Han bytte från kaffe till filmmusik

I 20 år jobbade Daniel Larsen på samma företag inom kaffebranschen. När det köptes upp av en annan aktör stod han vid ett vägskäl. Ta en ny tjänst under den nya ledningen eller våga satsa på hans dröm, filmmusiken.

  • Publicerad 09:18, 6 dec 2019

Jag hoppas kunna skapa musik och leva på det. Det är allt.

ireplace Records är ett enmansföretag med studio ett stenkast bort ifrån Biskops Arnö.

Företaget är nytt men Daniel som är grundaren har haft musiken som följeslagare sedan 90-talet. Då handlade det om att lira elgitarr som Yngwie Malmsteen och att ta fram egna låtar.

Idag handlar det fortfarande om att skapa egen musik men fokus ligger på filmens och mediebranschens gebit.

Med ett keyboard inkopplat till datorn och ett musikprogram, Pro Tools, kan Daniel få tastaturen att låta som vilket instrument som helst och skapa hela orkesterstycken om han vill.

Ibland kommer inspirationen till melodier från gitarren, ibland direkt från keyboardet. I flera timmar om dagen sitter Daniel i sin studio och tar fram stämningsfulla stycken som han sedan kommer att ladda upp på olika plattformer för försäljning.

Innan han grundade Fireplace Records var Daniel fast anställd på en firma inom kaffebranschen som teknisk kvalitetspecialist.

I 20 år hade han haft en trygg inkomst och han har fru, barn, villa och bil.

Men så kom den dagen förra året då företaget han jobbade för köptes upp av en annan aktör. Han blev erbjuden en annan tjänst och hamnade därmed vid ett vägskäl.

Skulle han ta en tjänst som inte verkligen lockade för stabilitetens skull eller skulle han våga satsa på sin dröm? Det var avgångsvederlaget som blev avgörande och nu vågar han ge drömmen vingar.

Musikbranschen har som så många andra branscher förändrats oerhört mycket med digitaliseringens tidsålder.

Idag är det inte skivor som säljer och det vi säljer via appar såsom Spotify eller iTunes ger sällan en trygg inkomst. Många musiker tjänar pengar genom att turnera. Det är biljettintäkterna som ger inkomst.

Men för kompositörer har även möjligheterna ökat. Genom bra digital marknadsföring och onlinebyråer kan du sälja musik till hela världen hemma ifrån ditt vardagsrum.

Daniel kommer inom några veckor att lansera sin nya hemsida där besökaren direkt kan köpa licensen att använda hans musik. Parallellt med det kommer musiken också finnas i stora musikdatabaser där film- och medieindustrins musikansvariga letar efter bra stycken och musiker.

För att förankra sig lokalt kommer även musiker i regionen kunna boka tid i hans studio. Daniel kommer då att vara ljudtekniker och musikerna får spela in sitt material hos honom.

Dessutom kommer han att ge kurser i Pro Tools, ett digitalt ljudprogram för inspelning samt vid efterfrågan ge gitarrlektioner.

Drömmen är inte längre att leva ett liv som Yngwie Malmsteen

Vad hoppas du på?

– Jag hoppas kunna skapa musik och leva på det. Det är allt.

Musiken får gärna spelas i ett stort parkeringshus i LA och ja, visst vore det roligt om filmskapare ville använda hans musik. Men det viktigaste är ändå att få sitta i sin studio och skapa musiken.

Dessutom vill han kunna tillbringa mycket tid med sitt barn.

FIREPLACE

Daniel Larsen skapar och säljer filmmusik online med sitt nya företag Fireplace Records.

Det går att hyra inspelningsstudio med Daniel som ljudtekniker.

Webb: fireplacerecords.com

Var? Örsundsbro

Bålstabo döms för hot mot åklagare

Nyheter Tolkas som varsel om våld.måndag 30/3 14:24

Rejält påverkad man körde i diket

Nyheter 2,81 promille alkohol i utandningsluften är långt över gränsen för grovt rattfylleri. Inte undra på då att mannen i 45-årsåldern inte kunde hålla lastbilen han körde på vägen. I övrigt har det varit...måndag 30/3 12:20

Lugna helger i coronatider

Nyheter Brottsligheten fortsätter vara låg i coronatider. Noterbart är att endast Statthörnan i Enköping var öppet på lördagskvällen. Endast ett inbrott och en drograttfylla har noterats de senaste dagarna.måndag 30/3 11:26

Konst i skyltfönster

Nyheter I Coronatider ställs nya krav. Då krävs nya idéer. Open Air Gallery är en sådan.lördag 28/3 21:15

Återskens shower flyttas till i höst

Nyheter Kören Återskens show "Cinematic" flyttas fram till oktober. – Med 350 personer i publiken samt publikpersonal, tekniker och många medverkande kan vi inte ta några risker för smittspridning, säger...onsdag 25/3 13:18

Nytt coronafall inom vård och omsorg

Nyheter Nytt coronafall bekräftat inom vård och omsorg i Enköping. Samtidigt råder det brist på både skyddsmaterial och personal.onsdag 25/3 13:07