Bålstas äldsta restaurang

​Kinarestaurangen Winnergarden har funnits i 27 år. Det är rekord för matställen i Bålsta. Nyckeln? ”Stamgästerna”, säger Xiu Zhi Chen, som driver verksamheten tillsammans med exmaken Tai Wah Chan.

  • Publicerad 09:54, 18 feb 2019

En artikel ur Näringsliv E18

Det är många restauranger som har sett dagens ljus i Bålsta under åren. Några har bestått i flera år, andra har lagts ner efter kort tid och nya har ploppat upp i samma takt.

Många har också bytt ägare flera gånger.

Den enda som finns kvar och som består år efter år är kinarestaurangen Winnergarden. Där servar ägarna Xiu Zhi Chen och Tai Wah Chan Bålstabor med kinesiska och thailändska maträtter.

Xiu Zhi Chen berättar att det var Tai Wah Chans bror som öppnade Winnergarden för 27 år sedan, 1991. På frågan varför det blev just Bålsta är deras svar enkelt: Det fanns ingen restaurang här.

Brodern driver en kinarestaurang, Winner House, i Sundbyberg. Även den har funnits i många år.

Restaurangen är sedan starten inrymd i en industrifastighet vid Stockholmsvägen. Där finns också flera andra verksamheter. Det senaste tillskottet är barnklädesbutiken Small World som flyttade ut från Bålsta centrum.

Winnergarden består när många andra restauranger verkar ha svårt att klara sig i Bålsta.

Hur kommer det sig?

– Vi har många stamkunder som kommer tillbaka år efter år. Några har ”eget ” bord, och kan bli besvikna om det är upptaget. Kunderna tycker om vår mat, vi får väldigt mycket beröm, berättar Xiu Zhi Chen och tillägger att de är noga med att köpa in kött och grönsaker av hög kvalitet.

– Vi har också två duktiga kockar, framhåller hon.

På menyn återfinns alla traditionella rätter som man finner på svenska kinarestauranger kompletterat med Thairätter. Fyra små rätter är fortfarande populärt men allt fler väljer också heta Szechuan-variationer.  Friterad kyckling och fläskfilé går hem hos barnen, men det finns också köttbullar och korv.

Winnergarden serverar buffé till lunch.

De får goda recensioner på Tripadvisor, där man kan läsa till exempel: ”Maten är helt fantastisk – förmodligen den bästa asiatiska och kinesiska restaurangen i regionen”.

Tidigare år stängde restaurangen några veckor i januari, för att fira det kinesiska nyåret.

– Vi hade också stängt på måndagar. Men många kunder klagade, så nu har vi öppet året om sju dagar i veckan.  

Mest rusch är det på luncherna. På helger går det åt mycket hämtmat.

Blåljus: Kört utan körkort så mycket att polis tog bilen

En man i 50-årsåldern har flera gånger åkt fast när han kört bil trots att han inte har körkort. När han gjorde det igen på fredagen tog polisen hans bil i beslag.lördag 14/9 10:42

Lars från Bålsta utslagen i Årets Kock

Nej, det blev ingen fullträff för Lars Niklasson den här gången heller. Bålstasonen nådde inte finalen i Årets kock.fredag 13/9 7:00

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt