De lever för djurens bästa

Paret Hans Kindahl och Kristina Odensvik har arbetat tillsammans med djur i nära 30 år. Han som veterinär och professor – hon som informationsapotekare inom veterinärmedicin. Tillsammans utgör de Lötsberga djurklinik.

  • Publicerad 10:58, 20 maj 2017

Vi älskar djur och har alltid gjort. Vi lever det liv vi har valt

Vägen ut till Lötsberga djurklinik visar den svenska landsbygden från sin bästa sida. Kliniken är belägen på landsbygden utanför Grillby, på nära avstånd till både Enköping och Bålsta.

– Vi är stolta att kunna finnas tillhands både kvällar och helger. Vi har förmånen att kunna jobba hemifrån och anpassar oss i största mån efter våra kunder, säger Hans och visar runt.

Att bo nära inpå naturen och djuren betyder att man nästan alltid är tillgänglig för frågor och besök.

– Visst är det så. Vi bor ju där vi bor och många kommer enbart för bedömning eller för att de behöver ett bollplank, säger Kristina.

Tar emot alla djur

På Lötsberga djurklinik försöker man ta emot alla djurslag men vanligast förekommande är häst och smådjur som hundar, katter, kaniner och gnagare.

Hans och Kristina erbjuder allmän djurvård, vaccinerar och gör småoperationer som kastrering, tandvård, knölar och liknande.

– En stor del av tiden går också åt till att ge rådgivning till djurägare som anlitar Vidilab för träckprovsanalyser (avföringsprov) på häst,
säger Hans.

Utöver veterinärverksamheten så ägnar sig Hans och Kristina även åt hästsemin, det vill säga inseminering av hästar.

– Stona styrs av ljuset och brunstar under sommarhalvåret så vi har en hektisk tid framöver, säger Kristina.

När ett sto är i lämplig fas beställer Lötsberga djurklinik hem sperma från bland annat Sverige, Tyskland och Danmark.

Insemineringen sköts på gården. För ston som inte ska insemineras kan brunsttiden bli jobbig både för djuren och ägarna.

– Brunstrelaterade problem är vanliga och blir ofta stora problem för många hästägare. Vi tillverkar och säljer en plastkula som vi placerar i hästens livmoder. Stona tror sig då vara dräktiga och blir lugnare och mer tillfreds, berättar Hans.

I dagsläget säljer Hans och Kristina cirka 200 kulor om året till hästägare runtom i landet.

– Det är en förhållandevis enkel, billig och godkänd åtgärd som oftast löser brunstproblematiken, säger Hans.

Ponnymätningsstation

Lötsberga djurklinik är också en godkänd ponnymätningsstation. Hit kommer ponnyägare för att klassa sina ponnys.

– Det är viktigt att en ponny har rätt mankhöjd för sin tävlingsklass och därför mäts de kontinuerligt upp till åtta års ålder, säger Kristina.

Det kommer två certifierade mätkvinnor till ponnymätningen och Hans är ansvarig veterinär som ser till att ponnyn inte på något sätt manipulerats.

Hästen mäts och får med sig ett intyg.

– Vi har ett stort upptagningsområde och har mätning en gång i månaden. Vi brukar ta emot max 40 ponnyer per kväll, säger Hans.

Rum och frukost

På gården erbjuder Hans och Kristina traditionellt rum och frukost. De får besökare och övernattare året om och många är stammisar.

– Vi har två hus som vi hyr ut. En del ska på släktfest eller bröllop, andra är på genomfart med djur och då bor de kvar här då de flesta hotell inte tar emot djur. Vi har ju stall för de som kommer med häst, säger Kristina.

Det finns även en samlingslokal som hyrs ut för arbetsmöten och utbildning. Hans och Kristina har själva djur på gården. De har hästar, katter, höns och ankor.

– Vi jobbar mer än 100 procent året om och har alltid mycket att göra. Men vi älskar djur och har alltid gjort. Vi lever det liv vi har valt, säger Hans.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Inbrott på förskola

Nyheter Det är inte bara barn som vill leka inne på förskolan Nybygget. Fast några vuxna personer kunde inte hantera sin längtan efter leksaker på rätt sätt.söndag 24/6 12:40

Scoutstugan utsatt – igen

Nyheter För andra gången på en vecka har scoutstugan utsatts för åverkan. Den här gången har gärningsmännen tagit sig in i lokalen.söndag 24/6 9:58

Tjuv lurade sig in hos äldre man

Nyheter I Grillby knackade en tjuv på hos en äldre man, lurade sig in och stal pengar. I Hummelsta krossades fönster för stora pengar. Några narkotikafall var det också, som vanligt.fredag 22/6 21:29

Blåljus, onsdag: stök och stölder

Nyheter En man var stökig i Klosterparken. Två stal plånbok och tömde kontot. En åkte fast med stulna matvaror. Där är onsdagens blåljus i korthet.torsdag 21/6 10:06

Players-rånarna fast – har erkänt

Nyheter De två unga män som rånade puben Players Inn för en månad sedan är fast och har erkänt. – Det känns bra, skönt att få ett avslut, en lättnad för oss alla, säger ägaren Anders Thool.torsdag 21/6 9:52

Kommunen: Spar på vattnet!

Ena-Håbo Tidningen Precis som förra året uppmanas nu kommuninvånarna i Enköping att spara in på vatten-användandet. Detta för att undvika vattenbrist senare under sommaren.onsdag 20/6 11:02