The horror the horror. Caroline Grimwalker (till vänster) snackar njutning och smärta på alla hjärtans dag. Till höger: Doug Bradley som den odödlige torteraren Pinhead, cenobiten som plågar på i filmen "Hellraiser". Foto: Malin Falk

Biblioteket firar alla hjärtans dag med våld och sex

Stadsbiblioteket hyllar alla hjärtans dag med ett rått snack om blod, sex och död.

  • Publicerad 08:53, 12 feb 2018

Det är under namnet ”Hellraiser – ett hjärta åt helvete” som bibblan vill lyfta och dissekera slafsmästaren Clive Barkers sadomasochistiska ”Hellbound heart” från 1986.

Författaren Caroline Grimwalker översatte förra året skräckboken till svenska, och nu ska hon inför publik snacka om den, och försöka förklara dess storhet.

– Främst är den ett konstverk i sin egen rätt, en fantastiskt bra bok. Den tar upp allt sådant som vi människor gillar att vältra oss is: död, sex, våld. Den talar till folk, vår naturliga dragning till det våldsamma. Och sedan är det som sagt väldigt mycket sex i den, säger Caroline Grimwalker.

Filmversionen kom 1987, i regi av Clive Barker själv och med namnet "Hellraiser."

– De flesta har nog sett men inte läst. Även jag hittade filmen först och upptäckte sedan boken någon gång på mellanstadiet. Jag fascinerades av det köttiga, det väldigt kroppsliga. Jag hade läst Stephen King innan men Barker är så väldigt mycket mörkare.

Kan man lära sig något av boken?

– Nej, varför skulle man göra det? Jag gillar inte att man måste leta efter samhälliga budskap i allt. Det är jävligt bra underhållning, kan det inte bara få vara det?

Passar ”Hellbound heart” på alla hjärtans dag då?

– Ja, den handlar om kärlek på massa olika plan. Det är en enda stor härva av kärlekshistorier. Larrys obesvarade kärlek till Julia, hennes kärlek till Frank, Kirsty och Steves kärlek, och så cenobiternas eviga kärlek till lidande.

Samtalet ”Hellraiser – ett hjärta åt helvete” äger rum den 14 februari på stadsbiblioteket, kl. 18.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.