Nationell koncern tar över

I januari köptes Enköpingsbaserade företaget Fokiab upp av koncernen Transtema Group, som är marknadsnoterat på Nasdaq First North.

  • Publicerad 18:42, 20 maj 2017

Fokiab utför totalentreprenad av fiberopiska arbeten, främst runt om i Mälardalen.

Vad händer med företaget nu?

– Allt kommer att fortsätta som vanligt, vi blir kvar i Enköping och all personal är kvar och vi kommer troligtvis att kunna rekrytera. Vi har inte gått in i ett annat företag utan är ett dotterbolag till Transtema group, säger vice VD Lars Eriksson.

Transtema group är rikstäckande.

– Vi har på så vis fått en större marknad och bredare kontaktnät, andra ram- och serviceavtal och har lättare att vinna upphandlingar som vi inte kunnat förut, säger VD Susanne Carlsson.

För 25 år sedan i år grundade hennes pappa Anders Carlsson Fokiab, som är en akronym för FiberOptik Konsultation Installation AktieBolag.

Till en början arbetade de mestadels med konsulttjänster inom fiberoptik. Nu utför de totalentreprenad vilket betyder att företaget planerar och projekterar, gräver, skarvar, mäter, dokumenterar, installerar och utför service av redan lagd fiberoptik.

Har växt snabbt

För fem år sedan anställdes Lars Eriksson som arbetsledare och sedan dess har företaget gått från 12 anställda till 47. Den stora snabba utökningen av företaget är en stor orsak till att Fokiab låtit sig uppköpas av Transtema Group. 

– Företaget har ökat fort och det gäller att hänga med för oss som företagsledare. När man blir större konkurrerar man med andra drakar och vi hade inte muskler att konkurrera med dem, säger Susanne Carlsson.

– När vi träffade Transtema kändes det rätt på en gång. De värnar om samma kvalitet som vi och de har gott renommé, säger Lars Eriksson.

Tack vare uppköpet har de fått sitt största uppdrag hittills, att utföra totalentreprenad för IP-Only, som äger fibernät, och Enköpings kommun i Enköpings landsbygd.

Måndagen den 24 april påbörjades det stora projektet som beräknas vara klart senast 2019, och då ha gett fibernättillgång till alla hus på Enköpings landsbygd, samt Hummelsta tätort och Örsundsbro. Fokiab utför arbetet tillsammans med systerbolaget Copiad, som också ingår i Transtema Group.

– Det är väldigt roligt att vi kunde vinna en sådan stor upphandling som vi aldrig skulle ha kunnat göra annars, och att få jobba lokalt, säger Susanne Carlsson.

”Vi har fantastisk personal”

Både hon och Lars Eriksson beskriver personalen som den viktigaste resursen. De ser deras främsta uppdrag som ledare att ge förutsättningar för varje medarbetares potential.

– Vi har fantastisk personal. De har hög arbetsmoral och stolthet i att tillhöra Fokiab. Det har självklart funnits orosmoment kring vad som ska hända med företaget. Nu har vi jobbat några månader som en del av Transtema-koncernen och både personal och kunder har hunnit vänja sig, vi ser alla positivt på framtiden, säger Susanne Carlsson.

Vad målen och visionerna är för framtiden, är företagsledarna något förtegna om. Eftersom företaget numera är marknadsnoterat, kan de inte gå ut med vilken information som helst hur som helst. Men de önskar kunna få mer serviceavtal, fler arbeten runt om i landet och utnyttja sina lokaler i Enköping fullt ut.

–Vi har haft som mål att växa in i våra lokaler. De kommande åren kan vi förvänta oss fler utbildningar i den här lokalen för oss och våra systerbolag i koncernen, säger Lars Eriksson.

Transtemas VD: Foki liger strategiskt placerat i Enköping

Magnus Johansson är grundare av Transtema och VD för företaget. Hallå, Magnus Johansson, blir Fokiab kvar i Enköping?

