Renoverar och säljer. Anders Brolin och hans företag reparerar och renoverar slakt- och charkmaskiner och säljer dem vidare till olika företag runtom i världen. Foto: Liselotte Wallebring

Med världen som marknad

På en gård strax utanför Enköping reparerar, renoverar och säljer Anders Brolin AB begagnade slakt- och charkmaskiner till kunder över hela världen. – Vi är ganska unika på att hålla på med begagnat i den här branschen. Det är stor efterfrågan på begagnat idag så därför jobbar vi mycket internationellt, säger Anders Brolin.

  • Publicerad 15:35, 5 dec 2017

Vi har verkligen hela världen som marknad

En artikel ur E18 Näringsliv

Anders Brolin AB Slakterimaskiner & Charkmaskiner har sex anställda: tre reparatörer och två som jobbar heltid på kontoret samt en som sköter löner och hjälper till vid behov.

– Försäljningen av begagnade maskiner står för 60 till 70 procent av all försäljning. Därutöver säljer vi också nya maskiner, säger Anders.  

Anders Brolin AB har samarbete med fyra till fem olika verksamheter som de köper begagnat av. De flesta gamla maskiner är rostfria och blir därför nästan som nya då de repareras och renoveras.

Mycket av det begagnade säljs till utlandet.

– Vi sålde nyligen till Ryssland och har sålt till länder som Mexiko, Israel och Iran. Anton, vår son, jobbar som reparatör och hjälper oss också med den engelska versionen av vår hemsida som är vårt ansikte utåt, säger Anders.

Charkuteri till Nordkorea

Företaget säljer också mycket till länder runtom i Europa och i grannlandet Norge finns en stor marknad för deras typ av verksamhet.

– Vi har verkligen hela världen som marknad och det är roligt!

Anders ler och minns när de för tio år sedan sålde ett helt charkuteri till Nordkorea.

– Det var en upplevelse när de kom hit med säkerhetsvakter och allt. De stannade en vecka och åkte härifrån med två stycken 40-fots containrar fyllda med hela charkuteriet. Jag och min fru blev sedan ditbjudna, men vi tackade ödmjukt nej.

Verksamheten startades i slutet av 80-talet då Anders var en byslaktare.

– Jag hade egna grisar och köpte en skåll- och skrapmaskin från Tyskland. Vi var de första i Sverige som köpte en sådan så intresset för den var stort.

Växande verksamhet

Företaget i Tyskland skulle leverera en liknande maskin till ett slakteri högre upp i landet. Av en händelse lämnades en maskin kvar hos Anders.

– Jag sa att jag kunde hjälpa dem att sälja den, vilket jag gjorde. En affär blev snart fler och jag blev så småningom återförsäljare.

Parallellt med den nya verksamheten, som snart utökades till begagnade maskiner, drev Anders även jordbruk ända fram till för två år sedan. Nu arrenderas det istället ut.

Verksamheten växer och framför allt på det internationella planet. Där finns stor potential att utveckla.

– Omsättningen ökar successivt och vi har fullt upp och ligger på en bra nivå, säger Anders.

​Anders Brolin AB

Köper och säljer slakteriutrustning.

Reparerar och renoverar huvudsakligen rostfria maskiner.

Säljer bland annat: köttkvarnar, sågar, korvsprutor, vakuummaskiner, blandare, vagnar, skåp och tillbehör.

Har kunder både nära och fjärran, många i utlandet – en sändning gick till Nordkorea.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Trafikolycka vid Hemköp

Nyheter Flera vittnen såg hur en motorcykel körde in i en svängande bil utanför Hemköp. Några har beskrivit att motorcykeln höll hög hastighet.söndag 8/7 8:36

Fyra bilar - fyra brott (och två var Saabar)

Nyheter Många brott har direkt koppling till fordon. Fyra sådana noterades i Enköping under lördagen och natten mot söndagen.söndag 8/7 8:19

Vem bröt sig in i prästgården? Vem stal restaurangens växelkassa?

Nyheter Tre brott anmäldes i Enköping under fredagen. En cykelstöld, en pengastöld och ett olaga intrång.lördag 7/7 8:10

Blåljus: Stöld av olja och cykel

Nyheter Några kör fast de inte borde köra, några stjäl olja, andra stjäl cyklar. Här är listan på det som polisanmäldes i Håbo kommun under fredagen.lördag 7/7 7:52