Socialt. Jens Thernström och Johan Nilsson vill att fler ska upptäcka tjusningen med brädspel. Foto: Matilda Lundberg

Experterna: Här är brädspelen som räddar julen

Storhelgen då många umgås intensivt med släkt och vänner närmar sig. Brädspelsproffsen Johan Nilsson och Jens Thernström vet hur ni ska underhålla er i jul.

  • Publicerad 08:00, 21 dec 2019

– Att sälja brädspel är ingenting man blir rik på. Vi gör det här för att vi vill göra hobbyn tillgänglig för fler.

Orden kommer från Jens Thernström, kommunikatör på spelbutiken Dragon's Lair. För att lyckas med det har han och grundaren Johan Nilsson startat ett lånebibliotek i butiken på Sveavägen 118.

Mitt i rummet står en vagn med ett 100-tal spel. De har klisterlappar som visar att de hör till just biblioteket. Några har anlänt till butiken lite kantstötta, vilket gör dem olämpliga att sälja, andra är bra nybörjarspel för den som vill testa sig fram eller inte har ekonomin att köpa en massa spel.

– Vi har två olika nivåer, för 300 kronor får du låna ett spel i taget under ett halvår. För 500 får du låna två spel åt gången under lika lång period. Du får byta spelen hur ofta eller sällan du vill.

Öppna spelkvällar

Klockan är 17.00 och det börjar trilla in spelsugna gäster som slår sig ner vid ett bord i butiken. Varannan tisdag och varje lördag kör Dragon's Lair gratis spelkvällar för alla som vill. Hit kommer de riktigt inbitna fantasterna, men Jens berättar att han märker av ett ökat intresse för brädspel, även hos den bredare massan.

– Det nördiga har blivit mer accepterat, det är ingenting ovanligt att ha en hobby som vuxen, oavsett om det gäller virkning eller brädspel. Det är dessutom skärmfritt och socialt, när man samlas kring ett bord är det enklare att börja prata med varandra om livet, inte bara själva spelet, säger Jens.

"Vad sysslar du med?"

Delvis kan det handla om att man vill minska sin skärmtid, men han tror att flera samhällsströmningar som bidrar till attitydförändringen.

– När jag träffar nya människor nuförtiden tycker jag att det är vanligare att de frågar "vad sysslar du med" än den gamla frågan "vad jobbar du med", det öppnar upp för andra svar vilket är kul!

Johan vittnar också om en förändring.

– Jag har ägt spelbutik i 15 år. Det vanligaste är att människor tror att jag menar en ATG-butik när jag berättar det, eller att jag säljer TV-spel. Men nu börjar en brädspelskultur växa fram, och fler upptäcker nöjet.

Enkla spel för barnfamiljer. Vikingarnas dal, Karibiens guld och Sleeping Queens Foto: Pressbilder

För barnfamiljen

Vikingarnas dal
2-4 spelare, ca 20 minuter, från 6 år och uppåt. 
Här gäller det att både vara fingerfärdig och klurig. Med hjälp av ett klot skall du lyckas välta tunnor i olika färger för att flytta vikingarna på bryggan. Försök att få din viking så långt ut på bryggan som möjligt och se till att motståndarna ramlar över bryggkanten. Spelet vann
årets barnspel i Tyskland 2019.

Sleeping Queens
2-5 spelare, ca 15 minuter, från 8 (6) år och uppåt.
Sleeping Queen är ett riktigt trevligt kortspel för de yngre spelarna. Här har du allt man behöver, sovande drottningar, kungar, riddare, drakar, trolldrycker, magiska trollstavar och en massa… tråkiga siffror. Se till att väcka drottningarna och släng bort kombinationer av siffror för att få nya kort till handen. Spelet gör lättsam matte riktigt kul.

