Det finns fula toaletter – och så finns det sjukt snygga toaletter. Här har vi listat det senare. Foto: Michael Toll / Mikael Andersson

BILDSPECIAL: Här är stans häftigaste krogtoaletter

Senaste halvåret har vi hoppat finsalongen och spanat in i rummen längst in i barerna och restaurangerna. Här är krogtoaletterna du bara måste uppleva.

  • Publicerad 08:04, 7 jan 2017

”Sådan ägare, sådan hund”. Kanske kan man lika väl säga ”sådan krog, sådan toalett”?

– Visst är det så. Toaletten är väldigt viktig för helheten. Vi har satsat lika mycket på schysta muggar som på bra akustik, säger Agneta Gren, vd på restaurang Oaxen vars toalettrum håller hög kvalitet.

Det intygar Sven-Olov Dahlgren sittandes på Oaxens dass. Han är teknisk produktchef och något av en toalettexpert på Gustavsberg, företaget som sedan 1930-talet legat i framkant när det kommer till wc-stolar och sanitetsporslin.

– Snygga toaletter och rena badrum är viktigt för restauranger. En snuskig toa drar ner hela besöket och då tänker man ofta ”hur ser det ut i övriga utrymmen om det är så här på gästmuggen”, säger han och petar lite på spolknappen.

Toaexpert. Sven-Olov Dahlgren, teknisk produktchef på Gustavsberg, ger sin syn på dassets betydelse på restaurang O­axens toalett. Foto: Mikael Andersson

Just nu är vägghängda toaletter med HF, hygenic flush, det som trendar i toabranschen. HF saknar spolkant inne i toaletten och risken för bakteriesamlingar och snuskiga spår från tidigare gäster minskar därmed dramatiskt. Dagens teknik gör att kanten inte behövs.

”Enklare att hålla rent”

– Det är mycket enklare att hålla rent. Men när jag bedömer en toalett ser jag hur hela rummet är disponerat. Stolen får inte sitta för lågt och det är inte okej om det är för trångt när man sätter sig, säger Sven–Olov Dahlgren som själv skrattar åt att tituleras wc-expert.

På Oaxen finns det sju stycken toaletter till de totalt 66 platserna i restaurangen. Väl tilltaget med andra ord. Enligt vd Agneta Gren är det till viss del en gammal myt som gjort att krogen har satsat så pass mycket på toaletterna.

– Givetvis vill vi ju inte att gästerna ska behöva köa när de vill besöka toaletten. Men ett ihärdigt rykte säger ju även att Guide Michelin kontrollerar toaletterna innan de delar ut sina stjärnor. Oavsett om det stämmer eller inte så måste man som krögarna se till att toaletterna håller måttet, säger Agneta Gren.

Foto: Michael Toll

Bar Hommage, Krukmakargatan

Här uträttar du dina behov halvvägs upp för trappan När du öppnar wc-dörren möts du av en trappa, och några steg upp är själva sitsen placerad.

– Det hela handlar om utrymmesskäl. Vi behövde ytterligare en toalett men ville samtidigt ha kvar ytan under trappen, det är vårt ölförråd. Istället för att sätta upp väggar blev det den här lösningen, säger barchefen Ola Carlsson.

Vad är den vanligaste kommentaren från gästerna?

– ”Vart leder trappan?”.

Foto: Michael Toll

Nosh and Chow, Norrlandsgatan

Värd en omväg – om du hittar den. Det är den katalanska arkitekten Lázaro Violán, som jobbat med flera kända krogar i Barcelona, som fixat inredningen på krogen Nosh and Chow. Toaletten återfinns en trappa ner, är unisex och unik i sitt slag.

– Det händer ganska ofta att folk går in för att sedan komma upp igen och fråga mig var toaletten ligger, säger bartendern Naramsin Besara.

