Pionjärer. Indiens första transsexuella dansgrupp Dancing Queens, snart på en scen nära dig. Foto: Johannes Helje

Indiens första öppet queera artister till Stockholm

Med skivan Rainbow Riots India har stockholmaren Petter Wallenberg startat en musikalisk revolution tillsammans med Indiens första öppet homosexuella, queer och transpersoner. Nu kommer artisterna till Stockholm Pride.

  • Publicerad 15:59, 14 jun 2019

I dagarna skrivs musikhistoria i Indien – till stor del tack vare Södermalmsbon Petter Wallenberg. Han kom till Bombay för två år sedan och har grundat den internationella hbtq-organisationen Rainbow Riots, ett musik- och aktivistprojekt som blomstrat sedan lagen som förbjöd homosexualitet i Indien avskaffades i september 2018.

På det nya albumet, producerat av Petter, medverkar Indiens första öppet gay, lesbiska och transsexuella sångare, rappare och dansare. Albumet har kallats ”den ultimata protesten” av BBC och ”den internationella queer-aktivismens höjdpunkt" av DAZED.

– När jag först kom till Indien var jag som gay kriminell. Men snart blev jag del av en revolution, mitt i hjärtat av vår tids största seger för jämlikhet. Den här är inte bara musik, det är soundet av Indiens regnbågsrevolution, säger Petter Wallenberg i ett pressmeddelande.

Första gay-kändisen. Petter Wallenberg tillsammans med Indiens första gay-kändis och dragartist Sushant Divgikar. Foto: Johannes Helje

Pionjärer. Paras från Dancing Queens, Pragya Pallavi, Indiens första öppet lesbiska sångerska, och Tropical Marca, Indiens första queer-rappare. Foto: Johannes Helje

Albumets första singel "Love is love" med Indiens första öppna gay-kändis och dragartist Sushant Divgikar, släpptes i april och har kallats för Indiens första Pride-låt. Låtens video är filmad på Indiens första lagliga Pridefestival, i Bombay i februari i år. Snart är det dags för stockholmarna att ta del av den banbrytande musiken. När det vankas Pridefestival i augusti intar Rainbow Riots scenen i Stockholm.