SMOCKAN. Emmy Sjöström, Sandra Sundler och Felicia Hassel fixar festival. Foto: Karin Bernhardsson

Jämställd heavy metal-fest tillbaka

Efter en jämställd metalsuccé 2017 är festivalen Heavy Metal Action Night tillbaka. Emmy Sjöström är taggad till tänderna: "Man behöver en rejäl smocka heavy metal i februari".

  • Publicerad 16:11, 8 feb 2019

2017 tröttnade Emmy Sjöström och Sandra Sundler på snubbdominansen inom hårdrocksscenen och bestämde sig för att styra upp den jämställda festivalen Heavy Metal Action Night på Kägelbanan. Resultatet? En dundersuccé.

– Vi var extatiska, publiken och banden var extatiska. Det kändes verkligen att det behövdes ett renodlat heavy metal-event i Stockholm. Jag har fortfarande gåshud att vi lyckades boka våra hjältar i Girlschool då, säger Emmy Sjöström.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Kvällen gav mersmak, och nu är det dags igen. Inför 2019 års upplaga av festivalen har duon fått förstärkning av Felicia Hassel. Bara brudar som jobbar bakom kulisserna alltså, men på scenen blir det inte lika många kvinnor som sist.

– Det hade varit sjukt kul att ställa fler brudar på scen även i år. Men vi har istället fokuserat på att lyfta fram brudar bakom kulisserna, i arbetet innan och under evenemanget. Allt från bokning till grafiskt material görs av kvinnor, alla tekniker under kvällen är kvinnor och även annan personal kommer i största möjliga utsträckning vara kvinnor, säger Emmy Sjöström och fortsätter:

– Vi tänker på helheten när vi tänker jämställt evenemang. Vi hoppas kunna inspirera fler non-dudes att arrangera egna gig och andra galej!

Angående mansdominansen i genren ser Emmy en förändring under de senaste åren.

– Fler och fler brudar tar plats i hårdrocksscenen och det gör mig så lycklig.

Varför ska de som ännu inte är frälsta av genren och festivalen ta sig till Kägelbanan den 21/2?

– För att man behöver en rejäl smocka av heavy metal i februari. Ta dig ur vinterdvalan med hjälp av ylande gitarrer!