Experterna: Det här kommer att trenda 2019

Fullt ös in i 2019! Vi kollar med våra experter om vad som är hett och rätt för nästa år. Och! Dubbelkollar om de fick många rätt när de spådde 2018 för ett år sedan.

  • Publicerad 08:43, 30 dec 2018

Tina Mehrafzoon. Foto: Mattias Ahlm

MUSIK

Tina Mehrafzoon, ”Musikguiden i P3”

Latinovibb, emorap, hiphop: lät 2018 så?

– Ja! Hiphopen har dominerat, Post Malone och Cardi B har styrt. Lil Peep, XXXTentacion och Mac Miller dog, sörjdes över hela världen och gav emorapen uppmärksamhet. Och latinovibbarna hängde kvar, kolla bara Camila Cabello. Hade dock fel om att norskorna Siri och Alma skulle slå.

Hur låter 2019?

– Klubbmusiken kommer att inspirera många. Robyns klubbinspirerade platta kommer att påverka andra, hon har alltid varit tongivande. Även Mark Ronson och Diplos band Silk City hyllar gammal house i monsterhiten ”Electricity” med Dua Lipa. Sakta men säkert smyger sig discovibbarna in också, blir spännande att se om någon vågar låta discon ta större plats i popmusiken.

Nina Campioni. Foto: Frida Möller

DAMMODE

Nina Campioni, modejournalist och författare

Rött, rosa, kostymer, fransar: såg 2018 ut så?

– Jag är chockad över hur rätt jag fick! Kostymer och rött överallt! Möjligen har vi inte sett så mycket fjädrar som jag trodde. Något irriterad på att jag inte nämnde megatrenden med rutiga plagg och gult, annars är jag nöjd. 

Hur ser då 2019 ut?

– Ett ökat intresse för vintage, second hand, och kunniga konsumenter som väljer hållbara märken. Det ställer krav på alla: konsument, designer, producent. Det är dit vi måste komma. Vad gäller trend fortsätter rutan att vara populär precis som mycket färg, gärna gult. De mörka tonerna får framåt våren konkurrens av riktiga starka färger, tänk 90-talets rejvkultur. Samtidigt gör beige comeback. Typ Old Celiné som trendar enormt med khaki, camel och sandtoner. I mellanlandet mellan neon och sand dyker batik upp för att påminna oss om att vara kreativa. Detaljer som sticker ut är prickar, fickor överallt, plagg som tar för sig både i färg, form och mönster och ja, kanske fjädrar då. Och cykelbyxan är här för att stanna. 

Johan Magnusson. Foto: Josefine Laul

HERRMODE

Johan Magnusson, modeskribent och redaktör på Scandinavian man

Ut med 90-tal, in med äldre decennier, och slut med tajta byxor: fick du rätt om 2018?

– Jo, men det prickade jag väl in bra? Jag förutspådde visserligen ett slut på 90-talsreferenser till förmån för 70- och 80-talen och där gick jag bet. 2018 har vi, så att säga, sett mer magväska än storrutigt. Men visst såg vi en lösare siluett på killar, matchat med klumpiga skor, som jag förutsåg.
 
Vad ska du ha på dig 2019 då?
 
– Volym! Byxan, skjortan och kostymen blir ännu lösare, mer voluminös. Det är inte en look för alla, där det ser ut som att du bär två storlekar för stort. Men den som vågar får betalt för det med full stilpoäng. Och så börjar vi konsumenter ställa krav på tillverkning. Vi väljer bort oljebaserad polyester för återvunnen polyester, inte sällan av pet-flaskor eller plast som driver runt i haven. Efter att män för tio år sedan började bli medvetna konsumenter tar vi steget vidare, tar oss samman och blir miljömedvetna i våra köp.

