Restaurangchefen Sofie Vestlund jobbar på dämpade krogen Hillenberg. Foto: Ylva Bergman

Glöm slammer och hög musik – här är krogarna som erbjuder lugn

Nu höjs röster för att ljudet ska dämpas på krogen. ”Tysta restauranger får långa köer”, säger ljudombudsmannen.

  • Publicerad 13:00, 26 nov 2016

Dina vänner mitt över bordet säger något som får alla att skratta. Utom du, för allt oväsen och buller gör att du inte har hört någonting av samtalet. Känns det igen? Du är knappast ensam.

Nyligen bildades ”Den ljudvänliga kroggruppen” med ett gäng tunga namn som Micael Bindefeld, Alexandra Charles, Sandro Catenacci, White Guide, Stureplansgruppen och den tidigare kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth. De lobbar för att fler restauranger ska sänka volymen och göra det möjligt för gäster att föra ett samtal.

– En helt tyst krogmiljö är absolut inte vad vi eftersträvar. Men det måste finnas restauranger där man kan sitta, äta gott och prata med sitt sällskap utan att gå därifrån en timme senare och vara fullkomligt utmattad på grund av bullret och ljudnivån, säger Lena Adelsohn Liljeroth.

Hon har tät kontakt med HRF, Hörselskadades riksförbund, som tidigare har gjort en undersökning på hur gäster upplever ljudnivån på krogen. Resultatet visade att en fjärdedel av kunderna väljer bort krogar och kaféer med för slamrig ljudmiljö.

– Det är konstigt att inte fler restauranger bryr sig om det här. De verkar inte förstå att de faktiskt förlorar kunder på grund av sin ljudnivå, säger Lena Adelsohn Liljeroth som själv föddes med en hörselskada och fått problem i bullriga miljöer.

”Vi blir sjuka”

En annan som jobbar för att volymen ska sänkas på krogen är stockholmaren Lars Bergh, som på eget bevåg har tagit sig titeln ”Ljudombudsmannen”. I många år arbetade han med att producera ljud (bland annat ”Nästa, Gamla stan” i tunnelbanan). Nu jobbar han istället som konsult med att reducera ljud i vardagen.

– För mig är det glasklart. Mycket av dagens hälsoproblem går att härleda till att vi vistas i alldeles för bullriga miljöer. Vi blir sjuka, vi blir stressade och vi får hjärtinfarkt och dör av allt ljud. Våra öron och våra hjärnor får aldrig koppla av, jag försöker få folk att förstå – men det känns som att tala med en vägg, säger han.

Låg volym. Restaurang Hillenberg har tänkt till när det kommer till akustiken och erbjuder en matsal med mycket luft mellan borden. Restaurangchefen Sofie Vestlund märker stor skillnad mot tidigare restauranger hon arbetat på. Foto: Ylva Bergman

Redan 2007 försökte Lars skapa harmoni på krogen genom att sätta upp små flärpar på entrédörren med texten Speak Easy till restauranger med bra akustik och låg musikvolym, för att visa för gäster att man kunde prata i normal samtalsnivå i lokalen. Flärparna blev ingen succé men Lars fortsätter att arbeta med ljudreducering. Hans mål: Att vi minskar ljudet i offentliga miljöer med ungefär 10 decibel.

– Det innebär en upplevd halvering mot vad vi utsätts för idag. Det är rimligt. Det kommer göra underverk för den allmänna hälsan, säger Lars Bergh.

Det finns redan idag ställen som verkligen satsar på god akustik. Ett exempel är restaurang Hillenberg, som förra hösten slog upp dörrarna på Humlegårdsgatan. Mycket arbete har lagts på just akustiken och i matsalen finns det inga högtalare och ingen musik.

– Man hör ganska ofta gäster som säger ”vad skönt, här hör man ju vad man säger”. Det är måltiden och samtalet som hamnar i fokus här, inte högljutt slammer, säger Sofie Vestlund, restaurangchef.

