Mårten Westberg

Efter 40 år som löpare, 25 år som tränare och 2,5 år som ordförande bytte Mårten ut Fredrikshof på Östermalm mot Akalla och mötte helt nya möjligheter.

Det blir fler hur Olympiska kommittén än väljer

  • Publicerad 19:16, 13 jul 2016
  • Vill du mig något? Skicka gärna ett mejl.

Det här är ett blogginlägg på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Jag läste just om Musses stenhårda satsning mot Rio. Musse är en stor Svensk idrottare och en ödmjuk kille med stor talang som dessutom tränar stenhårt år efter år och har tillhört världseliten väldigt länge. En riktig stjärna och förebild.

Musse
Musse (Mustafa Mohamed)

Den internationella kvalgränsen på marathon i Rio är 2,17. Det hade inte varit något problem alls för Musse som har gjort 2.12. Men den Svenska Olympiska Kommittén kräver fem minuter snabbare tid för att skicka en marathonlöpare till Rio, så Musse sprang Stockholm Marathon istället, och EM på halvmarathon där han, Mikael Ekvall och David Nilsson var ytterst nära att ta hem lag-bronset.

Det är frustrerande att se en så stor stjärna missa OS, men man får förstå SOK. De hoppas att lilla Sverige ska vinna fem medaljer i Rio. Då kan vi inte satsa på stora idrotter som långdistanslöpning.
Då är det de små idrotterna som gäller. En medalj i dubbeltrapp, finnjollesegling eller kulstötning är ju lika mycket värd som en medalj i friidrottens blå band (1500m) eller friidrottens formel ett (marathonlöpning), trots att en tusendel så många utövar de sporterna.
Alltså kommer varken Johan Rogestedt, Jonas Leandersson som båda snuddade vid det Svenska rekordet på 1500m eller våra tre internationella marathon-ess Isabellah Andersson, Mikael Ekvall eller Mustafa Mohammed med till Rio. De tävlar helt enkelt i för stora idrotter.

Om långdistanslöpning hade varit lagidrotter så hade antalet potentiella medaljkandidater begränsats till maximalt en per land. Då hade de garanterat fått åka med som tunga namn i en trupp som också inkluderat deltagare långt utanför en tänkt topp-500-lista i världen. Det som SOK ibland har kallat ”OS-turister”. Bland Sveriges 27 handbollsspelare i Rio finns det förstås en och annan ”turist” om man ska räkna på det sättet.  Det hör till i lagidrotter.
Så blir det om SOKs vision omvandlas till ett mål.
”Sverige ska vara en framgångsrik idrottsnation med medaljkapacitet i många idrotter. De svenska OS-trupperna ska ha kapacitet att ta 20 medaljer, varav minst fem guld både vid sommar-OS 2020 och vinter-OS 2022

Antalet medaljer är lätt att räkna ihop i poängsammanställningar. Det enkla blir det prioriterade. Det är också så journalister summerar OS i efterhand. Poängtabellen är bedrägligt enkel.

Det naturliga är då att låna strategin som har gett Norge så många medaljer i vinter-OS. De lägger inte äggen i samma korg som Sverige. Vi satsar stenhårt på Hockey och kommer kanske hem med en medalj i bästa fall. Istället tar Norge många medaljer i små grenar som nordisk kombination och skidskytte.
Men SOK har också ett uppdrag:
Baserat på de grundläggande värderna i den olympiska rörelsen ska SOK verka för att:
o Skapa fler goda förebilder för unga
o Inspirera fler att utvecklas genom och inom idrott
o Skapa möjlighet att utvecklas oavsett bakgrund, kön och ekonomi
o Sprida de olympiska värderingarna om vänskap, respekt och strävan efter utveckling
…och det är något helt annat.  Det drar snarare åt andra hållet!

Visionen motverkar Uppdraget
Visionen motverkar Uppdraget

Det är inte självklart att medaljer i dressyr, dubbeltrapp och spjut är det bästa sättet att inspirera fler att utvecklas genom och inom idrott.

Om Zlatan hade valt att satsa på Taekwando istället för fotboll, hade då varenda invandrarkille sprungit på taekwando-träning idag istället för fotboll? Jag tror inte det.

Deluppdraget ”Skapa möjlighet att utvecklas oavsett bakgrund, kön och ekonomi” gäller definitivt inte inom någon av hästsporterna som ändå har elva deltagare i Rio. Tvärtom krävs att båda föräldrarna tjänar klart mer än genomsnittet för att ett barn ska ha möjlighet att bli elit inom ridsporten. Segling och golf har samma problem, även om mycket görs för att motverka den ekonomiska utslagningen här.
Friidrotten har massor av barn som tränar sprint, kast och hopp….upp till tolv-tretton års ålder. Då slutar de allra flesta, precis som de gör från fotbollen.

OM SOK tog sitt Uppdrag på lika stort allvar som sin vision, då tror jag SOK skulle ta med alla idrottare i stora billiga idrotter som klarade den internationella gränsen för att delta i Rio.

Då skulle Musse, Mikael, Johan, Jonas, Isabellah vara klara för Rio nu, precis som Lovisa Lindh är det.

Jag vet att många av Sveriges somaliska invandrarungdomar skulle bli inspirerade av att se Musse springa i Rio. Musse och Mo Farah är de två förebilder jag har överlägset mest nytta av när jag pratar med tonåringar som har slutat spela fotboll.

SOKs dilemma
SOKs dilemma