Mårten Westberg

Efter 40 år som löpare, 25 år som tränare och 2,5 år som ordförande bytte Mårten ut Fredrikshof på Östermalm mot Akalla och mötte helt nya möjligheter.

Tack alla invandrare!

  • Publicerad 13:06, 24 maj 2018
  • Vill du mig något? Skicka gärna ett mejl.

Det här är ett blogginlägg på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Idag har jag haft morgon-basket från sju till åtta, sen har jag haft löpning, basket och fotboll med ett gäng nyanlända elever. Efter det har jag förberett ett barn-lopp som startar kl. 10 på lördag inne i Rinkeby Centrum. Under den tiden har jag high-fivat ca 30 personer och kramat fem eller sex.

Det är härligt att jobba i Rinkeby och Tensta. Alla borde pröva på det någon gång. Känslan av att gå på Rinkeby Torg och så kommer någon fram och kramar dig!

Jag önskar det hände i city, men det gör det inte….än.

För jag gillar verkligen det som har hänt med Sverige sen jag var ung.

När jag för drygt 30 år sen flyttade hem efter sex år i USA så var det ett rätt stelt och tråkigt land jag kom till.

Affärerna stängde kl. 17 eller i bästa fall 18.00.  Jag förstod inte hur jag skulle kunna köpa mat. Jag var ju glad om jag var hemma från jobbet i tid att se Aktuellt på TV.

Restaurangerna hade Svensk husmanskost eller Fransk ”fin-mat”.
I övrigt fanns det italienskt, kinesiskt och hamburgare att välja på.

Kommer du ihåg Clock? Vilken skit det var!
Kommer du ihåg Clock? Vilken skit det var!

Innan jag lämnade Stockholm var jag ”tvungen” att ha Wrangler jeans och Lyle & Scott-tröja, ungefär på samma sätt som dagens muslimska tjejer känner sig ”tvungna” att bära slöja.  Tvånget är lätt, som små blickar och känslan av att inte höra hemma i gruppen.

En lärare i Texas hade besökt Stockholm och blivit trött på att bara se blonda blåögda människor. Det var förstås en riktigt grov överdrift, men det är mycket, mycket roligare att gå omkring på stan idag.

Utbudet av människor är så mycket större!  Sättet att vara människa på är så mycket bredare.  Nu finns hela världen representerad på Sergels Torg.  Svarta, Bruna, Olivfärgade, Ljusbeige och rödlätta.

De stilmässiga frihetsgraderna är helt fantastiska.  En man i långkjol får färre ogillande blickar idag än vad jag i min ungdom skulle fått om jag hade köpt ett par Levi’s eller Gul och Blå-jeans.

För något år sen var jag och min fru en vecka i New York.  Husen var högre och allt det där, men vi ser fler stilar en vanlig dag i Stockholm.

…och framför allt. Stockholmarna har blivit mycket varmare de senaste 30 åren.
Vi kramas mycket mer.
Vi är öppnare för att lyssna på andra åsikter.

Tack alla blattar, för att ni har förändrat min stad!

Tack för att ni har kommit med influenser som har öppnat staden och gjort oss Svennar coolare och öppnare än vad vi var.

Om ni inte hade gjort det så skulle jag aldrig ha blivit kvar här så här länge.