Mårten Westberg

Efter 40 år som löpare, 25 år som tränare och 2,5 år som ordförande bytte Mårten ut Fredrikshof på Östermalm mot Akalla och mötte helt nya möjligheter.

Fika-kupongernas tysta kultur-revolution

  • Publicerad 19:06, 20 feb 2018
  • Vill du mig något? Skicka gärna ett mejl.

Det här är ett blogginlägg på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Kommer du ihåg att jag har berättat om Romeo Café i Rinkeby?

Romeo har ett urval av baklava som du inte hittar någonstans i stan, men precis som Nejo´s och flera andra ställen i Tensta och Rinkeby får Romeo’s cafe mest rubriker för att det alltid är fullt av äldre män från Somalia och Marocko.  Det blir en lite speciell atmosfär där som gör att många kvinnor känner sig ovälkomna.

Jag har varit där och fikat med både kvinnor, män, flickor och pojkar.  Det har aldrig varit något problem.  Ingen har tittat snett på oss.  Personalen är alldeles uppenbart jätteglad att vi sitter där. Men ändå hänger den där speciella atmosfären där som får kvinnor och flickor att tveka att gå dit.

Det här diskuterade jag med Ornina Younan i Akropol baskets styrelse, som  kläckte en vacker idé:

Vi försöker få caféet att ge fika-kuponger till tjejer, sa hon.

Det är sånt som jag älskar. Vi skriver inga insändare om hur fel det är att kvinnor/flickor inte kan fika i Rinkeby. Vi söker ingen fight, för vi ser inga fiender.  Istället försöker vi fixa problemet.

Ornina och jag pratade med Isabel Enberg, marknadsförare för Rinkeby Centrum. Isabel älskade idén och ordnade sponsring från FastPartner och Järva Fastighetsägare.  Nu är kupongerna verklighet.

Alla kvinnliga basketspelare i Akropol har fått en sån här kupong och nu börjar det kvinnliga inslaget i Romeo café sakta men säkert öka.

IMG_0006En fördel är att invasionen av kvinnor i caféet blir mjuk och organisk. Det är inte någon makt-demonstration av 20 militanta feminister från Stockholms innerstad.  Såna demonstrationer har jag inget emot, men de gör ingen långsiktig nytta.  Det gör däremot två-tre eller fem lokala basket-tjejer som kommer för att fika.
- Gång på gång.
- Mjukt och fint.
- Som droppen urholkar stenen.

Så förändrar vi atmosfären i Rinkeby centrum.

 

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.