Bilolyckan tvingade Ingela att sadla om – och satsa på lyckan

En bilolycka tvingade Ingela Gullberg att sadla om i sitt liv. Hon gick från att arbeta med siffror och avtal till att inspirera, motivera och stärka människor. – Olyckan lärde mig att göra så gott jag kan utifrån mina egna förutsättningar, säger Ingela, som driver Sollans Livsstilscenter i Bålsta.

  • Publicerad 10:45, 20 maj 2017

Många förknippar stress med något negativt. Men stress är också en drivkraft.

Med inställningen att hon inte skulle bli pensionär på grund av skadan, utan ”passionär”, motiverade sig Ingela att komma vidare i livet.

– Jag hade jobbigt att förstå det jag läste men med hjälp av post-it lappar och högläsning läste jag in basmedicinen och sakta men säkert började jag ta mig tillbaka, säger hon.

Ingela utbildade sig vidare till mindfulness­instruktör, BodySenseterapeut, Stress- och Friskvårdsterapeut samt certifierad coach. Hon fick jobb att utbilda Frisk- och Stressvårdsterapeuter och coacher. Så småningom började hon hålla företdrag i om att må så gott man kan.

– Jag tror på det salutogena tänket – att stärka det som är friskt. Det är en mental guideline för mig. Det handlar inte om hur man har det utan hur man tar det, säger hon.

Vill stärka det som är friskt

Ingela Gullberg fokuserar på att stärka det som är friskt istället för att enbart fokusera på det som är trasigt.

Med sin positiva inställning till livet jobbar Ingela med att inspirera och motivera människor i deras liv.

Det handlar mycket om att ställa rätt frågor för att man ska komma vidare och kunna finna nya vägar.

– Några enkla frågor kan ställa allt på sin spets. Frågor som ”Varför gör jag detta?” och ”Vad är min drivkraft?”.

Dubbel glädje

Ingela menar att man idag behöver vara mer närvarande och medveten. Det är viktigt att fundera kring vad man tänker och vad ens tankar får för konsekvenser.

– Många förknippar stress med något negativt. Men stress är också en drivkraft. Vi måste bara lära oss hantera den och finna vår egen återhämtning.

En annan viktig aspekt i att må bra är leken, enligt Ingela.

– Vi måste leka mer – både barn som vuxna. Leken och skratten förgyller och förlänger våra liv, säger hon.

Hennes filosofi är att alltid ta ut glädjen i förskott – då blir man förmodligen glad två gånger.

En hopkoksbok för livet

Ingela startade sitt Sollans Livsstilscenter år 2003.

Idag jobbar hon mycket mot företag men har också privata kunder. Livs- och karriärcoaching kommer mer och mer.

– Den psykosociala ohälsan ökar stadigt. Kraven på oss i dag är stora och det är inte alltid klart vilka kraven är och hur de ser ut, säger Ingela.

Sociala medier har stort inflytande idag och närkontakten minskar, enligt henne. Människor möts via Match.com och gör slut via sms.

– Många saknar närhet och tydlighet i livet.

Ingela gav förra året ut en egen bok, En hopkoksbok för livet – när du vill må så gott du kan. Den finns idag att köpa på Bokus, Adlibris och den egna hemsidan (www.ingelaonline.com).

– Jag använder boken i bland annat terapi och workshops. Den representerar mig, mitt ”tänk” och livsfilosofi.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Musikkvällar på lanthandeln

En artikel ur Sommar E18 Krägga Café och Lanthandel öppnade för lite mer än ett år sedan och är idag välbesökt både i butiken och kaféet och lockar många med sina musikkvällar.tisdag 19/6 22:31

Senaste numret

Bålstabladet