– Och så börjar otvättade jeans av rådenim komma tillbaka, som du själv sliter in, men inte tvättar under första halvåret. Häng ut och lufta dem! Preppy-trenden är här igen. Det ska vara stiligt och propert, men lättburet, med klassiska mönster tillsammans med Oxfordskjortan, som på min bild, och chinos. Och den gamla hederliga sweatshirten kan bli 2019 års viktigaste plagg. Till sist har jag under flera år tänkt: varför ser man inga trenchcoats längre? Well, nu i vår och nästa höst ser den ut att göra storstilad comeback!
 
 

Emelie Roslund. Foto: Privat

RELATIONER OCH SOCIALA MEDIER

Emilie Roslund, @ebbiskatt på Instagram och dejtingpodden ”Singelrådet”

Swinging och relationer som tar slut, blev det så 2018?

Under den mörka astrologiska perioden venus retrograde i oktober och november, var det många som tog upp kontakten med ex, gjorde slut, eller fuckade ur i relationer. Halva min bekantskapskrets är drabbad så jag tippade rätt. Min spaning om att öppna förhållanden skulle bli vanligare stämde dock inte. Folk älskar, fortfarande, monogami!

Så hur ska vi dejta och ligga 2019?

– Tack vare tv som "Första dejten" och "Hemliga beundrare" så kommer stockholmarna äntligen ändra sin inställning till blinddating. Nästa gång random person säger ”du skulle passa så bra ihop med min kompis!" fegar vi inte ur. Utan vi tackar istället ja till att träffa en främling över en 39-kronorsöl på Hornsgatan.

Och sociala medier 2019?

– Under 2018 dök det upp allt fler appar som erbjöd tjänster från hemmet; vård, bortkörning av källsortering, on-demand-städning. Detta har gjort oss mycket latare än vad evolutionen var beredd på vilket kommer att resultera i ett ännu större behov av att prokrastinera. Den här livsstilsförändringen vill såklart de stora sociala medier-plattformarna profitera på, så under 2019 kommer vi kunna lösa ännu fler tjänster i en och samma app. Facebooks egna Blocket, Marketplace, är bara början. Kapitalismen lever och frodas.

Julua Skott. Foto: Pontus Walck

TV-SERIER

Julia Skott, film- och tv-skribent

Mörka, udda, smarta serier med kvinnofokus ville du se 2018. Fick du det?
 
– Jag fick ganska rätt. "Sharp objects", till exempel, blev en stor framgång. Det var inte så mycket som blev ljusare. Sen fick jag inte mycket nytt roligt-knas, men det var väl mer en hoppfull önskan än en spådom – om man inte ser det som ett tecken i tiden att "Brooklyn 99" lades ner av Fox men räddades av NBC.

Vad tittar vi på 2019 då?

– Mer snäll och rolig reality, som "Making it" eller "Nailed it", serier där folk tävlar i att göra saker men mest är glada och hjälper varandra. Det känns som att vi behöver mer sådant och mindre folk som skriker på varandra och super och gråter.

Jimmy Dymott. Foto: Privat

DRYCK

Jimmy Dymott, prisbelönt bartender på Tong

Kul kreativitet och lek, hekologiskt, highballs och groggar – barbeställde vi så 2018?

– Jag träffade rätt bra. Zero waste och kretslopp pumpar på, årets garnish på drinkar är torkad lime, eller citronhjul. Highballs har en revival på grund av den japanska barkulturen och flörten med 80-90-talet. Barerna har en lekfullhet som inte var möjlig för några år sedan när allt skulle vara hårt, klassiskt och bartenders ville bli tagna på allvar.

Hur dricker vi 2019?

– Alkoholfritt växer. Folk dricker mindre alkohol men vill ändå ha drinkar som är kreativa. Och den första alkoholfria spriten lanserades tidigare i år. Köksmaskiner används mer och mer i barer när maskinpriserna går ner, så ribban för vad som är möjligt höjs konstant. Det börjar bli väldigt kreativt och bra barer jobbar med alla sinnen. Grönsaker kommer mer och mer i drinkar och vi använder aquafaba istället för äggvita för att få skum på fizzen. Och hållbart och medvetet fortsätter.

