Mårten Westberg

Efter 40 år som löpare, 25 år som tränare och 2,5 år som ordförande bytte Mårten ut Fredrikshof på Östermalm mot Akalla och mötte helt nya möjligheter.

”Hårda tag” hjälper inte Rinkeby

  • Publicerad 14:17, 11 maj 2018
  • Vill du mig något? Skicka gärna ett mejl.

Det här är ett blogginlägg på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Det är lite speciellt att passera centrala Rinkeby. En handfull killar är nästan alltid där. Gänget som säljer hasch är rätt trevliga unga killar, men inte så unga som man ofta får höra.

Jag brukar försöka locka med dem på löpning eller morgon-basket. De vill hellre prata fotboll eller boxning.

Sen har vi den lokala kändisen Hagi Farah. Han är engagerad i allt och har ofta starka åsikter. En diskussion med Hagi Farah är lite som en Thailändsk middag. Det bränner till lite då och då. Sött och hett om vartannat. Det är aldrig tråkigt.

Men sen finns det några till på torget som inte har någon definierad roll. En av dem är en spenslig kille i 30-35 års åldern. Han brukar komma fram och krama om mig och tacka för vad jag gör för de unga i Rinkeby.

Igår satt han på en bänk och tittade på en polisbil. Han bara satt där och blängde.  Jag har förstått att han inte gillar polisen, men hans blängande  provocerade tydligen poliserna. De steg ut och gick fram till honom.

Poliserna frågade varför han tittade på dem så där. De stod väldigt nära och det såg ut som att killen skulle ligga på marken vilken sekund som helst.

Bakom honom stod 10-15 unga killar vid ett gatukök och tittade på. Risken är stor att även de redan hade en negativ bild av polisen; en bild som de såg bekräftas.  Det här får hundra justa poliser jobba länge för att motverka.

Jag gick fram till en annan polisbil och berättade om scenen. Hur de här poliserna triggade igång ett problem helt i onödan. Bara genom att stå en halvmeter ifrån honom hade situationen blivit en helt annan.

På andra sidan gatan satt en pappa och lekte med sin lilla dotter. När jag passerade honom sa han ”Du ska inte prata med de där”.  Det kändes som att han försökte ge mig ett gott råd, men när jag förklarade vad jag hade sagt till poliserna sa han ”Bra! Bra gjort!”

Hela episoden kändes som att stå med höger fot i ett rum och vänster fot i ett annat; som att bara jag kunde se personerna i båda rummen.

De två rummen

De politiker som ropar på ”hårdare tag” i förorten är inte nödvändigtvis idioter, men de är som en amatör-snickare med bara en hammare i verktygslådan.

De säger åt polisen att hamra på en skruv. När det inte fungerar säger de åt polisen att hamra hårdare.

Det gjorde polisen i El Salvadors huvudstad San Salvador. Där satte politikerna in både polis och militär mot de kriminella gängen.

I Cali i Colombia hade de lika hög mordfrekvens men satsade borgmästaren på att polisen skulle få polisen att förstå brottsligheten bättre så att de kunde agera på ett intelligentare sätt, och på att få ut vanligt folk på gatorna.

I San Salvador fördubblades morsfrekvensen, i Cali halverades den.

Polisens stora närvaro behövs och är generellt uppskattad, men det behövs väldigt få insatser av testosteron-stinna hannar i polisuniform för att förstöra år av bra polis-arbete.

San Salvador är idag världens farligaste stad som inte är i krig.  Det enkla budskapet ”hårda tag” gör sig bra som val-propaganda, men av San Salvador har vi litet att lära.

”Hårda tag” skapar två brottslingar för varje brottsling som fängslas.  Kunskap och ”Mjuka tag” behövs om vi vill komma till rätta med problemen.

Det är det som är skruvmejseln. En bra snickare behöver båda två.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.