På Hillenberg finns musik i baren som ”läcker över” till matsalsdelen, men det blir ett dämpat bakgrundsljud snarare än ett påträngande oljud. Sofie märker en skillnad mot tidigare restauranger hon jobbat på.

– Det piper inte längre i öronen när jag kommer hem. Prioritet är ju självklart att gästerna ska få en behaglig upplevelse, men som ringar på vattnet har vi i personalen fått en harmonisk arbetsmiljö, säger Sofie Vestlund.

Försäljningsargument?

På finare restauranger finns ibland något som kallas Chambre Separée, enskilda rum som går att boka mot en ersättning. Det här borde även vanliga krogar satsa på, anser Lars Bergh.

– Jag är övertygad om att den restaurang som börjar med tysta avdelningar kommer få långa köer. Det är verkligen ett försäljningsargument, fler borde satsa på det, säger han.

STÖR DU DIG PÅ LJUDVOLYMEN NÄR DU GÅR PÅ KROGEN?

Ashley Wells. Foto: Ylva Bergman

Ashley Wells, 29, doktor och turist, Stockholm:

– Ja, väldigt ofta. Det värsta som finns är att bara låtsasskratta och le, när man egentligen inte hör någonting. Jag letar aktivt efter ställen att gå ut på där man faktiskt kan umgås och höra varandra.

Nadia Smedeland. Foto: Ylva Bergman

Nadia Smedeland, 25, inredningsarkitekt, Söderort:

– Det beror på stället. Finns det en bar och ett dansgolv kan man inte klaga på att det är högljutt, men är man i en sittande bar och vill konversera är det väldigt störigt att inte höra vad andra säger.

Viktor Stångberg. Foto: Ylva Bergman

Viktor Stångberg, 30, redigerare, Östermalm:

– Jag tycker det är mycket jobbigt att inte höra dem man pratar med. Särskilt ställen som höjer volymen hela tiden. Jag går helst på lugnare barer och mindre lounger.

Restaurang Hillenberg på Östermalm satsar på en lugn och tyst profil. Foto: Ylva Bergman

Redaktionen listar

HÖG VOLYM:

East, Stureplan. Svårsnackat är bara förnamnet.

K25, Kungsgatan. Ont i öronen om man sitter för länge.

Riche, Östermalm. Bäst i Stockholm på höga ljud.

Vapiano, Gamla stan. Skitstressigt och slamrigt.

Starbucks, Fältöversten. Rena discoteket.

Ramblas, Mariatorget. Akustiken i huvudmatsalen är tuff.

Marie Laveau, Hornsgatan. Här måste man prata på högsta volym för att höras.

Restaurang Ljunggrens, Götgatsbacken. Man hör knappt vad man själv tänker.

Omnipollos Hatt, Götgatsbacken. Gapigt, stökigt och trångt.

SKÖN VOLYM:

Grappa, Birger Jarlsgatan. Exemplariskt med enskild matsal.

Makalös, Kungsträdgården. Lugnt och skönt.

Hongkong, Kungsbro strand. Trivsamt.

Tennstopet, Odenplan. Lungt i matsalen där borden har dukar.

Ulla Winbladh, Djurgården. Trots hetsiga luncher är akustiken bra.

Teatergrillen, Nybrogatan. Luftigt, bra med dukar och gardiner.

Hillenberg, Humlegårdsgatan. Ingen musik i matsalen och bra akustik.

Espresso House, Birger Jarlsgatan. Superlugnt

Tullys Café, Götgatsbacken. Alltid behagligt.

Sushi Bar Sandai-Me Kato, Sankt Paulsgatan. Massor med olika bås, där man får samtalsro.

Gojo Fasika, Katarina Bangata. Lugnt och mysigt.

Rost Stockholm, Wollmar Yxkullsgatan. Gemytligt bakgrundssorl, fullt hanterlig ljudnivå

Bonus

Hemsidan Matro.nu drivs av flera personer som vill se fler lugna restauranger. Här tipsar man om tysta krogar och under 2017 kommer det att delas ut ett pris till den krog som är bäst på akustik och ljud.