Turbonegro, med Euroboy längst till höger. Foto: Jarle H Moe

13 frågor till... Euroboy

Turbonegro, norsk musiks enfant terrible, är numera synthiga radio­rockare på den gubbigare sidan av tillvaron. Nya skivan heter ”Rocknroll machine” och den 9 mars spelar de på Berns. Här har ni gitarristen Euroboy.

  • Publicerad 15:56, 2 mar 2018

Vad är rock?

– En stor fråga med många svar. Om vi ska ta det akademiskt så är rock en ungdomskultur som uppstod på 60-talet då rytmisk afroamerikansk populärmusik mötte den europeiska konstscenen. Ett viktigt ögonblick var då konststudenten Astrid kammade ner rockabillyfrippan på Beatles-basisten Stu, och skapade Beatles-frisyren. Det var när Beatles var i Hamburg och underhöll folket på Reeperbahn med Little Richard-låter.

Är rock'n'roll-maskinen miljövänlig?

– Ja. När ABBA- och Ronnie James Dio-hologrammen ska ut på turné behöver de till exempel inga flygstolar.

Vad är det orimligaste krav ni ställt på ett gig?

– Vi har aldrig ställt orimliga krav. Men det är orimligt mycket vi inte fått.

Om replokalen börjar brinna och du bara kan rädda en medlem förutom dig själv...?

– Hur är det man brukar säga? Kvinnor och barn först? Då blir det jag och trummisen Tommy Manboy.

Vilken är den drygaste artist ni delat scen med?

– Verkar som att rövhålen försvunnit från rock'n'roll? På vår nivå är de flesta snälla och hövliga. Fast det kan bli mörkt, melankoliskt och konfrontativt på fyllan på nattkvisten, det gäller till och med Dregen och Ebbot. Dock träffade jag Magnus Ugglas kompband för 15 år sedan. De var jävligt arroganta!

Senaste du killgissade så handlade det om...?

– Att vara ung och galen.

När sa du senast något riktigt elakt till någon, och ångrade dig?

– Jag har slutat med sånt. Jag är en glad kille som vill att andra ska må bra. Alla har både goda och dåliga egenskaper. Man ska respektera människor för deras bra sidor och inte säga saker som förgör folk.

Finns Gud?

– Som en kulturell och symbolisk varelse, ja. Som vetenskap, nej. Vi i väst lever i en sekulär samtid men vår kultur har rötterna i religion. Man måste respektera folks behov av att tro på saker. Men nej, Gud finns inte. Bortsett från Les Pauls gitarrgudar, då!

Vad beställer du alltid baren och varför?

– En god öl, IPA och mikrobryggeri och sånt. Så småningom något vin. Jag tål inte mycket alkohol, är en väldigt tunn snubbe. Aldrig sprit.

När var du riktigt full senast?

– Det kan jag inte berätta för då blir jag arresterad!

Hur beskriver du Oslo för någon som aldrig varit där?

– The world's 25th most liveable city.

Hur beskriver du Stockholm för någon som aldrig varit här?

– Skandinaviens New York. 

En låt som alltid får dig att dansa?

– Exakt just nu är det kanske Pharrell och Calvin Harris "Feels". "Uptown funk" är också kul men den är nog sönderspelad.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.