Tema

​Våren är här. Tips på bra vita viner från Systembolagets hyllor. Foto: MostPhotos

Nu lättar vi med vårens vita pärlor

  • Publicerad 01:15, 14 mar 2020

Detta är en temaartikel på StockholmDirekt. Innehållet kan vara kommersiellt och är fristående från StockholmDirekts redaktionella material.

Varje vår brukar jag tänka på att vitt vin får min själ att tina upp. Vita viner finns i många olika stilar – från det fjäderlätta till det tyngre ekfatslagrade och komplexa. Här är fokus på druvan chardonnay men också en klassiker från Alsace gjord på riesling

Petit Chablis La Chablisienne 2018, nr 5585, 139 kronor

Billigaste och bästa chablisvinet idag. Detta vin får mig verkligen att tina upp. Haka inte upp dig på ordet petit som betyder liten på franska. Det här är ett stort vin utan stor prislapp.

Krispig och mineralisk syra med fin citrushäng får du här. Underbart till både skaldjuren och fisken.

Gustave Lorentz Riesling Réserve 2018, nr 22257, 109 kronor

Varför inte en klassiker från Alsace? Torr riesling som har allt man kan önska med toner som vita blommor, örter och citrus.

Denna friska och snustorra riesling är perfekt till vårens primörer som exempelvis sparris.

Pouilly-Fuissé Les Vieux Murs 2017, nr 2484, Pris 199 kronor

Vinerna från Bourgogne blir dyrare för varje år, de är ju så goda. Trots det, ett fynd i sin kategori. Här visar druvan vad den kan med lite lätt ekfatslagring och kärleksfull vinmakning. Aromer av gula äpplen, lite grillad citron parad med nötighet. Vinet förgyller fiskrätter och varför inte till den efterföljande ostbrickan.

Clotilde Davenne Brut Extra Crémant de Bourgogne, nr 7725, 150 kronor

Varför inte prova en cremant från Chablis i Bourgogne. Detta bubbel är ljust gyllengult med vita blommor i doften och trevlig brödighet med citrus. Smak av blommor och tropisk frukt med mineralisk sälta.

KWV Chardonnay 2019, nr 7055, 89 kronor

Glöm det där med trista bulkviner från Sydafrika som har utvecklats under senare år.  Här får du valuta för dina 89 kronor.

Du får gå upp rejält i pris om du ska få samma kvalitet från mer kända vinregioner i världen. Passar till det mesta på tallriken och även till fördrinken.

Org de Rac Chardonnay 2018, nr 2930, 99 kronor

Välgjort vin från Sydafrika som kostar mindre än det smakar. Ett vin gjort på en av de mest älskade druvsorterna i världen, chardonnay. Lätt ekfatston med charmerande friskhet. Funkar både till fina fisken som till det ljusa köttet från både fågel och gris.