Urspårad lek. Spelteorier blir till allvar i "Krig".

LUNDSTRÖM: "Filmen Krig inspirerar till fredssamtal"

Jacob Lundström har sett en svajig film om hur konflikten mellan ett kvarters två gäng trappas upp.

  • Publicerad 08:57, 26 okt 2017

Medan barnfilmer i allmänhet tenderar att uppmuntra storslaget drömmande, gärna mot alla odds, handlar inte “Krig” om fantasins utan om strategins kraft. Det är gissningsvis också första gången i filmhistorien som en huvudperson har ett idolporträtt på John Nash i pojkrummet. Nash fick ekonomipriset till Alfred Nobels minne för spelteorier baserade på individens egennyttiga beteende.

Den innesittande bokmalen Malte i “Krig" testar teorierna i praktiken när han flyttat till ett nytt bostadsområde. Mamma är glad för att Malte har hittat vänner, men vet inte att han knappast betraktar dem som mer levande än sina tennsoldater. Konflikten mellan kvarterets två gäng trappas upp när Malte iscensätter ett chicken-race med hjälp av rökbomber.

Malte lär sig förstås en läxa, inser att människor kan samarbeta och inte bara utmanövrera varandra, men filmen har ändå en uppfriskande utgångspunkt. Och trots att vi får veta att Maltes pappa har lämnat familjen bortförklarar inte filmen Maltes känslokyla med konventionell psykologisering – han tillåts vara en olidligt lillgammal militärhistoriker. Filmen uppmuntrar den unga publiken att tänka själva, den ofrånkomliga sensmoralen åsido.

Goran Kapetanović fick i vintras en Guldbagge för "Min faster i Sarajevo", som skildrar efterspelet till ett högst verkligt krig. I “Krig" har han övergivit realismen för en Wes Anderson-aktig förhöjning men gestalningen haltar. De olika turerna i argumentationsövningen blir alltför tvära och inte helt lätta att följa. De unga skådespelarna får tampas med ganska otympliga repliker. Det hindrar inte “Krig" från att inspirera till fredssamtal utanför biografen.

Krig

Regi: Goran Kapetanović

I rollerna: Emilio Silva, Loke Hellberg, Malin Levanon, Meja Björkefall

Betyg: 2 av 5

Speltid: 84 minuter

Filmen i procent:

50% Mahatma Gandhi-budskap

25% Wes Anderson-inspiration

25% Frånvarande vuxenvärld

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.