Foto: Liselotte Wallebring

Han har en frizon för allergiker

Nu när naturen står i full blom har många pollen- och gräsallergiker det som jobbigast. Vad många inte vet om är att det finns lösningar för hur hem och arbetsplatser kan bli frizoner. ”Med hjälp är våra marknadsledande luftrenare kan man lokalt bli nästan symptomfri”, säger Martin Kinnander, grundare av Albion Nordic AB i Enköping.

  • Publicerad 10:54, 20 maj 2017

I Sverige lider många av pollenallergi. Varför så många har problem med allergier är oklart, men vad som är klart är att många svenskar tillbringar mycket tid inomhus på grund av allergier.

Martin Kinnander och hans Albion Nordic säljer luftrenare som hjälper med allergibesvären genom att erbjuda frizoner inomhus med mindre pollen och andra allergiframkallande partiklar.

– Vår prisbelönta luftrenare renar luften till 99, 7 procent. Det är nästan för bra för att vara sant! Skillnaden på luften är tydligt märkbar och jag har många vänner, däribland min far, som använder den i hemmet under hela vår- och sommarsäsongen för att lindra sina allergibesvär, säger Martin.

Albion Nordic startade sin verksamhet i september år 2015. När Martin sex år tidigare började med luftrenare i ett annat bolag var det många som ställde sig frågande till affärsidén. ”Sverige är ju ett av världens renaste land”, menade man.

– Vad många inte tänker på är att vi också är ett land med många allergiker, och för dem kan luftrenare ge enorm underlättning samt högre livskvalitet, säger Martin.

Stirra inte på priset

Det tog inte många år innan intresset för Martins luftrenare blev stor både lokalt och regionalt. Albion Nordic säljer i dag renare till bland annat sjukvårdsinrättningar, skolor, äldreboenden, företag och till privatpersoner.

–Det är dock viktigt att inte stirra sig blind på priset. Det finns olika luftrenare på marknaden och ska man investera i en produkt vill man veta att den är bra. Ett gott riktmärke är att produkten rekommenderas av Astma- och allergiförbundet. Några av våra produkter rekommenderas av dem och det är viktigt för oss, säger Martin.

Martin själv växte upp i en familj där pappa drev företaget Kinnan.

– Det pratades jämt om värmepumpar under min uppväxttid, säger han och ler.

Under grundskole- och gymnasietiden jobbade Martin i pappas företag, sedan utbildade han sig på högskola till journalist. Den nya utbildningen till trots, gick Martin tillbaka till familjeföretaget för att arbeta en tid. Martin ler åt minnet.

– Året var 2009 och jag sögs tillbaka helt enkelt. Jag kan inte förklara varför. Jag älskade att skriva och frilansade en del under utbildningen men återvände ändå till familjekoncernen. Jag började då arbeta mer med webben och luftvård, det som senare kom att bli Albion Nordic och e-klok.se.

Blomstrande e-handel

Albion Nordic står idag på tre ben: agentur för varumärkena Coway och Arctus, e-handeln e-klok.se och installation.

– Vår e-handel har fullkomligt blomstrat! Vi erbjuder alla slags produkter inom inomhusklimat: värmepumpar, ventilation, luftrenare, avfuktare, luftfuktare, värmeförflyttning och mycket annat.

I dag har bolaget fyra anställda och de köper in lager- och en ekonomitjänst.

– Vi blir fler i dagarna. Med vår testvinnare 1008CH i ryggen expanderar vi nu och satsar fullt ut på vår luftvård, säger Martin.

Tanken är att marknadsföra sig mer och gå mer in i framför allt Norden.

– Vi har redan en del kunder i Norden och Europa och lägger nu i en ny växel för att ta oss till nästa nivå. Vi är idag ensam agentur för det koreanska märket Coway i Europa och det är produkter vi tror på och känner oss trygga med, säger Martin.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Trafikolycka vid Hemköp

Nyheter Flera vittnen såg hur en motorcykel körde in i en svängande bil utanför Hemköp. Några har beskrivit att motorcykeln höll hög hastighet.söndag 8/7 8:36

Fyra bilar - fyra brott (och två var Saabar)

Nyheter Många brott har direkt koppling till fordon. Fyra sådana noterades i Enköping under lördagen och natten mot söndagen.söndag 8/7 8:19

Vem bröt sig in i prästgården? Vem stal restaurangens växelkassa?

Nyheter Tre brott anmäldes i Enköping under fredagen. En cykelstöld, en pengastöld och ett olaga intrång.lördag 7/7 8:10

Blåljus: Stöld av olja och cykel

Nyheter Några kör fast de inte borde köra, några stjäl olja, andra stjäl cyklar. Här är listan på det som polisanmäldes i Håbo kommun under fredagen.lördag 7/7 7:52