Mårten Westberg

Efter 40 år som löpare, 25 år som tränare och 2,5 år som ordförande bytte Mårten ut Fredrikshof på Östermalm mot Akalla och mötte helt nya möjligheter.

Nödvändigt att stå ensam på Sergels Torg

  • Publicerad 17:32, 24 nov 2017
  • Vill du mig något? Skicka gärna ett mejl.

Det här är ett blogginlägg på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Här står jag, ensam på Sergels Torg. 

Ensam bland tusentals  jäktande ”Black Friday-shoppare.
Ensam om att stå där i löparkläder.
Ensamt väntande på att någon av de asylsökande från Röda Korset eller någon från Hej Främling! skulle dyka upp. 

På ”Black Friday” har tydligen ingen tid för en AW Run. 

After Work Run
After Work Run

 

Jag gillar verkligen idén AW Run.

Det var Susie de Ciutiis från Socialdemokraterna och föreningen Idrotts-Sossar som föreslog att vi skulle ha en träning på fredagar men tidigt nog för att hennes asylsökande skulle kunna springa en sväng och samtidigt lära känna vanliga Svenskar, men ändå hinna med tåget hem innan student-biljetten slutar gälla kl. sju.

Den ”beställningen” bollade vi ett tag och landade i konceptet ”AW Run”.

Det här liknar till stor del Torsdagslöpningarna jag drog igång sommaren 2014. Projektledare då var Napoleon Solomon, som i år har gjort rent hus inom långdistans i Sverige och hans dåvarande klubbkompis Frida Friström.

Den gången kom det som mest ett tjugotal ungdomar från olika delar av stan. Det var trevligt men ändå rätt långt ifrån de mass-träningar vi hade hoppats på när vi startade en gratis träningsgrupp från Stockholms mest centrala plats.

Napoleon och Frida springer Torsdagslöpning från Sergels Torg

 

En annan ”kusin” är Lunch-löpningar från Sergels Torg. Vi sprang en runda och avslutade med soppa. Då kom det ett tiotal som mest, men efter ett tag krympte gruppen, så vi lade ner.  Jag springer fortfarande en ”Lunch-löpning” ibland med någon av de som kom då, men några organiserade Lunch-löpningar har vi inte längre.

Så här är det att dra igång något nytt. Om jag inte vore beredd på att stå där ensam ibland så skulle jag aldrig få till något nytt.  Även min gode vän Johan Holmsäter fick vara beredd på det i början, när han stod där vid Ugglevikskällan och gjorde sina gymnastiska övningar.  Oj, vad vi långdistanslöpare skrattade åt hans lilla grupp då. Nu har Friskis Svettis en halv miljon medlemmar. Nu är det Johan som kan skratta gott åt oss.

Om vi aldrig var beredda att testa en ny idé så skulle Akalla Run inte ha haft de 8600 deltagare som vi har haft hittills under 2017.  Innan året är slut så har vi säkert kommit upp i niotusen deltagare. Kanske till och med tiotusen.  De flesta av dem skulle inte ha tränat utan oss.

Det är jag stolt över.

Det är lite som Edisons berömda tvåtusen glödlampor. Han gjorde så många försök innan han fick till det.  Thomas Edison höll till i sitt labb.  Vårt ”labb” är ute i Rinkeby, Tensta, Akalla, Husby. På Spånga idrottsplats och på Sergels Torg.

En del försök har varit lyckade. Replöpning och Rarajipari till exempel. Andra har varit sådär.  ”Run Yoga”, som vi döpte om till ”Run & Relax”  var ett väldigt bra koncept som aldrig riktigt tog sig.  Trots verkligt bra ledare från Skolyoga fick vi ändå aldrig mer än 7-8 tonårstjejer att pröva den här träningsformen.  Då prövar vi ett tag. Vi prövar några olika varianter och växer det inte då så lägger vi ner.

Att lägga ner är en nödvändig del av utvecklingsprocessen.  Genom att lägga ner sånt som inte fungerar får vi en chans att testa någon annan idé, som kanske fungerar bättre.  PokéRun var en toppen-idé under en period.  Nu är det inte alls samma sug efter det. Så vi arrangerar inga PokéRuns längre.

Några veckor till prövar vi, men sen prövar vi kanske AW Run på Söder istället, eller i Järva.

Eller så gör vi något HELT annat! Skidåkning någon…?

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.