Femen-aktivisten Inna Shevchenko och utrikesministern Margot Wallström plåtade för utställningen "We have a dream", som visades på Fotografiska förra året. Nu blir utställningen kvinnodagsfirande på Dramatens scen Foto: Albert Wiking

Feminist-aktivist laddar för Stockholmsbesök

Hon blev världskänd när hon topless sågade ner ett fyra meter stort kristet kors i sitt hemland Ukraina. Den 8 mars kommer Femen-aktivisten Inna Shevchenko hit för att fira kvinnodagen med utrikesministern. "Er feministiska utrikespolitik gör mig glad", säger hon.

  • Publicerad 07:13, 5 mar 2018

Inna Shevchenko, ledare för de feministiska topplesaktivisterna Femen, ska prata på Dramaten. Ukrainskan ingår i ett program som under titeln "We have a dream" ska uppmärksamma den internationella kvinnodagen den 8 mars.

– Jag ska berätta om mig och mitt liv och mina tankar och min politik. Jag kommer från den delen av världen då den 8 mars är en extra sexistisk, misogyni dag då män bara tar med sig choklad och blommor hem till sina kvinnor. Jag vill hylla kvinnors långa kamp för lika rättigheter, säger Inna Shevchenko på telefon från Grekland där hon är och håller föredrag.

Med ett halvår av internationella #metoo-protester i ryggen känner Inna Shevchenko att samhället går framåt.

– Ja, jag är glad över debatten och att vi pratar om mäns våld mot kvinnor. Men varje gång det kommer en våg av kvinnor som ropar högt och kämpar så kommer ett bakslag, en våg av våldsamt motstånd, som här där man försöker misskreditera de offer som vittnar om övergrepp. Det är normalt då en revolution aldrig sker i tystnad och vi är i processen av att förändra samhället, att helt överge våra gamla sätt. Klart att det väcker motstånd. Men vi ska stå i solidaritet med varandra, det gäller inte bara #metoo-rörelsen, utan även kvinnorna i Iran som protesterar genom att kasta sina slöjor.

Det våras för brutala filmer där kvinnor hämnas på våldtäktsmän

Inna Shevchenko bor sedan 2013 i Frankrike, där hon begärde och fick asyl efter att ha lämnat sitt hemland Ukraina. Andra som ska prata på "We have a dream" är Maria Alyokhina från ryska Pussy Riot, svenska artisten Loreen, den jemenitiska journalisten Afrah Nasser som befinner sig i exil i Göteborg, samt utrikesminister Margot Wallström (S).

Vad säger du om de andra deltagarna?

– Jag sympatiserar med er utrikesminister. Er feministiska utrikespolitik gör mig glad och det borde få mer uppmärksamhet. Jag ser fram emot att träffa henne och de andra, och lyssna på dem. Sedan så delar ju jag och Pussy Riot-Maria många liknande erfarenheter då den sexism och misogyni som finns i östra Europa är speciell. I en diktatur genomsyrar den all politik.

Femen har inte dominerat de internationella rubrikerna på länge. Är ni fortfarande relevanta?

– Självklart är vi det. I år fyller vi tio år och finns i åtta länder. Nu har vi vår huvudbas i Frankrike så där syns vi i media, där har vi varit väldigt aktiva i #metoo-debatten. Så länge det finns kvinnor som vill vara med och aktivera sig i Femen är vi relevanta. Så, det är kvinnor som får bestämma om vi är det eller ej.

Ni beskylls ofta för att vara islamofobiska. Tycker du att det stämmer?

– Det är en av de vanligaste missuppfattningarna kring oss, och det vanligaste sättet att försöka misskreditera oss. Femen protesterar mot alla religiösa rörelser med politiska ambitioner som attackerar kvinnors frihet och kroppar. Vi attackerar alla religioner. Islam är en av dem. Ordet "fobi" betyder rädsla, och ja, vi är rädda för alla religioner som aspirerar att kontrollera oss.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.