Det blir bara dyrare och dyrare att ta sig en bläcka på lokal. Foto: Sacharias Källdén/Erik Simander

Dyrare att gå ut – prishöjning på krogbärs

Bira bira bira – dyrt dyrt dyrt! Tycker du att en klassisk svensk stor stark blivit dyrare? Du har rätt. Så här mycket har starkölen på krogen ökat i pris i Stockholms län.

  • Publicerad 15:45, 22 sep 2017

Hela 17 procent har huvudstadens krogbärs stigit de senaste åren. På vinfronten är motsvarande siffra 22 procents ökning.

Nyhetsbyrån Siren har kikat på bardiskens prisutveckling från 2011 till 2016. Där hamnar Stockholm bland värstingarna i starkölstoppen. Bara Dalarna och Västmanland slår oss med 20 respektive 18 procents ökning.

Vår systertidning GöteborgDirekt har intervjuat en restaurangchef som säger att detta beror på att bryggerierna höjt sina priser. Det är något som Erika Danckwardt-Lillieström på branschorganisationen Svenska bryggerier inte känner igen sig i.

– Nej, vi vill inte kännas vid någon större ökning i grossistpriserna. Däremot så säljs det bara mer och mer premiumprodukter, säger Erika Danckwardt-Lillieström.

För en lekman kan "premiumprodukt" läsas som "finöl": IPA, APA, suröl, fruktöl, veteöl, ja allt som är dyrare än den ljusa lager som utgör svenskens älskade stora stark. Hennes teori är alltså att det är det ökade utbudet som gett prisökningen.

Populärt billigt ölhak tvingas lämna krogstråk

En öl är inte bara en öl

– En öl är inte längre bara en öl. Och högre kvalitet kräver ett högre pris. Intresset för öl och mat på restaurang bara ökar och folk är villiga att betala mer för vad de stoppar i sig. När krogarna märker det så kanske den vanliga stora starken följer av bara farten när priserna sätts, tror Danckwardt-Lillieströms.

På 109-åriga vattenhålet Kvarnen vid Medborgarplatsen höjde man mycket riktigt priset på stöl förra året. Med en krona. Numera kostar en stor stark på Bajens stamställe 57 kronor.

– Ja, den hade kostat 56 kronor i ett par år. Men vi höjde endast för att hålla en röd tråd i prissättningen. Vi har över 100 ölsorter och vissa höjde vi med tre, fyra kronor, förklarar Kvarnens hovmästare Petra Andersson.

INSÄNDARE. Jag vill dricka billig öl - stoppa gentrifieringen av bardisken

"Jävlar vad dyrt på Söder!"

Något ramaskri från gästerna över pengapåslaget på promillen, det blev det inte.

– Vårt klientel är medelålders. De vet att det kostar att dricka på Södermalm. Dessutom är vi en anrik restaurang. Men på uteserveringen tar vi 65 kronor för 0,4 liter. Förr sålde vi en halvliter för samma pris. Då vet jag att både unga och gamla kan utbrista "jävlar vad dyrt det är på Söder!". När jag var ute på krogen för 20, 25 år sedan kostade en stor stark 29 kronor. Det finns knappt längre.

Tusentals väntas till gravöl för billigt ölhak

Här kan du hitta en billig stor stark

Gröne jägaren: Götgatan 64

Lion bar: Sveavägen 37 och 74, Långholmsgatan 40, Fridhemsgatan 34, Kornhamnstorg 61.

Dovas: Sankt Eriksgatan 53

Retro: Sveavägen 55 och 120, Horsngatan 136, Bondegatan 25, Sankt Eriksgatan 25

Far & son: Rosenlundsgatan 44, Ringvägen 104, Fridhemsgatan 34

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.