Queer mega movie madness: "Beyoutiful", "Queercore", "Signature move", "Fluidø". Foto: Cinema queer

Dags för supervågad queer-filmfestival

Queer-wrestling, porrbastu med spermatema, HBTQ-stumfilm och normkritik för barn. I veckan början filmfestivalen Cinema queer. Och det blir fullt ställ.

  • Publicerad 16:30, 25 sep 2017

Cinema queer, Stockholms sjunde queerfilmfestival i ordningen, börjar på onsdag och gasar på veckan ut. Som sig bör blir det inte bara film för stora och små, utan även festande som får den straighta klubbscenen att framstå som grådaskig mellanmjölk.

Natten till lördag anordnas ett 12 timmar långt porrparty på omsusade bastuklubben Bronx sauna på Söder. Höjdpunkten där är filmen "Fluidø", en tysk/taiwanesisk "spermafylld science fiction-film".

Regissören Shu Lea Cheang är på plats för att under mottot "utlösning som maktdemonstration" hålla en öppen casting för "Fluidø 2". I eventtexten står det så här:

"We call for gender fluid human, non-human, junkies, pissers, hackers, coders, grinders and all body positive sexing creatures to join this casting call and perform fluidity on the dance floor." 

Melissa Lindgren, festivalchef för Cinema queer, vad betyder det här egentligen?

– Ja du, vi är lika förvirrade som du. Och nervösa. Vi vet inte alls vad som kommer att ske. Regissören är en känd konstnär, omtalad för sina performanceverk. Men vi har inte en aning.

Mer lättbegripligt blir det på lördagen då "världens första open ring för queer-wrestling" anordnas i samband med att "Signature move" visas på en boxningsklubb. Publiken uppmanas komma utklädda till mexikanska brottare och visa sina kunskaper i ringen, hen mot hen.

– Det är ett gäng wrestlingexperter på plats så det inte ska bli farligt. Vi uppmanar inte folk att bara börja slänga stolar.

Vild fest när wrestlingen tog farväl av Göta källare

Är det här filmer för alla, även straighta?

– Absolut, det skulle jag tro. Även om vår primära målgrupp är HBTQ-gruppen och deras allierade, så får du ut något av vår festival också om du bara är film- och kulturintresserad.

Blir det endast smal undergroundfilm?

– Inte bara, det är blandat. "Freak show" är en musikal som är kommersiell. Fast ändå inte.

Vilken bokning är du extra stolt över?

– Öppningsfilmen "Vingarne", en stumfilm från 1916 om ett triangeldrama mellan två män och en kvinna. Det är en queerklassiker som var oerhört kontroversiell när den kom. Den har varit försvunnen och varit helt omöjlig att hitta. Nu kan vi presentera en restaurerad kopia i sin fulla form.

Har du ett personligt tips?

– Jag är musikalnörd så det blir "Freak show". Sedan är våra normkritiska barnfilmer för de mellan två och sex år något som jag tycker är väldigt viktigt.

Här är nya hänget för unga hbtqi-personer

Hur kan vi enklast sammanfatta begreppet queer för den oinsatte?

– Oj. Det finns en mängd olika definitioner. som är flytande. Vi förhåller oss till det ganska brett och ser queer kopplat till kön och sex, där du frångår de binära begreppen man och kvinna. Sedan har du queer som kulturbegrepp som något som är lite utanför mainstream. Våra specialarrangemang är till exempel utanför de traditionella biograferna.

Nya tatueringsstudion ska vara ett safe space med bläck för alla

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.