Stämningsfullt vid lokala julborden

Nu när vinterns kyla och mörker sluter sig om oss är det tur att julefriden närmar sig. Enköpings restauranger välkomnar gäster som önskar sig god mat och julig stämning.

  • Publicerad 10:32, 4 dec 2017

En artikel ur Julbilagan

Restaurang Golfen håller fast vid en långvarig tradition att servera julbord. Där har de dukat upp julskinka, sill och allt som hör till sedan någon gång på 90-talet. På den tiden var de nästan ensamma om att erbjuda julbord i Enköping.

– Det betyder mycket för golfklubben att få hit besökare då restaurangen är minst besökt av golfare, säger Daniel Di Grazia, som driver restaurangen tillsammans med Theresa Di Grazia.

Eftersom Restaurang Golfen ligger lite utanför stadskärnan, och dessutom har företagsparken alldeles intill, drar deras julbord många företagare, men ungefär hälften av årets bokningar är privata sällskap.

– Vårt julbord är traditionsenligt och vi jobbar med både lokala och internationella råvaror. Vår styrka är våra små leverantörer, säger Daniel Di Grazia.

För inte så länge sedan kom han hem från Italien där han var och letade charkuterier.

– Vi har en italiensk touch på julbordet. Vi har det man ska ha, men så har vi också italiensk sill och italiensk chark, som vi är ensamma om.

Restaurang Golfen erbjuder även lokal öl. Fyra kranar öppnar för lokala ölsorter och bara en för vanlig Spendrups-öl.

– Jag brinner för småskaligt och lokalt, säger Daniel Di Grazia.

Helenas Kök & Catering dukar upp sitt julbord alla dagar de får in bokningar för, och de erbjuder även catering. Julbordet har funnits redan från början, alltså i sju år nu.

Helena Lindström, VD och ägare, beskriver julbordet som traditionellt, hemlagat, närproducerat och ekologiskt.

– Sedan är det hela stämningen. Det ska vara en helhetsupplevelse att gå på julbord, säger hon.

Köttet kommer ifrån Fröslunda ekogård och ölen är lokalproducerad på Kesuddens hantverksbryggeri.

Fagerudd Konferens arbetar lite annorlunda. Istället för ett klassiskt julbord serveras där en femrätters julmeny som avslutas med en godisbuffé. Julmenyn serveras onsdag-lördag.

– Menyn är snällt lagd så att alla ska gilla den. Om vi inte attraherar alla kommer man att välja julbord istället, säger Calle Glaumann, VD och ägare av Fagerudd Konferens.

Hela menyn är dessutom gluten- och laktosfri bortsett från det nybakta brödet.

I år har Fagerudd slagit alla tidigare rekord i antal bokningar.

– Det är jätteroligt. Jag tror att det bero på en kombination av att vi har hållit på i några år och att vi i år för första gången säljer menyn tillsammans med ett aktivitetspaket, säger Calle Glaumann.

På fredagar och lördagar finns möjligheten att kombinera upplevelsen av en julmeny med äventyr i skytte- eller bilsimulatorn och avslappning i deras spa.

Ännu en anledning kan vara att lokalerna är renoverade.

– Miljön är fantastisk, säger Calle Glaumann.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Trafikolycka vid Hemköp

Nyheter Flera vittnen såg hur en motorcykel körde in i en svängande bil utanför Hemköp. Några har beskrivit att motorcykeln höll hög hastighet.söndag 8/7 8:36

Fyra bilar - fyra brott (och två var Saabar)

Nyheter Många brott har direkt koppling till fordon. Fyra sådana noterades i Enköping under lördagen och natten mot söndagen.söndag 8/7 8:19

Vem bröt sig in i prästgården? Vem stal restaurangens växelkassa?

Nyheter Tre brott anmäldes i Enköping under fredagen. En cykelstöld, en pengastöld och ett olaga intrång.lördag 7/7 8:10

Blåljus: Stöld av olja och cykel

Nyheter Några kör fast de inte borde köra, några stjäl olja, andra stjäl cyklar. Här är listan på det som polisanmäldes i Håbo kommun under fredagen.lördag 7/7 7:52