Johanna Lundin. Foto: Oskar Eklind

BÖCKER

Johanna Lundin, kulturbloggare

Översatt litteratur, Bergman, romance och prisbelönta snackisar. Blev läsåret 2018 som du tänkt?

– Jag fick rätt om att Bergman-året och om romanceförlaget Lovereads, som båda sannerligen märktes av under 2018.

2019 då, vad spår du där?

– Det ska det bli intressant att se om höstens starka trend med böcker om vuxna syskonrelationer, och om att vara eller inte vara förälder, står sig. Flera hyllade författare släpper nytt i vår, som Agnes Lidbeck, Tom Malmquist och Karolina Ramqvist. I spåren av #metoo tror jag på fler böcker kopplade till det. En av dem är Aase Berg med "Haggan". Huruvida det blir ett Nobelpris i litteratur 2019 eller inte är svårt att säga. Förvisso önskar sig nog både förlagen och bokhandeln att det delas ut igen men så länge krisen i Svenska Akademien kvarstår, och där kan det går hursomhelst, så vore det en otjänst för priset att delas ut då det skulle hamna i skymundan för krisen.

Ellinor Svensson Foto: David Möller

HUMOR

Elinor Svensson, komiker, poddare och manusförfattare

Politiska skämt och allt starkare svensk stand up. Blev 2018 så?

– Jag hade rätt i att vi har försökt skratta åt valet, med blandad framgång. Politiken hämnades på alla som försökte skratta åt valet genom att göra det till det tråkigaste och mest långdragna som någonsin ägt rum i världshistorien. Humorn i sig fick sig några smällar när massorna försökte likställa alla som skämtade om pedofili med pedofiler, och en del klubbar ställde in stand up.

Och vad ska Svensson flabba åt 2019?

– Humor-Sverige kommer att göra sitt bästa för att slå tillbaka och trots-skämta om pedofili. Vissa för att fortsätta provocera, och andra för att visa att skämt om ett ämne inte nödvändigtvis betyder att man inte tar ämnet på allvar, utan att det i själva verket kan innebära raka motsatsen.

Kristofer Andersson. Foto: Elin Eriksson

KLUBB

Kristofer Andersson, klubb- och kulturprofil

Du var inte med och spådde inför 2018. Men hur tror du vi klubbar 2019?

– Bussen slår igenom på klubbscenen. Närmare bestämt i form av polisens antirejvbuss, som nästa sommar ska åka och stänga ned privata – somliga skulle kalla dem olagliga – utomhusfester. Därför kommer de bästa festerna inträffa någonstans mycket långt från city, på platser dit endast fyrhjulingar och mycket motiverade klubbisar orkar ta sig. Det kommer i sin tur att ha positiva effekter på folkhälsan: Vi kommer alla bli mer vältränade och tillbringa mer tid i skog och mark.

– Inne i stan är förhoppningsvis tiden ute för inflyttade göteborgare och söndersponsrade dryckesevents för tandblekta liberaler. Dessutom får vakten i stora baren på Riche, han som nekar gäster med färgglada sportbyxor från den ryske designern Gosha Rubchinskiy, sparken och tvångsförflyttas till Örtomta.

Fredrik Strage. Foto: Martin Ahlström

KONSERT

Fredrik Strage, rockjournalist

Du fick inte heller vara med och gissa om 2018. Men vad tror du om 2019?

– Det sydkoreanska popbandet Blackpink uppnår världsherravälde med sin bedårande rosafluffiga trap-pop. Den svenska synthduon Kite blir nästan lika stora efter sina extremt utsålda spelningar på Kraken. Greta Thunberg får skivkontrakt med Season of Mist och ger ut albumet "School strike blizzard" i samarbete med black metal-pionjären Abbath. Jag avlider på den första svenska upplagan av Lollapalooza eftersom jag tvingas se en hel spelning med Foo Fighters, världens tråkigaste band, i väntan på Lana Del Rey.