Foto: Lukas Hertz

"Män skickar sina kukar för att de tror att tjejerna ska gilla det"

Kuk, snopp, penis, dolme – var tionde sekund skickas en oönskad dick pic genom cyberrymden till en inte ont anande kvinna. Caroline Hainer har skrivit en bok om det misslyckade raggningsfenomenet. Den heter ”Män visar kuken för mig”.

  • Publicerad 08:30, 7 okt 2017

Redan innan boken släppts hörde hatarna av sig till författare och förlag. De gillar inte titeln. Men det är inte ”kuken” som upprör. Nej, det är ”män” som skapar frispel hos, tja, män.

– Folk, alltså män, började skriva innan den ens var färdig, för att rasa mot innehållet. De är upprörda över att den inte heter typ ”Vissa män men verkligen inte alla män visar kuken för kvinnor”. De tar åt sig, berättar Caroline Hainer.

Det handlar om dick pics – kukbilder på ren svenska. Ett ord som om du skickade tillbaka det tio år i tiden inte skulle betyda något för någon. För Caroline Hainer dök den första digitala dicken upp för två år sedan när hon chattade med en främmande man via en dejtingsajt.

LÄS ÄVEN Stor snopp chockerar i svenska kyrkan

Han frågade om hon ville se ”en fin bild”. När hon svarade ”ja” så kom kuken direkt utan krusiduller.

– ”Oj varför hände det här”, tänkte jag och blev fascinerad. Det gick blixtsnabbt, på bara ett par meningar gick vi från ”senaste film?” till penis. Sedan sa mina vänner att de vadar i penisar. Jag blev besatt och började göra research.

Manlig exhibitionism

Efterforskningarna har resulterat i ”Män visar kuken för mig”, ett verk som analyserar och balanserar ett samtidsfenomen utan att vare sig landa i höhö-land eller stel akademi. Enligt Hainer är boken, som först refuserades av tre förlag, den första som uteslutande bryr sig om just dick pics; rediga närbilder på penisar, som oombett skickas av straighta män till kvinnor som ett sätt att flörta. Sexting mellan människor i förhållanden och nudes, helfigursnaket, räknas ej. Inte heller de kukbilder som skickas till kvinnor som hot för att de är till exempel politiker eller journalister.

Det Hainer nystat i är hur och varför dick pics numera är en given del i den moderna uppvaktningsritualen mellan män och kvinnor. Det är inte blottning, utan snarare en sorts manlig exhibitionism där kuken är en oerhört kraftfull maktsymbol.

”Toppenhärlig bild”

Få män skulle tycka det är okej att slita fram könet på en dejt på krogen. I swipesamhället är det enligt författaren ”rena vilda västern”.

LÄS ÄVEN Oemotståndligt om motbjudande män

– Människor har inte lärt sig de sociala koderna i nätdejting. Män skickar sina kukar för att de tror att tjejerna ska gilla det. De ser det bara som en toppenhärlig bild och blir uppriktigt förvånande när de inte får den respons de vill ha. Männen tänker, eftersom det är internet, att de som inte gillar det kan deleta och blockera. Men väldigt många tar såklart illa vid sig. Om tricket någonsin fungerar? Tveksamt. Inte många tänker ”fan vad nice med en penis” när det plingar till i telefonen.

Trots att det numera är vida omskrivet att de flesta kvinnor inte tycker det här är en bra grej, fortsätter männen oförtrutet. En kvinnlig motsvarighet existerar inte. Är det en övergående fas i den nya Tinder-tiden, eller är dick pic-eran här för att stanna?

– Jag tror tyvärr det. Kanske att det i framtiden tar längre tid innan den dyker upp i flörtchattar. I stället för fyra meningsutbyten i flörtchatten tar det 40 innan kuken är där. Men driften har alltid funnits där. För många, många år sedan fick en kompis till mig analoga dick pics i brevlådan från en kille hon pratat med på Heta linjen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.