Färgexplosion. Traditionen att smälla raketer håller i sig i Stockholm. Foto: Mostphotos

Här ser du fyrverkerierna bäst på nyårsafton

Det är inte bara i City det kommer att skjutas raketer på nyårsafton. Vi har listat platserna där du får mest pang på nattpromenaden.

  • Publicerad 08:00, 31 dec 2018

Stadens officiella nyårsfirande innebär ett stort fyrverkeri som skjuts upp från vattnet nedanför Slottsbacken. Det ser du bäst från Skeppsbron, södra Blasieholmskajen, Skeppsholmen eller från Katarinavägen på Södermalm.

Men det är ju inte bara Stockholms stad som kommer att panga loss på nyårsafton. Trots att det krävs tillstånd för privatpersoner som vill skjuta upp raketer så talar erfarenheten från tidigare år om att det kommer att finnas ett stort antal inofficiella fyrverkerier att titta på runt om i stan.

Här är några platser som är garanterat bra för fyrverkerispaning på nyårsafton, åtminstone så länge det är någorlunda klart väder.

Hammarbybacken

Den som orkar knata upp på toppen av Stockholms mest centrala skidbacke kan få se pang-pang i 360 graders vinkel med kulörta explosioner från både innerstan, Söderort och Nackatrakten.

Högdalstoppen

Byggd av 65 miljoner kubikmeter tippmassor i slutet av 1950- och 1960-talet erbjuder Högdalstoppen en höjd över havet på 72 meter. Härifrån kan besökares ögon fånga både Söderortssmällare och färggranna uppskjutningar från innerstan.

Liljeholmsbron

Kopplingen mellan Söderort och Hornstull är platsen för den som vill ha en finfin chans att se den sprakande kamp som varje nyårsafton utkämpas mellan Liljeholmsborna på kajen och Söderborna längs Årstavikens norra strand.

Årstabron

Kopplar ihop Årstaberg och Tanto och erbjuder kanske en ännu bättre plats än Liljeholmsbron för den som vill vara mitt i den fyrverkerield som skjuts både från Södermalm och Hägersten-Liljeholmen.

Västerbron

En ypperlig plats för den som vill vara nära Kungsholmsbornas bombardermang utan att helt missa södermalmarnas. Som bonus kan även se Brommas bidrag till skjutandet samt riktigt tunga pjäser som avfyras i grannkommunen Solna.

Strandvägen

För dig som vill komma en bit ifrån det värsta smällandet vid Skeppsholmen utan att missa det roliga.

Barnhusbron

Glöms lätt bort men för den som rör sig i City är detta en toppenplats. Kan i bästa fall ge en känsla av att befinna sig under ett paraply av skarpa fyrverkerikaskader.

***

Har vi missat någon given plats? Mejla oss på webben@direktpress.se så lägger vi till i listan.

Trafikfritt i City. Runt det officiella fyrverkeriet har Stockholms stad stängs av för fordonstrafik och för privat pangande med smällare och raketer. Foto: Stockholms stad

Trafik- och fyrverkerifritt

Skeppsbron Strömbron, Kungsträdgården, Nybrohamnen, Södra Blasieholmen och delar av Gamla stan stängs av från fordonstrafik på nyårsafton från klockan 20 till den 1 januari klockan 05.

Inom den trafikfria zonen råder fyrverkeriförbud (gäller privata fyrverkerier) och kommer som tidigare att ha bemannade entréer. Alla som vill komma in på området visiteras och de som har tagit med egna fyrverkerier får lämna dem utanför.

Källa: Stockholms stad