”Vi ser till att folk inte dör”

Skorstensfejarmästare Ulf Öberg AB har servat och säkrat hus och hem i Enköping med omnejd i snart 20 år. ”Vi har ett viktigt men svårt jobb. Vi tvingar oss in till folk, skitar ned och tar betalt för det. Samtidigt ser vi till att folk inte dör i hus- eller lägenhetsbränder”, säger Ulf Öberg.

  • Publicerad 09:55, 18 maj 2017

Det behövs både kvinnor och män på alla arbetsplatser.

År 1999 tog Ulf över som sotarmästare i Enköping. Då hade förtaget fyra anställda. Idag sysselsätter det tolv medarbetare.

– I dagsläget utgör sotningsarbeten cirka 40 procent av vår verksamhet och ventilationsarbeten cirka 60 procent, säger Ulf.

Lärlingssystem

Ulf Öberg AB arbetar med sotning och brandskyddskontroll på uppdrag av Enköpings och Håbo kommun. De servar också både stora och små fastighetsägare med ventilationsrengöring och konsultbesiktningar runtom i Mälardalsområdet.

– Vi har idag samtliga medarbetare som är sotare och sex av dem som arbetar med ventilation. Vi har ett lärlingssystem för att bli sotare, precis som det var på min tid, säger Ulf.

Ulf började som sotarlärling redan som 15-åring och är glad att de fortfarande har lärlingssystemet.

– Många som blivit sotare har varit less på skolan och behövt komma ut och arbeta. Vår yngsta anställda sotare kom till oss via arbetsförmedlingen som praktikant, han visade framfötterna och är nu anställd. Han är jätteduktig och ansvarsfull, säger Ulf.

Både kvinnor och män

Att arbeta som sotare är enligt Ulf ett fritt och trivsamt arbete. För den som vill bli sotare är lärlingsvägen ett alternativ, ett annat är att utbilda sig gymnasialt på Räddningsskolan i Rosersberg, Stockholm.

På Ulf Öberg AB är samtliga sotare varav två är kvinnor, något som inte är så vanligt.

– Vi har två duktiga tjejer som sotare. Det är bra för det behövs både kvinnor och män på alla arbetsplatser. Jag var en av de första sotarmästarna i Sverige som anställde en kvinnlig sotare år 2008.

Företaget har mycket jobb och växer hela tiden.

– Vi har så mycket jobb så även jag är ute på fältet, titt som tätt. Vi är på gång att anställa en till för avlastning, säger han.

Eldar för hårt

I dagsläget besöker Ulf Öberg AB cirka 100 bostäder dagligen. Där det ska sotas är det väsentligt att det finns bra steganordningar när sotarna ska upp på taken.

– Arbetsplatsen måste vara trygg för mina medarbetare! Är den inte det så sotar vi inte och då blir det eldningsförbud, säger Ulf.

En av de vanligaste brandorsakerna i villor är, enligt Ulf, att man eldar för hårt och eldar fel.

– Eldar man för hårt och med för mycket ved så kan bjälklaget antändas och då går det fort, säger han.

En annan vanlig anledning till skorstensbrand är om man eldar med lite fuktig ved. Det skapar tjära och tar tjäran eld så utvecklas skorstensbrand.

– Vi har ett viktigt men svårt jobb. Vi tvingar oss in till folk, skitar ned och tar betalt för det. Men vi ser till att folk inte ska dö, och jag tror våra kunder uppskattar att vi ser till att de är trygga. Vi får otroligt få klagomål och fler och fler jobb. Det säger ju något, säger Ulf och ler.

Elda rätt

 Använd papper och tändved för att få bra fyr innan du lägger i de grövre vedträna.

 Elda max två till tre kilo i timmen.

 Vänta lika länge som det brunnit innan du lägger på nytt.

 Använd alltid torr ved. Fuktig ved kan orsaka skorstensbrand.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Trafikolycka vid Hemköp

Nyheter Flera vittnen såg hur en motorcykel körde in i en svängande bil utanför Hemköp. Några har beskrivit att motorcykeln höll hög hastighet.söndag 8/7 8:36

Fyra bilar - fyra brott (och två var Saabar)

Nyheter Många brott har direkt koppling till fordon. Fyra sådana noterades i Enköping under lördagen och natten mot söndagen.söndag 8/7 8:19

Vem bröt sig in i prästgården? Vem stal restaurangens växelkassa?

Nyheter Tre brott anmäldes i Enköping under fredagen. En cykelstöld, en pengastöld och ett olaga intrång.lördag 7/7 8:10

Blåljus: Stöld av olja och cykel

Nyheter Några kör fast de inte borde köra, några stjäl olja, andra stjäl cyklar. Här är listan på det som polisanmäldes i Håbo kommun under fredagen.lördag 7/7 7:52