Mårten Westberg

Efter 40 år som löpare, 25 år som tränare och 2,5 år som ordförande bytte Mårten ut Fredrikshof på Östermalm mot Akalla och mötte helt nya möjligheter.

Abdihakim kan få en gråsten att känna sig välkommen

  • Publicerad 21:34, 16 jan 2018
  • Vill du mig något? Skicka gärna ett mejl.

Det här är ett blogginlägg på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Vi saknar Abdihakim något oerhört.  Han är alltid glad och kan få en gråsten att känna sig välkommen .

Jag vet inte något idrottsförbund som lär ut den förmågan på sina tränarutbildningar, och jag förstår varför. De vet inte hur, och det tror jag -ärligt talat- inte Abdihakim vet heller. Han bara ÄR sådär välkomnande att ett gäng tonåringar kan komma för att åka skidor i snöstorm och komma därifrån med en upplevelse av värme.

Abdi spexar på skidorEn gång var vi fem personer som gick på en rekryteringsträff i Tensta.  Ungefär tvåhundra nyanlända invandrare var där för att få veta vilka aktiviteter som fanns i området.  Efter en timme hade jag pratat med ett tjugotal.  Minst hälften hade pratat med Abdihakim.  Någon timme senare började folk komma förbi oss för att säga hejdå…till Abdihakim. IMG_6481

Men nu saknar vi Abdihakim.

Han har alltid haft mer än ett jobb.  På dagarna var han tränare i Akalla Run och på kvällar/nätter vände han hamburgare hos McDonalds i Täby centrum.  Det var självklart, men också ett måste, för att försörja sin mor och sina systrar hemma i Ogaden.

Det var förstås en katastrof för hela familjen när den Etiopiska armén kom och mördade Abdihakims enda bror. Du kanske kommer ihåg Ogaden som den region Johan Persson och Martin Shibbye försökte ta sig in i när de hamnade i Etiopiskt fängelse.
Abdihakim hann undan. Jag vet hur. Han är otroligt snabb. Kanske den mest lovande medeldistans-löparen jag har mött. Då har jag mött många.

Han sprang ifrån soldaterna och fortsatte springa. Sen var det den där vanliga historien med medelhavet och misär i 13 Europeiska länder innan han kom till Sverige.

Som tränare i Akalla Run tjänar man inga stora pengar, så i december tog han ett fulltidsjobb på en kemtvätt i Märsta. Kemtvätt på dagarna och hamburgare på kvällarna. Söndagar kommer han hem vid ett och ska vara på Kemtvätten i Märsta kl. sju.

Men på onsdagsträningarna är han ändå med, för då har han ett par timmar ledigt.

Det som gör det här till en typisk invandrar-historia är att Abdihakim är utbildad till veterinär hemma i Ogaden. En Svensk veterinär tjänar ca 40 000 kr i månaden. Istället jobbar han 60 timmar i veckan och tjänar mycket mindre än så.

Som Svensk med mindre än 10 år till pensionen vill jag ju att alla ska betala så mycket skatt som möjligt. Det behövs om jag ska få någon pension. Därför vill jag helst att Abdihakim ska jobba som veterinär. Det har Abdihakim förstås ingenting emot, men då är det 4-5 års special-utbildning för att lära sig svenskt fackspråk osv. Under den tiden skulle hans familj svälta. Istället vänder han hamburgare på McDonald’s i Täby Centrum, med två timmars resväg åt vardera håll.

Abdihakims unika sociala kompetens har de förstås ingen nytta av när han vänder hamburgare på McDonald’s och jag tvivlar på att den är till någon större nytta i en kemtvätt. Han har ju ingen kundkontakt på något av ställena. Det är också väldigt typiskt. Med mindre än perfekt svenska hamnar han i miljöer där inga Svenskar jobbar.

Då hjälper det inte att han är flytande på fem språk, för de språken ger inga poäng på Svenska arbetsmarknad.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.