Smak av Sichuan. Iris Sommarsby lagar kinesisk mat som i Kina. Foto: Ylva Bergman

Glöm sötsur sås – det HÄR är äkta Kinamat

Vill du käka riktig kinesisk mat, som smakar som den gör i Kina? Det finns faktiskt ett sätt att göra det på här i Stockholm.

  • Publicerad 17:30, 20 sep 2016

Till att börja med:

Tre små rätter – inte kinamat

Buffé – inte kinamat

Friterad banan – inte kinamat

Sötsur sås – inte kinamat.

Det här är kanske det första du tänker på när kinamat kommer på tal, och det som serveras på majoriteten av kinesiska restauranger i Sverige. Men mat som man äter i Kina? Nej, egentligen inte.

– De kör på säkra kort, men det smakar inte som maten i Kina gör, säger Shu Wei, kines som bor och jobbar i Stockholm sedan 2010.

Ska smaka som ”hemma”

Han ville erbjuda stockholmare en möjlighet att äta mat, som smakar som den gör i sitt hemland. Han startade därför appen ”Gastronaut”, där man kan beställa mat lagad av utländska hemmakockar bosatta i Stockholm.

– De är matentusiaster som lagar mat på samma sätt som där de kommer från, säger Shu Wei.

Iris Sommarsby är en av de populäraste kockarna som erbjuder sin mat via Gastronaut. När hon flyttade till Sverige saknade hon smakerna hemifrån och började därför laga själv. Hon visade sig ha stor talang för matlagning.

– Jag kommer från Sichuan, som kallas för matens huvudprovins i Kina, så mat har alltid haft en central roll även om jag själv inte har lagat, säger Iris samtidigt som hon förbereder färsk hemgjord tofu, bräserad anka och den i Kina klassiska kycklinggrytan ”Sichuan Koushui Chicken”. Senare ska rätterna levereras till folk som beställt lunch via appen.

Tjänsten ”Gastronaut” är hyfsat ny men har redan runt 3 700 aktiva användare i Stockholm och uppemot 100 aktiva kockar som lagar mat. Majoriteten är kineser men alla som vill laga och erbjuda riktig hemlagad mat är välkomna. Maten får du hämta på en förutbestämd plats på stan.

– Tanken är att det här även ska vara socialt. Du får möjlighet att personligen träffa kocken som lagar maten du äter. De tycker verkligen det är roligt att erbjuda stockholmare mat från sitt hemland, säger Shu Wei.

Brist på ingredienser

Glädje och passion är en viktig ingrediens i matlagning. Enligt YuSie Rundkvist Chou, som är lite av en expert på kinesisk mat och bland annat har gjort radiodokumentären ”Äkta svensk kinamat”, är det just bristen på dessa ingredienser som gjort att svenska kinakrogar serverar ”tråkig” mat.

– För många handlade det snarare om att försörja sig i ett nytt land än ett intresse och lust att laga mat, säger hon.

Det finns fler anledningar.

– Till en början fattades det väldigt många ingredienser. Vitlök fanns bara på apoteket, soja och andra grönsaker saknades helt. Man var tvungen att kompromissa, säger YuSie Rundkvist Chou.

Hon har självt använt Gastronaut för att få tag på riktig kinamat, men de senaste åren har även många av stans krogar blivit betydligt bättre.

– Det är fler som vågar sticka ut. Och nu lönar det sig. Det finns en stor kinesisk kundkrets och det sprider sig direkt om någon krog serverar genuin kinesisk mat, säger hon.

Shu Wei är bara tacksam till att det finns en konkurrens till hans tjänst.

– Ja, verkligen. För mig handlar det inte om pengar. ”Gastronaut” skapades för att matentusiaster skulle kunna bjuda folk i Stockholm på mat de själva älskar från sina hemländer.

Och om jag vill ha friterad banan, hur gör jag då?

– Då får du vända dig någon annanstans, för sådana rätter lagar ingen av kockarna jag känner, skrattar Shu Wei.

Foto: Ylva Bergman

Foto: Ylva Bergman

Iris Sommarsby lagar kinesisk mat och säljer via appen Gastronaut. Foto: Ylva Bergman

Foto: Ylva Bergman

Iris Sommarsby. Foto: Ylva Bergman

Gör så här

Ladda ner appen för Itunes här och för Android och se vilket utbud som finns. (Kockarna lägger ut bilder på maten och var någonstans man kan träffas för att hämta upp den)

Boka en maträtt (tidigast nästföljande dag) samt var någonstans du och kocken ska träffas

Betala via appen och njut av maten dagen därpå.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.