Det nya stjärnskottet Rhys Clarstedt Frank från Bandhagen har blivit P3 Guld nominerad i kategorin "Framtidens artist". Foto: Jannie Flodman

Hon är Stockholms nya rhysing star

20-åriga Rhys Clarstedt Frank från Bandhagen har stormat in på musikscenen både på hemmaplan och utomlands. Nu är hon aktuell med ny singel och nominerad till framtidens artist i P3 Guld.

  • Publicerad 15:28, 12 jan 2018

Rhys Clarstedt föddes i Portland, Oregon och flyttade till Sverige när hon var tio år. Under tonåren i Bandhagen drömde hon om att bli musikalartist men när hon, som av en slump, klev in i Jörgen Elofssons studio märktes det att hon var en fullblodig popartist.

– Jag gick sista året på gymnasiet när min sångcoach rekommenderade mig som demosångerska till Jörgen Elofsson, efter det gick allt skitfort. Jag hade inte förväntat mig att bli introducerad till en stor låtskrivare direkt.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Jörgen Elofsson har skrivit låtar till de flesta stora världstjärnor, bland annat Britney Spears, Leona Lewis och Kelly Clarksson. Rhys var nervös men gjorde ett fenomenalt första intryck. Deras första session blev en fullträff och på bara en eftermiddag spelades Rhys första singel ”Swallow Your Pride” in och hon signades till Warner.

– Min röstcoach ringde och sa att jag skulle skynda mig till studion. Det var skitstressigt och jag var jättespänd och det kändes som hela mitt liv hade förändrats. När jag kom hem satt jag och mamma och grät tillsammans. Det var bara helt sjukt och överrumplande.

Spikrak väg mot toppen

Sedan dess har vägen mot toppen varit spikrak. I februari 2017 släppte hon låten "Last Dance" som blev årets mest spelade låt på P3. Sommaren kantades av festivalspelningar och i höstas släppte hon uppföljarhiten ”Too Good To Be True" samt låten "The World is a beautiful place" som är en del av soundtracket till Helena Bergströms film "Vilken jävla cirkus". I dag har Rhys 1 515 690  lyssnare på Spotify per månad och jämförs med artister som Adele.

– Jag fattar det ju inte själv ännu, trots att jag hört mig själv på radio så många gånger. Jag tänker inte på det, jag går till Ica här i Bandhagen i pyamas och några små tofflor. Jag är verkligen ouppmärksam, säger hon och fortsätter:

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– I Sverige är folk väldigt måna om att inte visa att de känner igen "kändisar" också. Och när någon väl har visat det, typ stirrat på tunnelbanan, har jag tänkt att det är ett missförstånd. Men det är det kanske inte.

"Mörk pop för heartbreak"

Rhys har levt halva sitt liv i Bandhagen men känner sig ändå inte som en Bandhagen-tjej i själen.

– I Sverige har jag alltid varit den amerikanska tjejen och i USA har jag alltid varit "The Swedish girl". Trots att jag levt lika länge på båda platser, gått i skolan i Bandhagen, suttit barnvakt, spelat fotboll och bråkat med mina vänner här så kopplar jag min barndom till Portland. Men det är klart, jag bor ju kvar här nu så jag gillar det.

Den 26 januari släpper hon singeln ”Maybe I Will Learn”, dessutom är hon nominerad till Framtidens artist på P3 Guldgalan den 20 januari. Om hon vinner vet hon inte men en nominering i sig är storslaget.

– Tänk själv, jag kommer alltid kunna säga att jag har varit nominerad i den kategorin. En sådan grej spär bara på min hybris och jag kan fortsätta göra mörk pop för heartbreak, säger hon och skrattar.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.