på de projekt som Ekeröborna märker är att sjötransporterna av bergmassor sätter igång i full kapacitet.

Enligt Transportstyrelsen ska det ske under vintern eller vårvintern 2018. Under sommaren beräknas arbetstunnlarna på södra och norra Lovö vara klara.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Mälarö Tidning har sommarstängt

Nyheter Vi har semester och är tillbaka i början av augusti. Trevlig sommar önskar Mälarö Tidning.onsdag 4/7 13:59

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter