Mårten Westberg

Efter 40 år som löpare, 25 år som tränare och 2,5 år som ordförande bytte Mårten ut Fredrikshof på Östermalm mot Akalla och mötte helt nya möjligheter.

Är Lidingöloppet vår sekulära pilgrimsvandring?

  • Publicerad 11:05, 20 sep 2017
  • Vill du mig något? Skicka gärna ett mejl.

Det här är ett blogginlägg på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

I helgen är det äntligen dags för Lidingöloppet. Världens ojämförligt största terränglopp och målet för träningen för väldigt många.

Lidingöloppet är ett bra mål. Det får fler att träna och det får fler att träna i skogen, där risken för benhinneinflammation och  andra förslitningsskador är väldigt mycket mindre än om du springer på hårda underlag. Det gäller oavsett hur fina skor du köper.

På fredag hjälper vi  och några  Telia-medarbetare så många vi kan av de nästan 800 elever som åker buss från skolor i Järva till Lidingö för att springa Lidingö Skolstafett. Det är en spännande resa som barnen gör, från Stockholms minst bemedlade stadsdelar med upp till 90% invandrare till en av de mest bemedlade där nästan alla är födda i Sverige av Svenska föräldrar.

Det är ett fantastiskt initiativ av Lidingöloppet som inspirerar ännu fler att träna löpning och skapar relationer över många olika gränser.  Tack!

Men Lidingölopps-helgen får mig också att fundera över det här med träningsmål….

Akalla Run har en träning för pensionärer som vi kallar Måndagsklubben. Vi träffas kl 12 på Spånga ip för en timme med stavgång, styrketräning och balansträning.

måndagsklubben flexibilitet
Balansträning med Abdihakim och Liss-Elin, vår expert på träning för äldre.

En av deltagarna är Arawa. Hon har tränat för Hadj. Den stora pilgrimsvandring som varje troende muslim hoppas kunna göra en gång i livet. Hadj innebär ansträngande promenader i den Saudiska hettan. Där kommer också styrketräningen och balansträningen väl till pass eftersom det är så trångt inne i Mekka att den som faller mycket väl kan trampas till döds på vägen fram till de heligaste platserna i den heliga staden.

Det är en annan sorts målsättning, men den fungerar. Arawa har varit väldigt flitig hela sommaren och gått uppemot en halvmil om dagen. Speciellt noggrann har hon varit med att gå under riktigt varma dagar.   Frågan är om inte Lidingöloppet är vår motsvarighet till muslimernas Hadj och mindre sekulariserade folks pilgrimsvandringar?  Vad det är som får dig att träna tycker jag inte inte är så viktigt. Bara du gör det.

Men nu saknar vi Arawa och längtar efter att hon ska komma tillbaka till måndagsträningen, men det är nog för henne som det var för mig när jag satsade på Lidingöloppet eller något maratonlopp.

När målet är avklarat blir det lätt en period då träningen tappar i prioritet.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.