Vi tipsar om sex filmfestivaler att besöka i höst. Foto: Maja Brand/Pressbild

GUIDE: Se något nytt på vita duken i höst

Lejonkungen och nya Tarantinorullen i all ära. Men filmhösten i Stockholm bjuder också på massor av film bortom storsäljarna. Här är sex filmfestivaler att besöka i höst.

  • Publicerad 19:00, 25 aug 2019

28/8–1/9: Timelessfest på Zita och Capitol

Timelessfest är Sveriges enda filmfestival för klassiker och äldre film. Med årets tema “Kvinnor i film” belyser festivalen viktiga men i många fall bortglömda filmskatter av kvinnor. På Zita hyllas Agnès Varda som gick bort tidigare i år genom en veckas visningar av hennes oförglömliga filmer, däribland Oscarsnominerade Faces Places och den feministiska klassikern Cleo från 5 till 7. På Capitol arrangeras bland annat ett samtal om Pauline Kael, en av vår tids mest kontroversiella och betydelsefulla filmkritiker.

Biljetter: Köpes på respektive biografs sajt.

Se hela programmet här.

17/9–22/9: Panoramica på Bio Rio, Klarabiografen, Zita och Skärisbiografen

Stockholms första och Sveriges största Latinamerikanska filmfestival startades 2015. Under sex dagar i september visar de film, håller dagsaktuella seminarier och fler aktiviteter kopplade till Latinamerika. Festivalfilmerna visas med engelska undertexter. 15-årsgräns gäller samtliga filmer förutom Tito and the Bird.

Biljetter: Kan bokas eller köpas på panoramica.se eller under festivalen på respektive biograf.
Försäljningen öppnar 30 minuter innan respektive filmvisning.

Se hela programmet här.

25–29/9: Cinema Queer på flera platser runt om i Stockholm

Sveriges största HBTQ-filmfestival grundades 2012 med syfte att bredda det heteronormativa biografutbudet i Sverige samt för att erbjuda Stockholmspubliken en stor bredd av queerfilm. Årets tema är ”Motstånd” och programmet är fyllt med djärva röster, vilda aktivister och historiska nedslag. Tre årsdagar uppmärksammas: 75 år sedan avkriminaliseringen av homosexualitet i Sverige, 50 år sedan Stonewall-upproren och 40 år sedan homosexualitet slutade klassas som sjukdom.

Programmet släpps här den 2/9.

3/10–6/10: CinemAfrica på flera platser runt om i Stockholm

CinemAfrica visar filmer gjorda av afrikanska filmskapare och använder filmen för att nyansera bilden av den afrikanska kontinenten och stimulera till debatt.

Se hela programmet här.

14/10–20/10: Mosters of Film på flera platser runt om i Stockholm

Filmfestivalen för skräck, science-fiction, dark arthouse och fantastik har i år temat Djävulen. Filmer visas på biograferna Capitol, Rio och Zita, med gästspel på Delight Studios och Skärisbiografen.

Biljetter: Ett medlemskort kostar 100kr och sedan kostar varje biljett till ordinarie visningar 100kr.

Mer information och programsläpp hittar du här.

6/11–17/11 Stockholms Internationella Filmfestival på flera platser i stan

Under 12 dagar i november intar Stockholms filmfestival biografer runt om i staden och visar 200 filmer från över 60 länder, seminarier, quiz, fester och samtal med skådespelare och regissörer. Festivalen är känd för att framhäva unga och oetablerade filmskapare. I snitt var tredje film på festivalen är gjord av en debutant.

Biljetter och ber information finns här.