Vill inspirera. Rapparen Fatima Jelassi vill gjuta hopp bland barn och ungdomar som har det tufft. Foto: Sacharias Källdén

Jelassi: "Svensk hiphop är på väg åt helvete"

Hon har gästat Sveriges största artister, turnerat gånger två och spåtts som landets tyngsta framtidslöfte inom hiphop. Allt detta strax efter att hon skrivit sitt livs första rapvers –  och långt innan hon släppt sin första låt. Vi träffar det superhajpade mysteriet från Farsta, powerpuffpinglan Jelassi, för hennes första intervju.

  • Publicerad 12:58, 24 maj 2019

– Om 20 år vill jag inte tänka ’vad gjorde jag bättre för världen? Ingenting’. Jag tycker fler borde använda hiphop till att visa känslor, speciellt grabbarna. Jag vet ju att de inte är glada, men det här ’jag är tuff och gråter inte’ ... Folk här går under. I slutet av dagen, vem gråter inte?”

Det är en minst sagt ödmjuk 21-åring som möter oss i Farsta Centrum. Förutom ett kort inspel i P3 är det här Fatima Jelassis första intervju. Och det beror inte på brist på efterfrågan. Sedan Youtube-videon ”Inte konsti” slog ned som en bomb förra sommaren har medier såväl som artisteliten slitit i Jelassi. Flera har menat att hon är Sveriges nästa självklara stjärna på hiphophimlen. Men själv har hon inte bråttom.

– Musiken har liksom dragit mig, det är inte jag som dragit musiken. Folk påminner mig ”wahh, du har gjort allt det här”. Folk jag själv sett upp till som Erik Lundin tycker plötsligt att JAG är tung, jag fattar inte. Seriöst, vad är det folk gillar ens?

Skrev dikter – som ingen fick se

Det var när hon som 14-åring kom tillbaka till Farsta efter att ha bott i Tunisien i fem år som Jelassi började skriva dikter, för att få ut känslorna ur kroppen. Tonåren tillbringades en del i Rågsved, där hon blev vän med Jireel och flera som i dag blivit stora namn inom musikscenen.

–  Jag började hänga i studios från att jag var typ 16 och lärde känna folk. Själv rappade jag hemma framför spegeln och skrev, fast visade aldrig mina dikter för nån.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Genom studiohänget blev hon vän med Nisj, producenten som i dag bland annat jobbar med artisterna Silvana Imam och Adam Tensta. Jelassi berättade att hon ville göra musik: ”jag behövde någon som lyssnade på mig och han var där”. Så en dag ringde telefonen. Det var rapparen Michel Dida.

– Han sa bara ”kom till studion, jag behöver hjälp”. På plats spelade han upp en låt och sa ”jag vill att du hoppar på den här”. Ingen hade hört mig rappa då. Nisj märkte att jag blev fett nervös, han sa att jag kunde få demon och gå hem och lyssna. Men jag gick in på toaletten, tvättade ansiktet, kollade mig i spegeln och sa: “Ok. Kör bara”. Sen gick jag in, la refrängen och … det var typ det.

Foto: Sacharias Källdén

Låten, ”20 lax”, blev Jelassis första rapvers någonsin. Sedan dess har hon varit ostoppbar. Hon gästade Fricky’s turné och klev tillsammans med Cherrie ut på scenen på hiphopfestivalen Smash förra sommaren inför en publik på 19 000 pers. Så släpptes den egna låten ”Inte konsti” på Youtube. En låt som trots fansens hunger ännu inte finns på Spotify, eftersom hon själv tycker att den ”för lallig”.

I stället blev ”Keff båt” Jelassis första officiella släpp.

–  Den visar mer vad jag vill bidra med. Och jag vet att det finns folk som kan relatera. Många har anhöriga som är fucked up och blir stämplade som pundarbarn. De tror att inget annat är möjligt. Det är dem jag gör musik för.

"Budskapet är på väg åt helvete"

Även om hon blivit väl mottagen av en scen som aldrig varit så stor som nu, tycker Jelassi att svensk hiphop går åt fel håll.

–  Budskapet är på väg åt helvete. Jag hör min nioåriga lillasyster rappa med om guns, knark och att döda folk. Det har blivit mer glorifiering av gangsters, men de här människorna mår inte bra alls. Det är sorg på sorg på sorg.

Hon tystnar.

– Jag hade behövt höra någon som mig när jag var 11 år. Någon som pratade om glömda barn.

Erik Lundin: "Dags att berätta mina egna historier"

Jelassis motor är en orubblig övertygelse om att alla, oavsett förutsättningar, kan ta sig framåt och skriva sitt eget livsöde. Eller som hon själv säger i senaste singeln:

Keff båt, men håll i seglet

Ro, ro, ro

Snart är vi framme

– Jag vill att alla unga ska veta att de inte är ensamma och att du är inte fucked för att din omgivning är fucked. Du har ett val, och det går. Oavsett vad. Det går.

Fatima Jelassi

Ålder: 21

Bor: Farsta

Aktuell: Spelar på Red Bull Music Festival 6 juni, samt släpper ny musik 7 juni. Medverkar på bland annat Nenene med Silvana Imam, O.G med Cherrie och 20 lax med DJ Black Moose, Michel Dida och Ozzy. Har nyss släppt debutsingeln Keff båt.

Lyssnar själv på just nu: J.Cole.

Så gör jag musik: "Jag skriver som mest när jag mår som sämst. Jag lyssnar på ett beat, flowar och dit strömmen tar mig åker jag".

Gör om 5 år: "Jag hoppas att jag har min shit together, en stabil lön och kan turnera. Men att folk vill lyssna på min musik räcker för mig".

Foto: Sacharias Källdén

Ur Keff båt

Ommi raised no bitch jag är här för att stanna
Många gånger vart förvirrad
Men jag vet vem jag e sen innan
Skit i om du ogillar
Sjukt flow får folk må illa
Jag är boss, jag är powerpuffpingla
Stå stilla, ryggen rak, inge gnäll

Ur Nenene

Kindben som blommor och tårarna de vattnar mig
Jag ser regnbågar, då jag gråter som ett sommarregn
Sveken dem är många, inget gör mig förvånad
Jag blev utkastad och fogad samma månad
Jag blev utskrattad i porten av en vålnad
Jag har sett djävulen dansa i mammas ådra
Jag har sett pappa gråta över vårdnad
Jag har sett överdoser, bror, de normal

Jelassi: "Budskapet inom svensk hiphop är på väg åt helvete". Foto: Sacharias Källdén