Har du träffat Totoro?

Därför är alla tokiga i Totoro

Bion Tellus kör heldag med Hayao Miyazaki, den japanske animemästaren. Vi bad Japanexperten och journalisten Erik Augustin Palm betygsätta några filmer, och förklara varför alla är tokiga i Totoro.

  • Publicerad 11:00, 11 jan 2018

– Det är svårt att nog understryka Miyazakis enorma betydelse. Disney, ”Simpsons” och Pixar är kraftigt influerade av honom. Utöver det handtecknade hantverket med karaktäristisk estetik, är det hans teman som gjort honom till en förgrundsgestalt. Filmerna är djupa, men enkla och lustfyllda att ta till sig. Ta den barnanpassade ”Min granne Totoro”, en mysig berättelse fast den egentligen handlar om döden. Totoro gör förresten en cameo i "Toy Story 3", säger Erik Augustin Palm.

Varför är han så populär här?

– Miyazakis första utlandsresa 1971 var till Sverige, med syftet att göra en japansk Pippi Långstrump. Astrid Lindgren sa nej, men Miyazakis intryck av Visby och Stockholm är glasklara i ”Kikis expressbud” där titelkaraktären dessutom påminner om Pippi. Det är dock tveksamt om detta Sverigevurmande hos Miyazaki har påverkat hans popularitet hos svenskar. Det tror jag har att göra med det humanistiska budskapet.

Hur stor är han i Japan?

– Han är en nationalikon med närmast kejserlig status. 2013 bevakade jag Miyazakis presskonferens inför hans utlovade, men sedan avbrutna pension. Jag har aldrig sett ett så stort event för en regissör, och då går jag ofta på sånt i Hollywood.

TRENDSPANING Det här är hetast 2018

Hur beskriver man filmerna för någon som inte sett dem?

– De är gränslöst fantasifulla och lekfulla. Och de är filosofiska i det att karaktärer och världar nästan alltid utgör reflektioner över moraliska och existentiella frågor. Ondska och godhet är komplexa krafter. Röda trådar är pacifism, människan och naturen, och empati. Miyazaki är en feministisk regissör, eftersom de flesta av hans hjältar är unga tjejer, vilket i patriarkala Japan är noterbart. Romantik har oftast en sekundär plats, vilket skiljer sig enormt från Disney. Miyazaki värderar vänskap högre.

”Miyazaki x 3” äger rum på biograf Tellus, Midsommarkransen, den 20 januari.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Spirited Away (2001)

– Den idealiska introduktionen till Miyazaki, som gav honom en Oscar 2003. Handlar om flickan Chihiro, som efter att hennes föräldrar blir grisar tvingas ge sig in i andarnas värld, där hon under ett hisnande äventyr lära sig flera livsregler.

Betyg: 5/5

Prinsessan Mononoke (1997)

– Miyazaki greppar fantasypennan, med ett tydligt miljömedvetet budskap och flera länkar till faktiskt japansk historia invävda i handlingen. Kampen mellan natur och civilisation, med en prinsessa som växt upp bland vargar i centrum.

Betyg: 4/5

Min granne Totoro (1988)

– Precis som i "Spirited Away" får vi här se "verkligheten" genom barns ögon. Systrarna Satsuki och Mei lär känna skogsanden Totoro, som bara de som är nära döden kan se. En barnfilm som vågar tala om liv och död, i samma anda som "Bröderna Lejonhjärta".

Betyg: 4/5

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.