Mårten Westberg

Efter 40 år som löpare, 25 år som tränare och 2,5 år som ordförande bytte Mårten ut Fredrikshof på Östermalm mot Akalla och mötte helt nya möjligheter.

Den som kommer är alltid rätt!

  • Publicerad 15:06, 20 jun 2017
  • Vill du mig något? Skicka gärna ett mejl.

Det här är ett blogginlägg på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Akalla Run har öppen träning på Spånga ip kl 11-12 varje dag hela sommaren.

Sommaraffisch färgPå affischerna har vi bilder av både barn och vuxna. Det förvirrar en del.
Det vanliga när det gäller idrott är ju ett snävt spann: ”flickor födda 2003″ eller ”12-15 åriga pojkar”.
Det tycker vi är onödigt. Vi har tex haft täta och spännande stafetter där åldersspannet mellan yngste och äldste deltagare har varit 50 år. Alla har gett sitt yttersta.  Då är ålder och kön helt ovidkommande. Det enda som är viktigt för att få ihop jämna lag är att göra en riktig bedömning av hur snabba de olika deltagarna är.

Om vi skulle dela upp grupperna så vore det mer relevant att gå efter hur vältränade de är, än att gå efter ålder eller kön.  Ålder och kön säger väldigt lite om hur fort man springer t.ex. 10*150m.  Därför har vi haft målgruppen ”vältränade” på onsdagspassen, som nu tar paus för säsongen.
Sen tror jag inte vi skulle få ihop några grupper om vi bara vände oss till 12-åriga flickor. Sånt kanske fungerar i fotboll och basket, men i löpning är det en återvändsgränd.

När vi står där på träningen så vet vi alltså inte vem som kommer dyka upp.  Då är det viktigt att tänka att den som kommer är alltid rätt. Då kan vi möta upp med glädje och spontanitet. Då kan vi skapa känslan av ”vad kul att just du kommer!”

Ibland kommer Siv eller Sokrates med 15-20 barn i tio-tolvårs åldern.  Ibland kommer en somalisk familj. I Söndags kom två fotbollsspelare som såg ut att gymma mycket.  De ville köra intervaller.  Vi diskuterade vad de ville komma åt med sina intervaller och kom fram till att vi skulle köra 5*200m med joggvila.  Då ska vi kanske komma ihåg att det var 27 plusgrader på Spånga IP i söndags.

Sagt och gjort: vi skruvade upp farten tills vi såg att killarna fick svårt att hänga med, men då sved det rejält! 32 sekunder på 200m med 50-55 sekunders joggvila!

Nu visade det sig att de här fotbollsspelarna tränar löpning tre gånger i veckan, gymmar tre gånger i veckan och tränar fotboll fyra gånger i veckan.  Då blir man bra!

Ps. Idag var BrommaPojkarna (BP) på Spånga IP. Då frågade jag vilken nivå de ligger på i beep-testet.  Deras svagaste spelare kom till nivå 16 och den bästa på 20.  Jag har haft fotbollsspelare som lägger av vid nivå fem.  Det är lätt att min syn på fotboll påverkas av alla lata fotbollsspelare jag träffar, som bara vill stå stilla och slå frisparkar. Sanningen är att duktiga fotbollsspelare tränar både hårt och ofta! 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.