Tradition att hugga gran i Härnevi

Visst kan man köpa en gran som är huggen och klar. Fast i Härnevi håller de på traditionerna. I över 20 år har besökare varje år själva fått gå ut i skogen och hugga sig en gran hos Härnevi plantskola tredje advent-helgen.

  • Publicerad 09:42, 3 dec 2017

En artikel ur julbilagan

Tredje advent är stora sågardagen i Härnevi.

Många kommer varje år för att såga ner en gran hos Karl-Åke Pettersson på Härnevi Plantskola.

Möjligen kan de kallas "stammisar".

– Det är flera mor- och farföräldrar som har med hela familjen och berättar för yngre generationer "hur det gick till förr", berättar Karl-Åke Pettersson.

Lördag och söndag i tredje advent-helgen är stora sågarhelgen. Då grillas korv i skogen och då serveras glögg bland granarna.

– Vi brukar sitta runt brasorna, det har vi gjort i över tjugo år, det blir många trevliga möten, säger Karl-Åke Pettersson.

Så blir granen fin

Julgranar bör ha fått några frostnätter innan de tas, rekommenderar Karl-Åke Pettersson på Härnevi Plantskola.

Innan de tas in ska en ny snittyta göras och särskilt första tiden, då de dricker mycket vatten, gäller det att se till så vattnet inte tar slut.

Försäljningen av riktiga granar har ökat de senaste åren, enligt honom.

– Jag tror att plastgranarna har haft sin era, säger han.

Kaffestugan öppnar för en helg

Nina Hermansen kommer att öppna sommarens succé Kaffestugan tredje advent för alla som planerar att såga sig en julgran eller bara vill ha en julig helg.

Det kommer inte vara full servering i Kaffestugan, som de hade i somras, menman kommer kunna köpa skinksmörgås, kaffe, varm choklad och lite juligare bakverk.

Värme och gemenskap runt borden utlovas också och kanske skiner solen så det är skönt att sitta ute och lyxfika.

– Vi har öppet både lördag och söndag, säger Nina Hermansen

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Trafikolycka vid Hemköp

Nyheter Flera vittnen såg hur en motorcykel körde in i en svängande bil utanför Hemköp. Några har beskrivit att motorcykeln höll hög hastighet.söndag 8/7 8:36

Fyra bilar - fyra brott (och två var Saabar)

Nyheter Många brott har direkt koppling till fordon. Fyra sådana noterades i Enköping under lördagen och natten mot söndagen.söndag 8/7 8:19

Vem bröt sig in i prästgården? Vem stal restaurangens växelkassa?

Nyheter Tre brott anmäldes i Enköping under fredagen. En cykelstöld, en pengastöld och ett olaga intrång.lördag 7/7 8:10

Blåljus: Stöld av olja och cykel

Nyheter Några kör fast de inte borde köra, några stjäl olja, andra stjäl cyklar. Här är listan på det som polisanmäldes i Håbo kommun under fredagen.lördag 7/7 7:52