Sedan 2005 har den Svensk Irländska Föreningen och Irländska ambassaden arrangerat en parad för att fira Irlands nationaldag. Foto: Kazuaki Ushioda

Här kan du fira St Patricks day i Stockholm

I helgen firar irländare världen över sin nationaldag St. Patricks Day. Vill du också fira på irländskt vis? Vi har listat platserna i Stockholm.

  • Publicerad 20:30, 12 mar 2019

Den som vill kan nu fira Irlands nationaldag, St. Patricks day, tillsammans med glada irländare i en musik och dansfylld promenadparad mellan Kungsan och Gamla stan.

Startskottet för paraden är klockan elva lördagen den 16 mars och alla är välkomna att sluta upp. Under paraden viftar de upp mot tvåtusen glada paraddeltagare med flaggor i grönt, sjunger och dansar.

Patrick Ryan är ordförande för den Svensk-Irländska föreningen – som arrangerar firandet för 15 året i rad och han tipsar föga förvånande om att ha på sig något grönt.

– Irländare firar St. Patricks day på ett annat sätt om man jämför med hur svenskar brukar fira nationaldagen. Det är roligt när kulturer smälter samman på det här sättet, säger han och lägger till:

– Förut när vi har gått paraden har människor frågat vad det är vi protesterar mot och då svarar vi ju att vi firar – firar att vi är irländare.

Själva St. Patricks day är på söndagen 17 mars men under hela helgen 16-167 mars firas det i Stockholm.

Så här kan du fira St Patricks Day i Stockholm 2019

Hammarby sjöstad

I Hammarbyhamnen kommer Nya Carnegiebryggeriet ställa till med firande under lördagen 16 mars med start klockan 14. Det kommer finnas irländsk musik och en meny inspirerad av Irland. "Det är bara att svänga förbi och glöm inte gröna kläder, riverdance-skorna och det irländska humöret".

Gamla stan

På Stora Nygatan 40-42 kickar The Liffey i sedvanlig ordning igång med sitt firande på lördag 16 mars klockan 12. Liveband, grön öl, och irländska pubfavoriter i matväg kommer erbjudas den som är sugen.

Några gatunummer därifrån på Stora Nygatan 13 firar även gänget på Wirströms Pub den irländska dagen med öl, musik och fest i grön anda på söndagen 17 mars.

O'Connells Irish Pub i Gamla stan kommer bjuda in ett Irländskt liveband som kommer spela på fredagen 15 mars och lördagen 16 mars med start 21. Det kommer vara dekorerat i grönt och i vanliga fall brukar kön ringla sig lång utanför portarna redan vid ettiden.

Vasastan

Firande på The Auld Dub på Holländargatan startar under fredagen 15 mars och kommer pågå under hela helgen. Liveband som naturlish spelar irish musik, massa dekorationer och roliga hattar. Och puben kommer erbjuda "stans bästa Guinness på tap!" De har öppet hela helgen från 23-03.

Södermalm

The Bishops arms väljer att fira St Patricks Day hela helgen, 16-17 mars. Guinnessen kommer flöda tillsammans med den irländska musiken och allsången. På Bellmansgatan kickar festen igång redan under fredagen vid fyrasnåret.

Norrmalm

På fredagen 15 mars öppnar The International bar på Norrlandsgatan klockan tre och de kommer ha St Patricks Day-tema hela helgen. Irländsk musik och dekorerad lokal.

Några som ska fira dubbelt är Galway’s Irish Pub på Kungsgatan som inte bara ska fira St Patricks Day utan även pubens 25 årsdag som inträffar under helgen. Och på fredag och lördag är alla välkomna mellan 23-03. Det kommer att finnas livemusik och olika aktiviteter.

Vet du fler firanden?

Maila oss på webben@direktpress.se så fyller vi på listan!

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.