Här förvandlas slashasen till succésnubbe

Att som man klä sig stiligt kan vara knivigt. Modeexperten Oscar Arrsjö fick i uppdrag att stajla om och snofsa upp redaktionens slashas nummer ett, reporter Röstlund. Så här blev det.

  • Publicerad 08:30, 14 okt 2017

Att börja med en rosa bomber kan bli klurigt

Den svenske mannen klär sig – lagom. Och det är väl helt okej, tycker bokaktuella stilproffset Oscar Arrsjö. Men lite hårdare går det allt att brassa på med personliga uttryck.

– Jämfört med andra länder har vi en hyfsat jämn nivå. Få dalar, men även få toppar på ett typiskt svenskt, lagom sätt, tycker Oscar Arrsjö, och efterlyser fler män som vågar ta ut stilsvängarna.

LÄS ÄVEN "Män skickar sina kukar för att de tror att tjejerna ska gilla det"

Han skissar upp ett typiskt icke-mode för en svennebanan, som ”klär sig för att smälta in i stället för att sticka ut”:

– Om du bär mörkblå jeans, en rutig skjorta och en för stor mörk kavaj, så är det ingen som blir nyfiken på mannen bakom dressen. Kläder är ett fantastiskt sätt att förmedla din personlighet, så tänk till!

För de män mellan 15 år och döden som behöver hjälp med sitt modegrubblande har Oscar Arrsjö nu skrivit boken ”Klä dig för framgång”. Och med framgång menas vad du än vill fästa för definition vid ordet: på jobbet, i kärleken, eller kanske när det gäller att få respekt av kompisgänget. 

LÄS ÄVEN Vem vågar älska Grottbjörnens folk?

– Jag vill hjälpa män att enkelt hitta rätt kläder så de får de fördelar som kommer med en genomtänkt yttre. Detaljerna och helheten, det är den heliga kombinationen.

Stil för mindre peng

Måste det vara dyrt då? Nej, Oscar Arsjö tycker att det mycket väl går att bli stilig med hjälp av lågpriskedjor.

– Och second hand är jättebra. Speciellt om du kan skrädda själv och fixa till utdaterade passformer från förr.

Just passformen är det vanligaste klavertrampet som svenska män gör, enligt honom.

– De som fått lite kalaskula, eller framgångsmage om du hellre vill kalla det så, väljer en kavaj som passar över magen. Då blir ärmarna för långa, som på en orangutang. Gå till en bra skräddare så ordnar det sig.

LÄS ÄVEN STIGFUR: Män! Det är Stockholm som gör er snygga

Oscar Arrsjös säkraste tips för den som vill se fashionabel ut är att satsa på en bra basgarderob i neutrala färger. Skjorta, t-shirt, chinos, jeans, rock, kavaj, tre par skor: kängor, sneakers, lågskor i skinn.

– Grått, blått och svart kan du bygga på med ljusare kulörer. Om du börjar din garderob med den rosa bombarjackan, då kan det bli klurigt att gå vidare.

Christoffer en vanlig dag på redaktionen.

1. Söker bankjobb

– En bank har både höga och låga positioner. En grå eller mörkblå kostym passar för de flesta bankroller. Perfekt med en stramt vikt näsduk i bröstfickan, en centimeter ska den sticka upp. Tänk ”Mad men”. Skippa slipsen. Det är för formellt och mer lämpligt om du är advokat eller finanskille. Att komma in i en kostym utan slips signalerar respekt och ordentlighet. Det är bättre att vara lite för uppklädd än lite för nerklädd. Lämna en, två knappar oknäppta beroende på hur skjortan ser ut. Och se till att de låga skinnskorna är välputsade. Smutsiga skor signalerar att du är en slarver. Och ingen vill anställa en slarver.

Kläder: Sir of Sweden

Bröstnäsduk: Frontmen collection

Skor: Jens Dahlström

2. Första heterodejten på Gröna Lund

– Du ska klä dig efter personlighet. Om du alltid har kavaj är det naturligt på dejten. Men är du en rocker så blir det en städad version av dig. Tjejer kan bli obekväma av skjorta och slips vilket skapar distans och du vill att det ska vara bekvämt. Alla tjejer gillar jeans och en snygg mockajacka, det är avslappnat men prydligt. Sedan sneakers, inte joggingskor, som är städade. Jag lovar att är det en sak jag lärt mig om tjejer så är det att de lägger märke till dina skor. Rena skor: viktigt.

Jacka: Frontmen collection

Övrigt: Sir of Sweden

3. Julfest

– Oftast är det en arbetsgivare som bjuder på julfest och då är det trevligt att visa uppskattning genom att klä upp sig. Det bidrar till feststämningen. Och jeansskjorta är ett lite tuffare val men ändå uppklätt. Välj ett juligt element i klädseln. Det kan vara en grön slips, eller kanske en röd näsduk. Här har jag valt en vinröd kavaj. Men stanna vid ett element! Om du lägger till ett par gröna byxor till det här blir du en julgran. Och skippa tomteslipsen. Stil och ploj fungerar inte ihop. Om du vill vara en plojig snubbe med självlysande granar på kepsen så var det, men det går inte hand i hand med stil.

Kläder: Sir of Sweden

Skor: Oscar Jacobson

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.