Lust for lynch. Helena Dahlgren gillar amputation på vita duken. Foto: Marcus Stenberg

Experten: Hallå tjejer, här har ni de bästa skräckfilmerna

Kvinnligt perspektiv på skräck, sa du? Här kommer fem säkra tips på sådant från författaren Helena Dahlgren, en riktig expert på det rysliga.

  • Publicerad 11:47, 23 feb 2018

Undvik den här om du ogillar amputationer

”Black mirror”, säsong fyra

– Som nörd och feminist som tröttnat på alla scream queens med tuttarna i vädret och en vass kniv i ryggen, gläds jag åt att den här teknikskräckiga, dystopiska Netflix-snackisen visar vägen för genrefeminism. I senaste säsongen är samtliga huvudpersonerna i de sex avsnitten kvinnor.

– Ett av dem, ”Archangel”, är dessutom regisserat av filmlegendaren Jodi Foster, säger Helena Dahlgren.

”Jennifer’s body”, 2009

– Underhållande skräckkomedi med Megan Fox och Amanda Seyfreid. Diablo Cody (”Juno”) har skrivit ett rappt och härligt svartsynt manus och Karyn Kusama (”Girlfight”) regisserar.

– Fans av mörka highschool-komedier som ”Heathers” borde känna sig hemma här.

LÄS ÄVEN Det våras för brutala filmer där kvinnor hämnas på våldtäktsmän

”A girl walks home alone at night”, 2015

– Precis allt är ursnyggt i iransk-amerikanska Ana Lily Amirpours regidebut, från det svartvita fotot till soundtracket. Det är vackert, sällsamt och glider sömlöst mellan olika genrer och uttryck. Utanförskap och vampyrism är ingredienserna i denna kritikerhyllade film, som Amirpour även skrev manus till.

– Fans av David Lynch och Sergio Leone kommer att älska stämningen.

”Near dark”, 1987

– Kultförklarad och svincool vampyrwestern – underbar genre, eller hur? I regi av Kathryn Bigelow (”The hurt locker”) som också var med och skrev manus. Allas favoritfarbror inom skräck och sci-fi, Lance Henriksen, är karismatisk ledare för ett vampyrgäng som dyker upp i en småstad och orsakar allmänt kaos.

– Det här är en klassiker som åldrats väl, likt ett utsökt blod. Bör ej missas!

RÖSTLUND Jag har blivit en skräckmes

”Boxing Helena”, 1993

– Jennifer Lynchs regidebut med Sherilyn Fenn, känd som Audrey Horne i ”Twin Peaks”, i huvudrollen. Lynch, dotter till David Lynch, har sedan dess regisserat bland annat ”The walking dead”.

– En film att antingen avsky eller motvilligt älska. Jag tillhör den senare kategorin, men är jag en total Jennifer Lynch-fangirl alltsedan hon skrev ”The secret diary of Laura Palmer”. Vet man med sig att man reagerar starkt på amputationsscener bör man kanske undvika den här ömsom utskällda, ömsom kultförklarade nostalgifesten från 90-talet.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.