Snart blir Gröna Lund skräckens plats. Lustiga huset kommer förvandlas till Olustiga huset, fullt av skräckclowner. Foto: Sacharias Källdén

Grönan satsar stort på skräck i halloween

Bland gastar och gravar: Gröna Lund satsar miljoner och åter miljoner på att ha öppet en extra skräckvecka under Halloween. Vi har redan varit där och kikat.

  • Publicerad 09:00, 21 okt 2017

En långtradare kommer lastad med – pumpor. Och höbalar. I skrivande stund håller 2 500 balar och 2 500 pumpor på att förvandla Gröna Lund från nöjesfält till dödens fält.

Investeringen är stor: 23 miljoner konor läggs på att att ställa om så att Grönan kan hålla öppet med Halloween-tema under höstlovet skiftet oktober/november. Det här är ett förstaförsök och planen är att skräckfest på Djurgården ska bli en årlig tradition för Svenssons.

– Såklart handlar det om att förlänga säsongen och utnyttja den park vi har lite mer. Halloween i Sverige växer varje år och även vi har märkt av det intresset. Fast sedan är det också förbannat kul för oss, förklarar Johan Lotsander, entusiastisk eventchef, medan han guidar runt bland fågelskrämmor, zombieskyddsvallar och fixande grovarbetare.

Låt zombie-apokalypsen börja. Foto: Sacharias Källdén

Zombievirus som spridit sig

Byggperioden är tre veckor för att allt ska vara klart den 27 oktober. Mycket återstår att göra, men redan nu står det en tvättäkta stridsvagn parkerad vid bergochdalbanan Jetline för att signalera att här, här börjar apokalypsen och hanteringen av de odöda.

– Där nere på boardwalken har ett otäckt virus spridit sig och framkallat zombier, och militärer har försökt barrikadera sig, förklarar Lotsander och pekat på ett högt plank som håller på att byggas upp, och en skylt det sprayats ”HJÄLP!” på.

Nere vid vattnet har en av restaurangerna förvandlats till en labyrint som gästerna ska ta sig igenom, allt medan zombier försöker äta upp dem. Ett 60-tal extra aktörer har rekryterats för att spela diverse styggelser som levande döda, spöken och mordiska gycklare.

Experten tipsar: 5 filmer som skrämmer skiten ur dig

Foto: Sacharias Källdén

Totalt blir det sex skräckhus under Halloweenspektaklet, alla med olika scenarion och bakgrundshistorier. Förutom zombiezonen kommer gamla trotjänarna House of nightmares och Blå tåget ”kryddas upp” med extra rysligheter, radiobilarna byggs om till ett helvetesmotell, och Lustiga huset byter skepnad till Olustiga huset när elaka clowner flyttar in.

Snälla spöken för de små

Ja, till och med i Pettson och Findus röda hus blir det hemsökelser, fast för de allra minsta. Den delen av Gröna lund som är till för de yngsta blir hem åt de lite snällare spökena, samtidigt som karusellerna smyckas om: flygande elefanter blir mumieelefanter och snurrande tekoppar funkar bra som snurrande häxkittlar.

"Vad är det för monster jag har skapat?"

Vågar du gå in i Olustiga huset? Foto: Sacharias Källdén

I Spanska trappan, gränsövergången från små till stora barn, växer det upp ett nedsläckt majsfält och bredvid Kättingflygaren byggs ett mausoleum med tillhörande uppgrävd kyrkogård. Och i mathörnan vid tacokiosken är mexikanska ambassaden med och styr upp tema modell Día de muertos – de dödas dag.

– Det gäller att hitta twisten på allt. Om vi nu gör det här, är det lika bra att gå hela vägen, säger Lotsander.

Praktikant skickades upp i Gröna Lunds nya skräck-åk

Foto: Sacharias Källdén

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.