Sexdans. Frikort gone wild: Rennie Mirro, Sandra Medina, Piotr Giro och Lisette Pagler sexdansar i "Because I'm worth it". Fredrik Benke Rydman har regisserat. Foto: Andreas Lundberg/Jonatan Bylars

Benkes nya dansteater – om öppna förhållanden

Öppna förhållanden där man ligger runt på sidan om, är det något för alla? Nja. Oklart. Men polyamori är i alla fall något för Fredrik Benke Rydman att göra teater om.

  • Publicerad 11:30, 22 okt 2017

Dansteatern heter "Because I'm worth it" och går upp på Klarascenen den 28 oktober. Den handlar om ett par som vill pippa med andra samtidigt som de fortsätter vara ihop. Ett öppet förhållande, helt enkelt.

Manuset står Martin Luuk för, och regi och koreografi har Fredrik Benke Rydman styrt upp.

– Det här fascinerar alla. Sex är en primaldrift som vi inte kan göra något åt och hur man ska lyckas leva i par är en fråga som gäckat människan i årtusenden, säger Fredrik Benke Rydman.

Veganvin är superhett – men svårt att hitta

Han och Luuk vill utmana tvåsamhetsnormen. Och: "Det är kul att ta upp frågan hur man kan få det att fungera".

– Vi vill belysa både de positiva och negativa sidorna av att ligga med andra. Och vi slår ett slag för det, att det är möjligt. Det är teaterns uppgift att trycka på, utmana, flytta gränser. Då vore det väl trist om vi bankade in att det är bra som vi har det nu.

Grundtesen är att öppna förhållanden fungerar.

– Det är inte enkelt och det kräver kommunikation och att man ventilerar sin svartsjuka. Människan har alltid pendlat mellan tryggheten i ett förhållande och friheten att ha sex med vem man vill. Ett öppet förhållande är ett sätt att få båda.

Är det inte enklare med en "don't ask don't tell"-policy?

– Den är en viktig fråga som vi tar upp på scen. Men eftersom det är förbjudet att vara otrogen, så skapar det ett tryck inombords på den som måste ljuga, Jag tror alltid att det är bättre att vara ärlig. Det mår man bra av. Vi erbjuder inga klara svar med ""Because I'm worth it", men jag hoppas att vi öppnar ögonen på folk och att de lämnar föreställningen med lite nya idéer.

Skulle du själv kunna ha ett öppet förhållande?

– Nej. Jag tror inte att det skulle passa mig.