Mårten Westberg

Efter 40 år som löpare, 25 år som tränare och 2,5 år som ordförande bytte Mårten ut Fredrikshof på Östermalm mot Akalla och mötte helt nya möjligheter.

Löpning är en upplevelseindustri

  • Publicerad 18:50, 27 maj 2017
  • Vill du mig något? Skicka gärna ett mejl.

Det här är ett blogginlägg på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Allt var inte bättre förr.

Långdistanslöparens ensamhet
Långdistanslöparens ensamhet

I fjol var det 40 år sen jag sprang mitt första lopp. Mycket var bättre på den tiden, men loppen var det definitivt inte.

Långloppen sprang vi på någon landsväg som sällan var avstängd för biltrafik. Vändpunkt var väldigt vanligt. 12,5 km åt ena hållet och sen över till andra sidan för att springa tillbaka igen.

Sen startade journalisten Anders Olsson ett lopp som förändrade allt: Stockholm Marathon. Ett maratonlopp mitt i stan! Om det inte hade varit för New York så hade det varit otänkbart, men det var ändå modigt. Stockholm Marathon var faktiskt världens andra stadsmara, och loppet gjorde löpningen till en upplevelseindustri.

Idag vore  70-tals-loppet längs en icke avstängd landsväg lika svårsålt som en nyproduktion av Volvo Amazon. Midnattsloppet med sin blandning av löpning med fest på Söders höjder är väl det bästa exemplet, men Tjurruset med sin lera  och hinder öppnade nog vägen för vågen av hinderlopp som har vällt över oss.  Alla tjejloppen med sina rosa nummerlappar och gosiga ”här tävlar vi inte”-atmosfär är lika bra exempel på lyckade experiment.

Varje år lanseras nya vilda varianter där deltagarna får färg kastad på sig, springer i en enda lång ljudvall av rockmusik eller springer i tomtedräkt….och sen möter experimenten det obönhörliga naturliga urvalet. Några av de knasiga upptågen blir populära och lönsamma pengamaskiner till de friidrottsklubbar eller privata företag som dragit igång dem.

Så fungerar kapitalismen*.
1. Testa nya knäppa idéer.
2. Nio av tio idéer går åt pipan.
3. Den tionde idén blir plankad av alla som kan.

En sån idé är Kalkminelöpet på Jylland i Danmark. Det är ett fantastiskt knäppt lopp som går genom två kalkgruvor och på små kuperade stigar mellan de två gruvorna. Aldrig känns skillnaden mellan Sverige och Danmark så tydlig som när jag kommer springande halvböjd med en hjälm på huvudet och blir bjuden på ost och vin! I fjol fick vi korv och öl på samma ställe.

Högst upp på den högsta punkten finns en fem meter hög ”tutte” med drygt 50 graders lutning upp följt av lika brant utförsbacke. Där har de spänt upp ett rep så att vi inte ska falla och slå oss sönder och samman när vi ska ner. Det är en av fem punkter på banan där vi måste hålla oss i ett rep för att klara utförsbacken. Knasigt!

Brian, Mårten & Pokalen
Brian, Mårten & Pokalen

I år var min Dansk-Svenske kompis Brian med ner och vann faktiskt loppet. Jag kom fyra. Det var förstås jättekul, men rätt oviktigt egentligen.

Kalminelöpet har inga priser, så vi ordnade en digital pokal (se bilden). Vi springer Kalminelöpet för den fantastiska upplevelsen och det är vi inte ensamma om.  Loppet blir alltid fulltecknat på fem minuter när de släpper biljetterna. En succé med andra ord.  Därför är det inte överraskande att det har kommit ett gruvlopp i Sickla också. Så fungerar kapitalismen, och långlopp är kapitalism. Tro inte annat.

dront
Dront

Maratonloppet i gruvan i Kiruna – eller var det Malmberget? Det var däremot ingen succé. Det kom och försvann som dronten och den tvehövdade tigern.

Vad som var fel vet ingen. Kanske var problemet  det mindre befolkningsunderlaget i Kiruna. Kanske är norrlänningar inte lika sugna på nya upplevelser som Stockholmare.

Det mesta av det knäppaste händer ju faktiskt i Stockholm. Eller så måste loppen starta utomhus och gå in i en gruva. Som alla de vägbyggen som blir till lopp enligt modellen ”nu eller aldrig”. Det kan få Stockholmare motstå. - Tänk om jag missar den stora upplevelsen!   Vi kan tydligt föreställa oss hur vi står få och lyssna när kompisar och kollegor berättar om hur häftigt det var.

Alltså betalar vi de där 800 kr för att få springa i en transport-tunnel. …Å andra sidan lyckas Lidingöloppet få ett lopp i en av vägverkets transport-tunnlar till en minnesvärd upplevelse! Jag känner många som sprang det senaste tunnellloppet, och de är eniga. Det var jättekul!  Det är skickligt av Lidingöloppet!

En av starterna i Järva Skolstafett
En av starterna i Järva Skolstafett

Den kompetensen hade vi stor nytta av i Järva Skolstafett. Det är Lidingöloppet som arrangerar även här och det arrangemanget är årets höjdpunkt för vår verksamhet i Tensta, Rinkeby och Akalla. Järva Skolstafett tjejer på staket

Drygt 1600 barn från hela Järva var anmälda till stafetten. Vi vill verkligen bjuda dem på en stor upplevelse, ljusår från de asketiskt tråkiga loppen jag sprang på 1970-talet.

Vi vill att barnen fortfarande ska prata om Järva Skolstafett när de ses efter sommarlovet.

(c) www.Woodstock.com
(c) www.Woodstock.com

Därför satte Lidingöloppet upp en scen med band från Fryshusets musikprogram. En medryckande ljudvägg är a och o.

Dessutom fick barnen spela bumperball när de var klara med sina lopp. Det var fest helt enkelt.

Om någon hade arrangerat något sånt här på 1970-talet så hade vi nog associerat mer till Woodstock än till idrott, men det är så här idrotten ser ut idag. Löpning är en upplevelseindustri på väg mot show business.

* Enligt en ekonomisk teori som har lanserats av Eric D. Beinhocker

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.