Planering. Sjöräddningssällskapet RS Ekerö/Munsö - Jungfrusund ute på jobb i mälaren. Foto: Mikael Andersson

Uppdraget: Att vara en trygg hamn för båtfolket i Mälaren

När många tillbringar sommaren hemma ger sig fler än vanligt ut på sjön. Det har märkts av hos Sjöräddningen på RS Munsö/Ekerö som haft dubbelt så många utryckningar som förra året.

  • Publicerad 16:05, 21 aug 2020

De som har båt åker båt och de som inte har båt har köpt en båt.

– Är allt okej? Behöver du hjälp? frågar Anders Räntilä och lutar sig över relingen på båten för att prata med mannen i roddbåten som drivit in i vassen på Kungsholmens västra sida.

Strax innan har telefonen ringt. Det är Sjöräddningens medlemsservice som berättar att det är en motorbåt som har fått problem med elen någonstans mellan Bromma och Ekerö.

– Vi är där om 20 minuter, om inget allvarligt händer, svarar Anders.

Fokus på livräddning

Det vanligaste jobben för Sjöräddningssällskapet är bogseringar eller grundstötningar, motorproblem och batteriproblem. Är man medlem får man hjälp gratis, som ett tack för att man är med och finansierar verksamheten.

– Sånt är jättekul och det förebygger även att man hamnar i sjönöd, men vårt fokus är att rädda liv, det är därför vi är ute, berättar Anders.

Prick. Sjöräddningssällskapet RS Ekerö/Munsö har koll på grunden i Mälaren. Foto: Mikael Andersson

Donation. Sjöräddningssällskapet går runt på donationer. Denna båt är donerad från postkodslotteriet. Foto: Mikael Andersson

I våras fick de pris som "Årets sjöräddare" efter en dramatisk händelse förra sommaren när de räddade fem personer ur vattnet efter ett motorhaveri. Även i år har det hänt mycket. Anders berättar om för några veckor sedan när de blivit invinkade till en brygga. En av sjöräddarna hade behövt dyka ner i vattnet och plockat upp en kvällsbadare som låg på botten tre meter ner.

– Jag var med ner i vattnet och drog upp honom när han kom upp till ytan, berättar Jonathan Schweitz-Boge som hade torrdräkt på sig vid tillfället och kunde fungera som flytkudde för att hålla uppe vikten av mannen.

Det var bara turen som gjorde att de råkade vara i närheten just då. Ofta har deras närvaro gjort att katastrofer kunnat undvikas.

Under den här sommaren har räddningssällskapet haft dubbelt så många uppdrag som förra året. En dag hade de 17 uppdrag på 12 timmar.

– De som har båt åker båt och de som inte har båt, har köpt en båt. Det kan vara att någon har köpt en båt och säljaren sa att den var fulltankad, så får de motorstopp, den har vi hört många gånger, berättar Anders Räntilä.

Koll på sjökortet. Jonathan Schweitz-Boge, är yngst på båten idag, men absolut inte minst erfaren. Han har full koll på vart han är på väg. Foto: Mikael Andersson

Alltid tillgängliga

Sjöräddningssällskapets är en hundra procent frivilligorganisation utan statliga bidrag. Den finansieras genom donationer och medlemsavgifter. Sjöräddarna är alla volontärer och har inga polisbefogenheter, men har nära kontakt med sjöpolis och kustbevakningen.

– Ändå ingår vi i det här officiella räddningssystemet, det är rätt fantastiskt. Ansvar för sjöräddningen ligger på staten, och vi är inblandade i 80 procent av alla räddningar, säger Anders.

De är även en av få räddningsstyrkor som har jour dygnet runt, årets alla dagar. Det gör att de ofta är med och hjälper till vid bränder och agerar taxibåt för brandmän och sjuktransporter från öarna. De som har jour nattetid bor nära stationerna.

– Kravet är att båten ska lämna kaj inom femton minuter på ett livräddningslarm dygnet runt, berättar Jonathan.

Rolig fritidssyssla

Både Anders och Jonathan tycker det roligaste med jobbet är att hjälpa andra.

– Det går ut mycket semesterdagar på det här, men det är jätteroligt. Såna här dagar är fantastiska, men sedan måste vi ju ut i december när det är snöstorm också, säger Anders.

Täcker östra Mälaren

Sjöräddningssällskap grundades 1907 och stationen Munsö/Ekerö bildades 1994. Den har runt 80 frivilliga livräddare.

Stationen har tre bryggor på Mälaröarna: Vid Jungfrusund, vid Sjöängen på Munsö och vid Karlskär på Färingsö.

Båtarna som utgår härifrån täcker hela östra Mälaren, från Slussarna ut mot Saltsjön upp mot Kungsängen. Det finns 3 stora båtar, 2 mindre båtar och 1 svävare på vintern, för isräddning.

Att vara medlem i Sjöräddningssällskapet kostar 800kr/år för vuxna och 500kr/år för pensionärer eller ungdomar. Totalt finns idag cirka 130.000 medlemmar.

I höst kan man se Sjöräddningen i Tv-programmet Havets hjältar.

Visa merVisa mindre

Många hästkrafter. "Får vi ett sjöräddningslarm, fara för liv, då får vi bryta mot hastighetsbegränsningarna", berättar Anders Räntilä. Foto: Mikael Andersson

Sjöräddningssällskapet RS Ekerö/Munsö - Jungfrusund ute på jobb i mälaren. Foto: Mikael Andersson

Härligt på sjön. Det är Många nya båtägare i år berättar Sjöräddningssällskapet. Foto: Mikael Andersson

Fyra lokala spelare i TV-pucken i år

Nyheter Unga talanger redo för årets upplaga Fyra unga spelare från Mälaröarna har tagit plats i olika lag i årets TV-puck. Men kvalet har ställts in på grund av pandemin och det är ännu inte fastställt hur finalen ska spelas.tisdag 29/9 16:38

Efter ett halvår – grönt ljus för motioner igen

Nyheter Vill se Sportotek i kommunen I dag, torsdag, lade oppositionen sin första motion på över ett halvår. Den handlar om möjligheten att inrätta ett Sportotek.torsdag 24/9 16:57

S: Dags att oppositionen får komma med förslag igen

Nyheter Vill återinföra motioner i kommunfullmäktige I våras beslutade gruppledarna i kommunfullmäktige att stoppa alla motioner i kommunstyrelsen. Nu vill oppositionen återfå möjligheten att göra sin röst hörd.tisdag 22/9 11:37