Det är en toalettmiljö man aldrig tidigare har upplevt. Hela utrymmet är dovt industriell med levande ljus och mycket speglar. I ena hörnet finns en mysig soffa och några puffar där man kan vänta bekvämt innan någon av de spegelförsedda toabåsen blir lediga.

Foto: Michael Toll

Peppar, Torsgatan 34

Utanför herrtoaletten ser det ut som ett vinterlandskap – och damtoalettens tak är sänkt och fyllt med girlanger och blinkande lampor. Restaurang Peppar har tagit toapimpandet till en ny nivå.

– Vi har julpynt från gatan hela vägen in till toaletterna. Det har blivit en snöbollseffekt och för varje år som går blir det bara mer och mer pynt, säger Stefan Ögren, köksmästare på Peppar.

Han tillägger:

– Våra gäster förväntar sig att vi superpyntar, så vi tar det här seriöst. I år gick pyntet loss på omkring 35 000 kronor.

Herrarnas. Foto: Michael Toll

Damernas. Foto: Michael Toll

Nordic C Hotel, Vasaplan

Här kan du kissa på Sergels Torg. Nordic C renoverade sina lokaler 2014 och plockade då in en hel del Stockholmsmiljö i inredningen. Bland annat är hotellets gemensamhetsytor inspirerade av Gyllene salen i Stadshuset och körsbärsblommorna i Kungsträdgården.

Men mest märks huvudstadens avtryck på muggen.

På herrtoaletten har man gått all in på Strindberg och Röda rummet. Allt, precis allt, är rött. På damernas är det istället Sergels torg för hela slanten.

– Vi ser att det läggs ut bilder från toaletterna på Instagram och Facebook då och då, säger en från personalen.

Foto: Michael Toll

Tehran Grill, Rörstrandsgatan

Inget ont om inredningen på Tehran Grill på Rörstrandsgatan – men det är först när man kommer in på muggen som man får en designsmocka i ansiktet.

Vem som har gjort inredningen är oklart. Den nuvarande ägaren vet inte.

– När vi tog över lokalen såg muggen ut så. Jag har försökt efterforska i varför den ser ut som den gör, det enda svar jag fått är att förra ägaren ”gillade indisk inredning”, säger Abtin Mahmoudi, restaurangchef på Tehran Grill.

– Det ser nästan ut som plastbubblor i sådan där bubbelplast, jag var tvungen att klämma och känna, säger en överraskad gäst.

Foto: Michael Toll

Rolfs kök, Tegnérgatan

Här ser man dubbelt på muggen. Många gäster hajar till när de besöker toaletten på Rolfs kök. Inne på toaletten står det två sitsar uppställda.

Det finns en förklaring. I början av 90-talet, när krogen expanderade till dagens storlek, krävde tillståndsenheten att Rolfs kök skulle ha två toaletter.

– Det fanns dock inte plats att bygga ett toalettrum till, så därför installerades två muggar i samma rum, säger Denise som jobbar på Rolfs Kök.

Enligt henne är det mycket ovanligt att de båda toaletterna används samtidigt.

Foto: Michael Toll

Greken på hörnet, Tjärhovsgatan

Krogen topprenoverade sin mugg 1993-94 och sedan dess har lovorden haglat.

– Den har valts ut till norra Europas bästa krogtoalett. Den är väldigt populär och faktiskt fortfarande snygg, säger ägaren Eleftherios.

Både toaletten och spolanordningen är hämtade från London. Men det som sticker ut mest är takhöjden och den stora kristallkronan, vilket bidrar till den ovanligt lyxiga stämningen.

– Det har hänt mycket på den här toaletten. 2006 var det ett par som förlovade sig inne på muggen. De beställde champagne från baren som vi levererade in till dem, säger Eleftherios.

Bubblare

Ingen toalett, men en klassisk pissoar hittar du på Golden Hits, Kungsgatan.

Pissoarens bakvägg pryds av ansikten på olika diktatorer och fascistledare. Här är det alltså fritt fram att pissa Hitler i ögat, eller skvätta kiss på Benito Mussolini.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.