Karibiens guld 
2-4 spelare, ca 30 minuter, från 8 år och uppåt. Finns på svenska.
Jakten på den försvunna skatten har börjat! För att hitta skatten måste du samla kartbitar och pärlor. Givetvis är det inte helt enkelt, flera andra skattletare är också ute och letar, samtidigt som piraterna hoppas på att plundra ditt skepp när du dyker. Karibiens Guld känns som en lite djupare variant av klassikern “Den försvunna diamanten”. Vann Guldtärningen för årets barnspel 2019.

Lite svårare. Fake artist goes to New York, Planet och Super rhino! Foto: Pressbilder

​​​​​​​För den nyfikne

A fake artist goes to New York
Som Pictionary med en twist. 5-10 spelare, ca 10 minuter.
Som besökare på en konstutställning är det din uppgift att smälta in i gruppen. Ni kommer skicka ett blankt papper två varv runt bordet och turas om att bidra till en gemensam målning. Problemet är att en av inte vet vad det är som ska målas, kan du lista ut vem i gruppen som inte har en susning? Spelet bjuder till skratt och är omöjligt att spela bara en gång. 

Rhino Hero
Jenga möter Uno. 2-5 spelare ca 15 minuter, från 5 år och uppåt. 
I Rhino Hero, ett rafflande kortspel för hela familjen där de yngsta kan vara med och spela efter samma villkor som de äldsta. Du inleder spelet med fem kort på handen som du vill bli av med så snabbt som möjligt, problemet är att du blir av med dina kort genom att bygga ett allt mer vingligt korthus i mitten av bordet. Lyckas du spela ut alla dina kort innan huset rasar?  

Planet
2-4 spelare ca 30 minuter, finns på svenska.
I spelet kommer ni gradvis bygga upp en egen planet! Det följer med 4 magnetiserade klot i lådan som ni kommer fästa olika naturtyper på. Målet är att bygga upp habitat som tillåter så många olika djurarter som möjligt att trivas på din planet. Spelet är en första inblick i ekosystem och vilken effekt de har på vårt planet. 

Mer avancerade. Ganz schön clever, Wingspan och Exit: Dead man on the Orient Express. Foto: Pressbilder

För den vana spelaren (Avancerat)

Ganz Schön Clever
Spelet för Yatzy-älskaren. 1-4 spelare, ca 30 minuter, finns på Svenska.
Slå 6 olikfärgade tärningar, välj en av dem för att skriva in dess värde i poängblocket. Där upphör liknelsen med Yatzy och man upplever ganska snabbt glädjefyllda kedjereaktioner som lyfter spelet. Snart flyger du fram över poängblocket och fyller i ruta efter ruta i hissnande fart.

Exit: Döden på orientexpressen
Escape Room i kortspelsformat. 1-4 spelare, ca 90 minuter.
Ett mord har begåtts på Orientexpressen,
det finns åtta misstänkta. Av en slump befann sig den världskända detektiven Achilles Pussot ombord, men han har slagits medvetslös. Kan ni använda hans dokument för att lösa mordet innan tåget når Konstantinopel. Det finns fler spel i Exit-serien och de är modellerade efter de väldigt populära Escape Rooms som finns fysiskt runt om i staden. Men här får du samma upplevelse levererad i en liten låda perfekt för det egna vardagsrummet. 

Wingspan
För fågelskådaren. 1-5 spelare ca 60 minuter. 
Ni är ornitologer som ansvarar för varsitt fågelreservat. Ert mål är att göra ert reservat så attraktivt som möjligt för de olika fåglarna som finns i spelet. En fördel med spelet är att man på resans väg även lär sig om olika fåglar och ytligt om deras beteende. Det finns även en expansion som lägger till europeiska fåglar till spelet. 

Foto: Matilda Lundberg

Spel för två personer

Jaipur: ca 30 minuter

Patchwork: ca 20 minuter, finns på svenska

Hive: ca 20 minuter

The Duke: ca 30 minuter

Fog of Love: ca 60 minuter

Keyforge: ca 20 minuter