Skå bjuder på bästa sommaren

Jätteproduktioner som Lollapalooza i alla ära. Men det är de små intima festivalerna som bär på den äkta sommarmagin. Det tycker Erik Glaad som på midsommarafton öppnar dörrarna för tredje året av Den bästa sommaren.

  • Publicerad 08:10, 18 jun 2018

Vi satsar på atmosfär och själ.

Livescen i tältet och dj:s på dansbanan. Och så en vinyltombola, folkparkslekar och en bokhandel på det. När Skå festplats gör festival så blir det också en stor dos klassisk folkpark.

– Festival och folkpark möts i en skön förening. Själva platsen är en stor del av upplevelsen, säger Erik Glaad, konstnärlig ledare på kulturföreningen Schakalen, som driver Skå festplats och arrangerar Den bästa sommaren.

Festivalen är inne på sitt tredje år. I år tillhör Alice Boman, Slowgold och Vulkano huvudakterna. Stora namn för en liten festival, där de ekonomiska musklerna är små.

– Som en ideell förening drivs vi av annat än ekonomiska intressen. Så de ekonomiska incitamenten behöver inte vara lika stora för oss som för andra festivaler, säger Erik Glaad.

Tidigare i vår släpptes nyheten om att jättefestivalen Lollapalooza ska komma till Stockholm. I inbjudan till pressträffen kallades det ”den tyngsta musik- och livenyheten någonsin i Sverige” och fick stora rubriker.

Finns det risk att en så stor franchisefestival sväljer små fristående festivaler som Den bästa sommaren?

– Ja, alltid. Det är många kapitalstarka investerare och företag som vill göra pengar. Och de har alltid större ekonomiska muskler än små ideella föreningar har. Många festivaler som drivs av ideella föreningar har fått kasta in handduken i kampen mot de stora drakarna, säger Erik Glaad.

Men han menar att Den bästa sommaren konkurrerar med något de stora inte kan åstadkomma.

– Vi satsar på något annat. Vi satsar på atmosfär och själ. Det är något vi upplever ofta saknas i de stora kommersiella festivalerna, säger han.

Line up:

Alice Boman

Slowgold

Vulkano

Hey Elbow

Vero

The Hanged Man

Deerest

Second Oracle

Therese Lithner

En halv miljon ska öka ungas trygghet i sommar

Nyheter ✓Aktiviteter ✓Anställer personal ✓Feriejobb utomhus Inställda arrangemang och mer fritid riskerar att resultera i stök och otrygg miljö bland Mälaröarnas ungdomar. Det menar Lena Törnblom Löfquist, samordningschef i Ekerö. Nu läggs 500 000 kronor på...tisdag 26/5 11:40

Jungfrusund laddar för stortävling i minigolf

Nyheter Men brasklappar för coronaviruset Ett drygt år efter öppningen väntar stortävling på minigolfbanan i Jungfrusund. I slutet av augusti är planen att landets bästa ska göra upp i inofficiella SM i minigolf.måndag 25/5 11:30

Bakom kulisserna på slottsteatern som tystnade

Nyheter "Den här teatern är unik i världen" Om allt varit som vanligt hade intensiva repetitioner inför sommarens föreställningar pågått för fullt på Drottningholms slottsteater. Istället står huset tyst och tomt. Vi tittar in bakom kulisserna...fredag 22/5 14:21

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Stockholm Direkt