– Absolut. Foki ligger mycket strategiskt placerat i Enköping. En del av logiken med att Foki blev en del av koncernen, är just det geografiska läget.

Vad menas med att föra företaget till nya nivåer?

– Som en del i Transtema-koncernen får Foki lite mer ”muskler” och lite större trygghet. Foki kan åta sig större projekt och åtaganden.

Vilka största skillnader från förr innebär det att ni nu är dotterbolag till Transtemagroup?

– Ingen större skillnad, samma VD och samma personal. Foki, i likhet med övriga dotterbolag i koncernen, drivs självständigt med stöd från koncernen. Gemensamt arbetar vi med att dra nytta av synergierna i bla sälj och marknad, resurser och inköp. 

Vilka är Transtema group - och vad gör ni?

– På Transtema arbetar vi med produkter och tjänster inom kommunikationsnätet. Vi är stolta över att vara en av de ledande leverantörerna inom projektering, byggnation, underhåll och övervakning av infrastrukturer för alla typer av tekniskt avancerade kommunikationsnät. Vi erbjuder dessutom infrastruktur för molntjänster och datacenter.

Varför ville ni köpa Foki ab?

– I koncernen har vi en tillväxtstrategi som omfattar både organisk tillväxt och förvärv med ambitionen att ha nationell täckning för vårt erbjudande. Foki är ett fantastiskt bolag med gott renommé och duktig personal som ligger i en region där vi ville förstärka vår närvaro. När vi kom i kontakt med Susanne och Lars och förstod att de hade ett intresse att bli en del av en större koncern för deras fortsatta utveckling, så gick det fort att komma överens.

Vad har ni för planer med Foki ab?

– Vi har höga ambitioner att Foki växer och utvecklas betydligt i framtiden. Foki ligger strategiskt placerat med närhet till många områden där vi ser efterfrågan och vill ha närvaro.

Vad är era visioner med hela koncernen?

– Transtema skall fortsätta växa och utvecklas tillsammans med våra kunder, utan att tappa fokus på våra kärnvärden kvalitet, pålitlighet och att vara serviceminded. I planerna framöver ligger bla att förbereda för expansion utomlands.

Fokiab

 1992 grundades företaget av Anders Carlsson.

 25-årsfirande sker i år.

 2009 tog Susanne Carlsson över ledarskapet som kvinna i en mansdominerad bransch.

 47 anställda i företaget.

 4 av medarbetarna är kvinnor.

 1 januari 2017 ingick företaget i Transtema group.

 24 april 2017 påbörjades Fokiabs största arbete hittills, i Enköpings landsbygd.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Blåljus, onsdag: stök och stölder

Nyheter En man var stökig i Klosterparken. Två stal plånbok och tömde kontot. En åkte fast med stulna matvaror. Där är onsdagens blåljus i korthet.torsdag 21/6 10:06

Players-rånarna fast – har erkänt

Nyheter De två unga män som rånade puben Players Inn för en månad sedan är fast och har erkänt. – Det känns bra, skönt att få ett avslut, en lättnad för oss alla, säger ägaren Anders Thool.torsdag 21/6 9:52

Kommunen: Spar på vattnet!

Ena-Håbo Tidningen Precis som förra året uppmanas nu kommuninvånarna i Enköping att spara in på vatten-användandet. Detta för att undvika vattenbrist senare under sommaren.onsdag 20/6 11:02

Musikkvällar på lanthandeln

Nyheter En artikel ur Sommar E18 Krägga Café och Lanthandel öppnade för lite mer än ett år sedan och är idag välbesökt både i butiken och kaféet och lockar många med sina musikkvällar.tisdag 19/6 22:31

Kraftig brand i lägenhet i Enögla - branden misstänks vara anlagd

Nyheter Uppdaterad text En lägenhet totalförstördes vid en brand under tisdagskvällen. – Det var en mycket kraftig brand som vi ändå kunde släcka snabbt, säger räddningsledaren Hans Granholm.tisdag 19/6 20:42