För vanligt folks rätt

Catarina Ceder driver Ceders advokatbyrå i Enköping. Byrån ägnar sig åt humanjuridik och hjälper vanligt folk som har hamnat i tuffa situationer.

  • Publicerad 19:01, 17 feb 2019

En artikel ur Näringsliv E18

Ceders advokatbyrå tar sig an privatpersoner och småföretag, men mest privatpersoner. Övervägande handlar det om brott som i sin tur kan variera väldigt mycket.

Men byrån har även hand om bland annat tvistemål. Inom juridikens värld heter det humanjuridik.

Den vanliga människan från gatan ska kunna komma in och få hjälp. I brottmål är det staten som betalar för den som söker hjälp och i tvistemål kan försäkringsbolaget betala.

Det som driver Catarina Ceder är en känsla av att faktiskt kunna göra en skillnad för någon annan. Att lyssna på dem som ingen annan vill lyssna på. Alla förtjänar en rättvis rättegång oavsett vad det handlar om.

Anställt två

Catarina har anställt två advokater, Emma Olsson och Ali Kassim samt Emma Haeger som är jurist och senare får sin advokattitel.

Alla tre är unga, drivna och framförallt kompetenta, påpekar Catarina. Eftersom de får höra om många livsöden och det kan bli tufft så är det viktigt att de fungerar bra ihop.

– Vi ser mycket skit så det är viktigt att vi kan hantera det tillsammans, säger Catarina.

Redan 2012 då firman bytte namn från Enköpings advokatbyrå till Ceders, öppnade Catarina ett kontor i Sala. Anledningen var att det inte fanns någon advokatbyrå där och den personliga relationen är jätteviktig.

Öppna dörrar

Dörrarna är alltid olåsta på båda kontoren. Det är för att folk ska kunna komma in direkt och prata med dem. Det är inte säkert att de har tid i den stunden, men då kan de åtminstone boka en konsultation för en annan dag.

Det är till stor del den omedelbara närheten och kontakten med lokalbefolkningen som gör att personer vågar eller orkar ta kontakt med dem. Bäst är att anställa en advokat som är uppväxt i staden så att personen känner folk på förhand.

Människor kan ha en stereotyp bild av en advokat och bli förvånade när de kommer in i hennes kontor som är avslappnat och inbjudande. “Oj, men här är ju trevligt ju”, har hon hört förvånade klienter säga vid flera tillfällen. Och det tycker Catarina är bra.

Den stereotypa bilden av advokater som hänsynslösa och pengasuktande vill Catarina ändå inte dementera. Det finns advokater av alla sorter. Men om man ger sig in i humanjuridiken så blir man inte rik. Här handlar det om andra värden som driver en framåt.

Klokt att tänka efter före

Catarina Ceder önskar att fler skulle söka sig till dem innan katastrofen var framme.

Det kan enligt henne vara klokt att höra av sig redan innan man gifter sig. Vem ska ha huset om den ene dör? Vad händer om i värsta fall skilsmässan blir realitet? Vem får vad och vem får vårdnaden om barnen?

En konsultation kostar inte mycket och det kan bespara dig mycket bekymmer i framtiden.

Ny lag om fullmakt

Dessutom finns en ny lag som Catarina gillar, lagen om framtidsfullmakt. Den innebär att du skriftligen ger en person fullmakt att föra din talan. Det vill säga om du skulle bli så sjuk att du inte längre kan göra det själv.

Om du inte utser en person innan olyckan är framme så kommer en god man att rycka in istället och det är sällan en person som du eller din familj känner.

När Catarina inte jobbar som advokat ägnar hon sin tid åt andra mindre bolag och intressen. Bland annat skriver hon barnböcker. Så småningom kommer hon vilja fasa ut sig själv och ägna hela sin tid åt de andra bolagen. Men så länge som hennes yngre anställda behöver henne stannar hon kvar.

Om Catarina Ceder:

Bor: Centrala Enköping, har gård mellan Sala och Västerås.

Ålder: 55.

Yrke: Advokat. Driver Ceders advokatbyrå sedan drygt 22 år.

Gör också: Entreprenör, lantbrukare, campingföreståndare och författare.

Per Thunström talar om tidiga traktorer

Nyheter Traktorn är i dag själva sinnebilden för jordbruk. Traktorkännaren Per Thunström berättar den 24 september om när traktorn infördes i det svenska jordbruket.måndag 16/9 10:22

Blåljus: Kört utan körkort så mycket att polis tog bilen

Nyheter En man i 50-årsåldern har flera gånger åkt fast när han kört bil trots att han inte har körkort. När han gjorde det igen på fredagen tog polisen hans bil i beslag.lördag 14/9 10:42

Blåljus: Stölder, inbrott och drogbrott

Nyheter Inbrott i verkstäder på landsorten fortsätter. Senast i Tillinge. Från senaste dygnet noteras också stölder och drogbrott.lördag 14/9 10:31

Blåljus torsdag: Drogbrott och stöld

Nyheter Lastbilschaufför saknade körkort. Diesel stals ur skogsmaskin. Där är senaste dygnets blåljusnotiserfredag 13/9 10:49

Misstänkt klottrare togs in till förhör

Nyheter Gångna helgen klottrades det på Westerlundska Gymnasiet. Nu har en ung man i 18-årsåldern hämtats in för förhör som skäligen misstänkt.fredag 13/9 10:26