Hundtränarna som coachar människor

I 23 år har Krister Ström hållit kurser och de senaste 7 på heltid. Det främsta jobbet för honom och Ann Nordengrahn på Mälardalens Hundträning är att coacha ägarna att kunna kommunicera med hundarna. Deras pedagogik bygger på 100 procent belöningsbaserad träning och därmed ingen bestraffning. ”Målet är att få hunden och ägaren att bli bästa vänner”, säger Krister.

  • Publicerad 09:08, 6 dec 2019

tta valpar och deras mattar och hussar befinner sig i Vårfrukyrka-Viggeby, knappt 8 kilometer söder om Enköping. På gräsmattan intill en skogsdunge i det lantliga bostadsområdet finns några hinder för att träna lydnad och aktivering. För spårkurser åker de till olika platser runtom i Enköping. Men på valpkurserna är det framför allt grundläggande utbildning i sitta, ligga och fot som gäller.

– En valp är inte olydig bara okunnig och det är upp till ägaren att lära den vad den ska göra. Därför handlar träningen om att utbilda. Hunden behöver koppla ihop ordet ligga med att de ska ligga ner. Det finns två sätt att utbilda på – antingen genom att belöna rätt beteende eller bestraffa det man inte vill se, säger Krister Ström.

– Belöningen kan vara godis eller en leksak, men viktigast är en glad matte eller husse. Hundar blir jätteglada om man tycker om dem, de vill bli omtyckta, säger Krister.

Deltagarna tränar var för sig på uppgifter de har fått. Krister och Anna Nordengren finns tillgängliga. Många leenden syns, även när hundarna inte riktigt hänger med på vad matte eller husse vill än. Här finns allt från den lilla Chihuahuan Liz till den sex månader unga schäfern Shai.

– Framför allt tränar man för framtiden. Därför är resultatet inte det viktigaste utan vad hunden lär sig för att det nästa gång ska gå bättre, säger Krister.

– Många som går kurser tycker att det blir så roligt att träna med sin hund och tillsammans med andra att de fortsätter med andra kurser. Det är roligt, säger Anna och Krister instämmer.

En hundägare som gått kurser hör av sig på sms om att det har gått bra på en tävling.

– Det här är en av de roligaste delarna med arbetet, säger han.

När Krister tillsammans med kollegan Sten 1996 startade Mälardalens hundkompetens drev han bilverkstad och hundkurser parallellt. Han hade även jobb som hundförare, väktare och tävlade med egna hundar i framför allt agility. Inne i den renoverade ladan finns på onvanvåningen en stor samling medaljer och pokaler.

Med tiden som hundkurserna blev fler minskade han ner på andra jobb och till slut var det hundkurser på heltid.

2006 gick Sten vidare till andra jobb och Krister drev verksamheten vidare under Mälardalens Hundträning. Han har kurser varje kväll och helg.

Anna är sedan fem år tillbaka med och leder kurserna under helger.

– Vi kompletterar varandra bra. Vi älskar hundar och det får oss att fortsätta även när det är mörkt, kallt och man är trött, säger Anna.

De har båda haft hundar sedan barnsben och delar grundvärderingarna om att jobba med hundra procent belöningsbaserad träning.

– Ofta säger man nej du får inte. Men hundar kan inte ordet inte, det blir förvirrande för dem. Det vi lär ut är vad de ska göra. Det går alltid att skifta fokus, säger Krister och ger ett par exempel:

– Om hunden till exempel biter på något får man träna in ”loss” och om hunden hoppar på nya människor vill man lära den att ha alla fyra tassarna i marken.

Målet säger de är en lydig hund och en bästa vän.

– Man vill inte ha en lydig hund som är rädd för att göra fel och därför inte gör någonting. Man vill ha en villig, som känner glädje till att samarbeta. Detsamma gäller med en tjänstehund – du vill ha en bästa vän som försvarar dig vid en fara, inte någon som du bråkar med, säger Krister.

– Man behöver förstå sin hund. Det är det svåraste och man blir aldrig fullärd precis som man inte lär känna en människa fullt ut, men det är det viktigaste i hundträningen, säger Anna.

Stämmer uttrycket att man inte kan lära en gammal hund att sitta?

– Nej. Det handlar om att lära in ett nytt beteende genom positiv förstärkning, genom belöning, säger Krister som under sin tid i skyddsvärnet jobbade med så kallade problemhundar av olika slag.

– Den största utmaningen i jobbet är att övertyga ägarna om att det är en bra metod. Hundarna är lättare att träna. Men det går inte på första försöket. De kanske har lärt sig av en annan hundägare att en bestraffning fungerar i stunden, säger Krister och efter eftertanke tillägger han.

– I dag vill man ha snabba resultat, men för att få långsiktiga beteenden och en bästa vän i sin hund krävs det tålamod och god kommunikation.

Mälardalens Hundträning

Krister Ström har flera SM-medaljer i agility och har även tävlat på elitnivå i lydnad och bruks. Han har tränat tjänstehundar, varit aktiv som hundförare i 20 år, bland annat i hemvärnet och tagit sig an så kallade ”problemhundar”.

Ann Nordengrahn är uppvuxen i en familj med hunduppförning som hon har varit aktiv i under många år. Hon håller kurser Nose Work, Rallylydnad och Freestyle/tricks.

De arbetar med 100 % positiv försträrkning, det vill säga endast belöning och ingen bestraffning.

Visa merVisa mindre

Det strömmar ljuv musik ur Bringelands lada

Nyheter En lada i Västra Vällinge utanför Enköping har blivit ett ljus i en annars nattsvart konsertbransch. Sedan några månader tillbaka har Cultureaid strömmat livekonserter via sin facebook-sida med...torsdag 4/6 7:44

Blåljusnyheter: Kvinna biten av hund under stadspromenad

Nyheter När två kvinnor var på promenad i Enköping blev den yngre av dem biten i handen av en för dem okänd hund, vars ägare stod intill. Dessutom har onyktra kört bil – till och med lastbil! – och utemöbler...onsdag 3/6 9:53

Grillning orsakade brand - stor spridningsrisk

Nyheter En gräsbrand nära Vattenparken i Enköping som kunde ha fått allvarliga konsekvenser släcktes av räddningstjänsten på tisdagskvällen.onsdag 3/6 9:34

Håll i mobiltelefonerna!

Nyheter En våg av mobiltelefonstölder tycks gå genom området. Under måndagen skedde tre liknande fall. – Vi undersöker möjligheten att stölderna kan ha ett samband, säger Åsa Bergfors på polisen.tisdag 2/6 10:23

Vittnen hindrade berusad man från att köra vidare

Nyheter En berusad bilist. Två drogpåverkade. En brand som aldrig utvecklades. Där är blåljusnyheterna från måndagen.tisdag 2/6 9:53

De öppnar – mitt i krisen

Nyheter "Bålstaborna verkar må rätt bra" Två veckor innan coronakrisen skrev de på hyresavtalet. Nu öppnar bröderna C-H och CG Forsbeck sitt nya burgarställe i Håbo.måndag 1/6 15:41