Goth och blandat. Helena Dahlgren (i mitten) älskar att bli rädd. Förra året släppte hon boken ”100 hemskaste”, där hon listar favoriter inom skräckens kultur. Här tipsar hon om "It came from the desert" och "The book of Birdie". Foto: Severus Tenenbaum

Experten tipsar: 5 filmer som skrämmer skiten ur dig

Bland slafsande zombier och galna gastar: just nu är det skräckfilmsfestival i stan. Här kommer fem säkra kort från en rysarexpert.

  • Publicerad 11:59, 5 okt 2017

Sedan nya ”Twin Peaks” känns Nevadaöknen hetare än någonsin.

Festivalen Monsters of film hemsöker Stockholm den den 4–8 oktober. Vi bad författaren Helena Dahlgren, en fruktans fanatiker, att tipsa om säkra skrämselkort i det blodbesudlade programmet.

1. ”Dawn of the dead”

– Fun fact: i dagens USA står allt fler gamla shoppingcenter tomma och igenbommade. Grodor skuttar i fontänerna, ogräs växer sig högt i övergivna food courts och de forna samlingsplatserna och ekonomiska motorerna blir en sorts spöklik sorgesång över kapitalismen. Jag läste om detta och tänkte omedelbart på George A. Romeros zombieklassiker från 1978. Nu har ni chansen att se den på bio. Och äta frukost medan du lyssnar på ett samtal om regissörens arv. Konsumtionskritik, undergång och svinsnygga hoppa högt-rysligheter som alla sanna skräckälskare måste ha sett. Romero dog tidigare i år; vi saknar dig.

2. ”Killing ground”

– Det otäckaste som finns är, som alla som någonsin sett "Jurtjyrkogården" vet, ett litet barn som kommer stapplande ut på en väg. Trailern för den här hyllade australiensiska filmen gav mig gåshud.

3. ”My friend Dahmer”

– Ni som gillade "Serial" måste se det här porträttet av 1900-talets kanske mest ökända seriemördare, skildrad genom en gammal klasskamrats ögon. Baserad på Derf Backderfs serieroman med samma namn.  

4. ”The book of Birdie”

– Tonår, mörker, ett fallfärdigt kloster – what’s not to love? Ilirida Memedovski i huvudrollen har en utstrålning likt Winona Ryder i ”Heathers” eller Christina Ricci i rollen som Wednesday. Men inramningen är avsevärt blodigare.

5. ”It came from the desert”

– Därför att kombinationen öken, militärer och jättemyror på anabola aldrig slutar vara kul. Sedan nya "Twin Peaks" och det fan-tast-iska åttonde avsnittet känns Nevadaöknen, och allt som kan associeras dit, hetare än någonsin. Bygger på ett videospel från 80-talet.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.